ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ισχυρά μεγέθη και μερίσματα τα επόμενα χρόνια – Οι μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ισχυρά μεγέθη και μερίσματα τα επόμενα χρόνια – Οι μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές
«Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διανύει την πιο παραγωγική περίοδο στην ιστορία της και αυτό είναι μόνο η αρχή», ανέφερε ο Γ. Περιστέρης. Στόχος του ομίλου είναι η μερισματική πολιτική να βαίνει αυξανόμενη. Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση επενδύσεων. Πώς προστατεύονται οι συμβάσεις. Σχέσεις εμπιστοσύνης με τις τράπεζες.

«Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διανύει την πιο παραγωγική περίοδο στην ιστορία της και αυτό είναι μόνο η αρχή». Με αυτά τα λόγια ο Γ. Περιστέρης, επικεφαλής του ισχυρότερου ομίλου στον χώρο των υποδομών, έδωσε το στίγμα για την αναπτυξιακή πορεία της εισηγμένης μέσα στην τρέχουσα δεκαετία και όχι μόνο. Ο κ. Περιστέρης στη διάρκεια της χτεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων τόνισε ότι «η εταιρεία από δω και πέρα θα διανύσει την πιο παραγωγική περίοδο στην ιστορία της από πλευράς οικονομικών μεγεθών», με γνώμονα προφανώς να προσφέρει και υπεραξίες στους μετόχους.

Επενδυτικό πλάνο «μαμούθ» - Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση

Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποστήριξε πως το 2022 συνοδεύθηκε από μεγάλες προκλήσεις, κυρίως στον ενεργειακό τομέα, που οδήγησαν σε αύξηση του πληθωρισμού και αύξηση επιτοκίων. Ωστόσο, το επενδυτικό πλάνο, που αγγίζει τα 10 δισ. για τα επόμενα χρόνια, συνεχίστηκε κανονικά, με τον κ. Περιστέρη να υποστηρίζει πως η ταμειακή ευρωστία και η χρηματοδότηση του σχεδίου είναι εξασφαλισμένες. Προέβλεψε «περαιτέρω σημαντική κερδοφορία» και σύμφωνα με τον ίδιο «δεν προβλέπεται να χρειαστεί ανάγκη αναχρηματοδότησης του ομίλου πριν το 2027». Όσον αφορά για το φετινό ύψος του επενδυτικού πλάνου (CAPEX) θα ανέλθει στα 2 δισ. ευρώ, από 350 εκατ. ευρώ το 2022, προφανώς και λόγω της επένδυσης στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

Όπως αναφέρθηκε, η εταιρεία έχει τα ίδια κεφάλαια και τα ταμειακά διαθέσιμα που εξασφαλίζουν τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, είναι αξιόχρεη, αποτελεί «πελάτη – στόχο» των τραπεζών, ενώ έχει ανοιχτές γραμμές χρηματοδότησης παρά το γεγονός ότι η χώρα ακόμα δεν έχει πετύχει το investment grade. Ωστόσο, κατά τη διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο όμιλος «προσεγγίζει και κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης».

Πώς προστατεύονται οι συμβάσεις

«Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν ανέστειλε το αναπτυξιακό της πρόγραμμα και κατάφερε να ισχυροποιήσει και να ενισχύσει τα χρηματοοικονομικά μεγέθη, με ισχυρή λειτουργική επίδοση σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται», τόνισε. Σε σχέση με την άνοδο των επιτοκίων, είπε πως «πράγματι, επηρεάζει και τις επιχειρήσεις. Αλλά στο μεγαλύτερο μέρος των παλαιών έργων έχουμε φροντίσει ώστε να υπάρξει αντιστάθμισμα κινδύνου (hedging), ενώ στα νέα έργα κάνουμε αξιολόγηση και επιλέγουμε τις επενδύσεις που θα δώσουμε προτεραιότητα». Στις συμβάσεις που προβλέπεται να γίνει έναρξη παραχώρησης αναφέρθηκε πως υπάρχει πρόβλεψη για τις μεταβολές των επιτοκίων και πληθωρισμού, ενώ σημειώθηκε ότι για τα εν εξελίξει έργα είναι καλυμμένα σε ποσοστό πάνω από 75%. Στον τομέα της κατασκευής, όπως τόνισε ο κ. Περιστέρης, μεγάλο μέρος του ανεκτέλεστου προέρχεται από ιδίες κατασκευές οι οποίες κι έχουν μικρότερο ρίσκο έναντι των έργων για πελάτες. Τα ΣΔΙΤ θα αποτελέσουν πρωταγωνιστικό ρόλο και θα αποφέρουν σταθερά και προβλέψιμα έσοδα. Γενικότερα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα κοιτάξει συμβάσεις που φέρνουν μακροχρόνια και όσο το δυνατόν προβλέψιμα έσοδα και που μπορούν να φέρουν υγιή περιθώρια κέρδους, όχι πολύ μεγάλα, αλλά τουλάχιστον ασφαλή.

Η μερισματική πολιτική, αξία προς τους μετόχους

Ο κ. Περιστέρης τόνισε ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ την τελευταία διετία διένειμε στους μετόχους 55- 60 εκατ. ευρώ είτε μέσω επιστροφής κεφαλαίου και παροχής μερισμάτων είτε μέσω του προγράμματος ιδίων μετοχών». Ο ίδιος εκτίμησε ότι «η εταιρεία βρίσκεται στην καλύτερη θέση της ιστορίας της και είναι πολύ ρεαλιστικό οι μέτοχοι να προσδοκούν υψηλά μερίσματα και αποδόσεις». Η γενική συνέλευση, πέραν του ότι ενέκρινε και την τοποθέτηση του κ. Πέτρου Σουρέτη ως εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έδωσε «πράσινο φως» και για την επιστροφή κεφαλαίου (συνολικά 20 εκατ. ευρώ) προς τους μετόχους με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών. Στόχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι η μερισματική πολιτική να βαίνει αυξανόμενη.

Ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του γκρουπ αναφέρθηκαν το εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό, η μεγάλη εμπειρία/τεχνογνωσία και σε χρηματοδοτήσεις παντός είδους, η ισχυρή χρηματοοικονομική θέση με τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και τη χαμηλή μόχλευση, η σχέση εμπιστοσύνης με τράπεζες και επενδυτές.

Η χρηματοοικονομική εικόνα

Το 2022, πρόσθεσε ο κ. Περιστέρης, τα συνολικά έσοδα του ομίλου σχεδόν τετραπλασιάστηκαν, λόγω και της πλήρους ενοποίησης της θυγατρικής ΗΡΩΝ στον τομέα της εμπορίας και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, φτάνοντας τα 4 δισ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διπλασιάστηκαν στα 651 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 174 εκατ. ευρώ, εξαπλάσια έναντι του 2021. Παράλληλα – απέναντι σε αυτό το δυσχερές διεθνές χρηματοοικονομικό περιβάλλον - τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν στα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ πετύχαμε τον περιορισμό του συντελεστή Καθαρό Χρέος/Προσαρμοσμένο EBITDA στο 2.3x έναντι 3.8x για το προηγούμενο έτος, παρά τις αυξημένες επενδύσεις (338,4 εκατ. ευρώ για το 2022 έναντι 245,6 για το 2021).

Το ενεργειακό προφίλ

Ο όμιλος είναι ο κορυφαίος Έλληνας επενδυτής στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ που μέχρι το φθινόπωρο θα ξεπεράσει τα 1.200 MW, μέχρι το 2026 θα διαμορφωθεί σε 3.000 MW και πριν το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας θα έχει φθάσει τα 6 GW. Εκ των κορυφαίων ιδιωτών παραγωγών και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΉΡΩΝ, εισήγαγε πρώτος τα διμερή μακροχρόνια συμβόλαια (PPAs) και πρόσφατα «έσπασε» το φράγμα του 10% στο μερίδιο της αγοράς προμήθειας. Η θυγατρική ΗΡΩΝ πρόσφατα υπέγραψε διμερή συμφωνία (PPA) με τη Viohalco, σε συνεργασία και με τον όμιλο της ΔΕΗ. Για τον λεγόμενο «ενεργειακό τουρισμό», ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποστήριξε πως κακώς καταργήθηκε η ρύθμιση που τον απέτρεπε και πως «ο κλάδος έχει ζητήσει να ληφθούν μέτρα που περιμένουμε να υλοποιηθεί».

Σημαντικό είναι το έργο της αποθήκευσης ενέργειας, επεσήμανε, και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, αναφερόμενος στο αντλησιοταμιευτικό έργο της Αμφιλοχίας. «Η αποθήκευση είναι απαραίτητος παράγοντας για τη διείσδυση των ΑΠΕ», εξήγησε και υπογράμμισε πως τέτοια έργα δίνουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία άνω του 70%, σε σχέση με το 2-3% των έργων αποθήκευσης με μπαταρία. Στα ενεργειακά έργα, η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή, σε κοινοπραξία με Motor Oil, θα είναι έτοιμη το 2024.

Τα projects σε κατασκευή – παραχωρήσεις/ΣΔΙΤ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναφέρθηκε ενδεικτικά και σε μεγάλα έργα που έχει αναλάβει ο όμιλος, όπως στον τομέα των παραχωρήσεων που είναι το Αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης, το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα στο Ελληνικό, η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή σε κοινοπραξία με την Motor Oil, το ΣΔΙΤ στον ΒΟΑ, η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Ηπείρου και Πελοποννήσου και το ηλεκτρονικό εισιτήριο στην Αττική. Στις νέες δραστηριότητες είναι οι υποδομές οπτικών ινών μέσω του έργου Ultra Fast Broadband, σε κοινοπραξία με τον όμιλο του ΑΔΜΗΕ, που υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων είναι σήμερα 5,5 δισ. ευρώ σημαντικό τμήμα του οποίου αφορά κατασκευές – επενδύσεις του ομίλου, δηλαδή ίδια έργα, παρά έργα για τρίτους.

Ο κ. Περιστέρης τόνισε πως ο όμιλος διεκδικεί και τις συμβάσεις παραχώρησης του ΒΟΑΚ, της Αττικής Οδού, ενώ έκανε αναφορά και στην πρότυπη πρόταση που έχει καταθέσει κοινοπραξία που αποτελείται από τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και ΑΒΑΞ για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Λαύριο και Ραφήνα, καθώς και την αστική σήραγγα Ηλιουπόλεως που θα συνδέει τον Καρέα με τη Λ. Βουλιαγμένης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Επενδυτικό πλάνο 10 δισ. ευρώ, υπεραξίες στους μετόχους -Στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση της Εγνατίας

Χωρίς «φρένα» η πορεία τιμών στην κτηματαγορά

«Γρίφος» η εύρεση οικονομικής φοιτητικής κατοικίας σε Αθήνα, Πειραιά

gazzetta
gazzetta reader insider insider