Πρώην playboy και κεντροαριστερός ο διάδοχος του Σόρος - Ποιος είναι ο 37χρονος Άλεξ

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρώην playboy και κεντροαριστερός ο διάδοχος του Σόρος - Ποιος είναι ο 37χρονος Άλεξ
Ο νέος επικεφαλής της περιουσίας του Σόρος δηλώνει «κεντροαριστερός στοχαστής» και «πιο πολιτικοποιημένος» από τον πατέρα του, ενώ επηρεάστηκε από τον Μαρξισμό στην εφηβεία του.

Ο Τζορτζ Σόρος, δισεκατομμυριούχος επενδυτής και φιλάνθρωπος, παρέδωσε τα ηνία της αυτοκρατορίας του ύψους 25 δισ. δολαρίων στον 37χρονο γιο του, Αλεξάντερ.

Ήδη, ο Άλεξ, είναι πρόεδρος του Open Society Foundations (OSF), μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που ιδρύθηκε από τον πατέρα του το 1997. Ο «μπαμπάς» Σόρος στο παρελθόν δεν ήθελε να παραδώσει τον έλεγχο του OSF σε κανένα από τα πέντε παιδιά του, αλλά αναγνώρισε πως ο Άλεξ: «το κέρδισε». Η οργάνωση δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 120 χώρες σε όλο τον κόσμο και έχει αφιερώσει πάνω από 19 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομάδες που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και προάγουν τη δημοκρατία, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.

Ο αυτοαποκαλούμενος «κεντροαριστερός» Άλεξ Σόρος

Ο Άλεξ είναι το μεγαλύτερο από τα δύο παιδιά από τον δεύτερο γάμο του Σόρος και δεν φανταζόταν ότι θα ήταν πιθανός διάδοχος της οικογενειακής αυτοκρατορίας, αν και μεγάλωσε έχοντας επίγνωση του τεράστιου πλούτου της οικογένειας. Φαβορί για τη «σκυτάλη» θεωρούνταν ο ετεροθαλής αδερφός του, Τζόναθαν, το τρίτο παιδί από τον πρώτο γάμο του Σόρος. Ωστόσο, αυτός και ο πατέρας του είχαν διαφορετικές προσωπικότητες και «διαμάχες» με αποτέλεσμα ο πρώτος να αποχωρήσει από την οικογενειακή επενδυτική εταιρεία και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για τον Άλεξ.

Ο νέος επικεφαλής της περιουσίας του Σόρος δηλώνει «κεντροαριστερός στοχαστής» και «πιο πολιτικοποιημένος» από τον πατέρα του, ενώ επηρεάστηκε από τον Μαρξισμό στην εφηβεία του. Αν και θα ήθελε να δει χρήματα να μην εμπλέκονται με την πολιτική, ο Άλεξ σκοπεύει να συνεχίσει να τις δωρεές σε αριστερούς πολιτικούς υποψηφίους των ΗΠΑ.

Πρώην playboy και θεωρείς συνομωσίας

Το 2008, ο Άλεξ έγινε πρωτοσέλιδο για πρώτη φορά εμφανιζόμενος σε φανταχτερά πάρτι, με τα ΜΜΕ να δημοσιεύουν φωτογραφίες που ανήρτησε ο ίδιος στα social media, σύμφωνα με τους New York Times τον Ιούλιο του 2012. Οι φωτογραφίες τον έδειχναν «να τσιλάρει στο σπίτι του μπαμπά του στο Σαουθάμπτον, να πίνει ποτά ενώ έκανε κρουαζιέρα με το οικογενειακό σκάφος και να φλερτάρει με γυναίκες», όπως γράφουν οι Times. Η κάλυψη των parties και η παρουσίασή του ως «playboy» τον συγκλόνισε. «Έγινα αυτή η καρικατούρα», φέρεται να δήλωσε μετανιωμένος.

Η χρηματοδότηση φιλελεύθερων και προοδευτικών πολιτικών από τον Τζορτζ Σόρος τον έχει καταστήσει στο στόχαστρο ακροδεξιών συνωσιολόγων, με τον Άλεξ παράλληλα να σχεδιάζει να διευρύνει τις δράσεις του στα δικαιώματα ψήφου και αμβλώσεων μαζί με την ισότητα των φύλων. Με τα χρόνια, πολλές «δεξιόστροφες» conspiracy theories έχουν αναπτυχθεί για τον Σόρος: Κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να «γεμίσει» τη Βουδαπέστη με πρόσφυγες, ότι αποπειράθηκε να ξεκινήσει έναν εμφύλιο πόλεμο στις ΗΠΑ και πως χρησιμοποίησε τα χρήματα και τη επιρροή του για να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις.

Ο Άλεξ αποφοίτησε με πτυχίο στην ιστορία το 2009 από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ εννέα χρόνια αργότερα. Άρχισε να εργάζεται για την οικογενειακή επενδυτική εταιρεία του πατέρα του με τη μορφή μερικής απασχόλησης το 2004. Μετά την φυγή του Τζόναθαν από την εταιρεία το 2011, ο ετεροθαλής αδερφός του πήρε έναν ρόλο πλήρους απασχόλησης.

Συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια του Bard College, του Κέντρου Εβραϊκής Ιστορίας, του Πανεπιστημίου Κεντρικής Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων και της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων. Είναι επίσης ο πρόεδρος της Εβραϊκής Δράσης Bend the Arc, μιας προοδευτικής εβραϊκής πολιτικής οργάνωσης που αναζητά δικαιοσύνη για όλους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Βγάζω 1.820 ευρώ την ημέρα ως νταντά» - Η «δεύτερη» ζωή 34χρονης

Αλλάζει χέρια η «βαριά» βιομηχανία της χώρας – «Πωλητήριο» σε εκατοντάδες τουριστικές μονάδες

Παράτησε τη σχολή και παίζει μουσική σε γάμους: «Βγάζω 225.000 ευρώ»

gazzetta
gazzetta reader insider insider