Zepz: Η fintech των 5 δισ. βγαίνει στο «κυνήγι» για εξαγορές και λανσάρει νέο «πορτοφόλι»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Zepz: Η fintech των 5 δισ. βγαίνει στο «κυνήγι» για εξαγορές και λανσάρει νέο «πορτοφόλι»
Με αποτίμηση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Zepz είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες fintech στην Ευρώπη, με την υποστήριξη κορυφαίων επενδυτών, όπως η Accel, η TCV και η Leapfrog.

Στο «κυνήγι» βγαίνει η ιδιοκτήτρια των εταιρειών μεταφοράς χρημάτων WorldRemit και Sendwave, Zepz, για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών, μετά τη μείωση του 26% του εργατικού της δυναμικού τον περασμένο μήνα, δήλωσε στο CNBC ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

Με αποτίμηση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Zepz είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες fintech στην Ευρώπη, με την υποστήριξη κορυφαίων επενδυτών, όπως η Accel, η TCV και η Leapfrog.

Η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να στέλνουν χρήματα από smartphone ή υπολογιστή σε άτομα στο εξωτερικό, τα οποία μπορούν να τα λάβουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό, στο πορτοφόλι του κινητού τους ή ως ανανέωση χρόνου ομιλίας για κινητά.

Η υπηρεσία αποτελεί πρόκληση για τις μεγάλες τράπεζες και τις καθιερωμένες υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων όπως η Western Union, διαφημίζοντας φθηνότερες προμήθειες και τη δυνατότητα γρήγορης μετακίνησης κεφαλαίων. Ένας ισχυρός αντίπαλος είναι η Wise, η οποία επίσης ισχυρίζεται ότι προσφέρει φθηνότερες διεθνείς μεταφορές χρημάτων από τις τράπεζες.

Ο Mark Lenhard, Διευθύνων Σύμβουλος της Zepz, δήλωσε ότι η εταιρεία ήθελε να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο των επιχειρήσεων της σε μια προσπάθεια να κατέχει μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας «πίτας» ψηφιακών πληρωμών.

Ο Lenhard δεν προσδιόρισε ποιες εταιρείες ήθελε να αγοράσει η Zepz, αλλά είπε ότι η απότομη πτώση στις ιδιωτικές αποτιμήσεις στο χώρο της fintech αποτελεί μια ελκυστική στιγμή για να ξεκινήσει η εξερεύνηση συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Ψηφιακά πορτοφόλια

Η συνολική αξία των διασυνοριακών πληρωμών προβλέπεται να αυξηθεί από 150 τρισ. δολάρια το 2017 σε πάνω από 250 τρισ. δολάρια έως το 2027, σύμφωνα με την BoE. Είναι ένας άκρως ανταγωνιστικός κλάδος με διάφορους παίκτες που λειτουργούν και παίρνουν ένα κομμάτι από κάθε συναλλαγή που κάνει ένας καταναλωτής.

Μια ιδιαίτερη εστίαση για τα προϊόντα της Zepz βραχυπρόθεσμα είναι τα ψηφιακά πορτοφόλια, είπε ο Lenhard, με την εταιρεία να σχεδιάζει να λανσάρει το πρώτο της ψηφιακό πορτοφόλι «προσεχώς».

«Θέλουμε να είμαστε ένας βασικός οικονομικός κόμβος για ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό», δήλωσε, με ιδιαίτερη έμφαση στις κοινότητες μεταναστών που στέλνουν κεφάλαια στο σπίτι.

Η κίνηση προς συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι έκπληξη από πολλές απόψεις, καθώς ακολουθεί τη σημαντική μείωση του κόστους στην 13χρονη εταιρεία. Τον Μάιο, η Zepz απέλυσε 420 υπαλλήλους, που ισοδυναμούν με περίπου το 26% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της.

Η Zepz λέει ότι έκοψε τις θέσεις εργασίας για να εδραιώσει τις δραστηριότητές της μετά την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας εμβασμάτων Sendwave που οδήγησε σε επικάλυψη ορισμένων ρόλων.

Ωστόσο, εκείνη την εποχή, η Zepz είπε ότι δεν θα σταματούσε τις προσλήψεις και προσπαθούσε ενεργά να καλύψει 200 ρόλους.

Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε λίγο λιγότερο από ένα χρόνο που η Zepz απολύει προσωπικό. Τον Ιούνιο του 2022, η Zepz μείωσε περίπου το 5% του εργατικού δυναμικού της, σύμφωνα με το Sky News.

«Κάθε φορά που απολύεις άτομα είναι δύσκολο, είναι χάλια, αλλά σίγουρα ήταν το σωστό. Έχουμε αναπτύξει τα πράγματα από αυτό», είπε ο Lenhard την Τετάρτη.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ελπίζει ότι το επερχόμενο προϊόν ψηφιακού πορτοφολιού της εταιρείας θα πείσει τους πελάτες να βασίζονται περισσότερο στη Zepz, αντί να χρησιμοποιούν ανταγωνιστικές ψηφιακές τράπεζες και άλλες χρηματοοικονομικές εφαρμογές που έχουν αναπτύξει τις υπηρεσίες τους για να προσφέρουν ένα πολύ ευρύτερο φάσμα προϊόντων.

Το PayPal, για παράδειγμα, προσφέρει στους χρήστες πορτοφόλια για κινητά, αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων και buy now - pay later δάνεια με δόσεις, μεταξύ άλλων.

Όπως και άλλες fintech, η Zepz βρίσκεται σε κατάσταση μείωσης κόστους, καθώς ο κλάδος αντιμετωπίζει τεράστια πίεση από την πτώση των αποτιμήσεων της τεχνολογίας, που υποκινείται από μια σειρά μακροοικονομικών αντιξοοτήτων, συμπεριλαμβανομένων του υψηλότερου πληθωρισμού και επιτοκίων.

Παρόλα αυτά, η Zepz λέει ότι ήταν λιγότερο επιρρεπής σε αυτές τις οικονομικές πιέσεις από άλλες εταιρείες στον χώρο. Τα παγκόσμια εμβάσματα επηρεάζονται λιγότερο από ευρύτερες μακροοικονομικές πιέσεις από ό,τι, ας πούμε, οι τραπεζικές, σύμφωνα με τον Lenhard.

Οι συνολικές συναλλαγές πελατών της Zepz αυξήθηκαν κατά 25% σε ετήσια βάση από τον Απρίλιο του 2023, είπε η εταιρεία, ενώ η αύξηση των πελατών της επιταχύνθηκε στο 30% κατά μέσο όρο και έως και 80% σε ορισμένες περιοχές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέο πακέτο κινήτρων για απασχόληση συνταξιούχων - Μετανάστες, νέοι και γυναίκες στην εργασία

Siemens: Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ για αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής

Ολοκληρώνεται το mega deal της ΙΟΝ – Στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο ο έλεγχος

gazzetta
gazzetta reader insider insider