Αύξησε κατά 0,25% τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αύξησε κατά 0,25% τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας
«Αυτή η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων θα παρέχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο εντός εύλογου χρονικού πλαισίου»

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας την Τρίτη διέψευσε και πάλι τις προσδοκίες της αγοράς, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,1%.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πως η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά. Η νέα επιτοκιακή άνοδος είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί βουτιά στα ταμπλό, με τον S&P/ASX 200 να διολισθαίνει 1%, ενώ το δολάριο Αυστραλίας ενισχύθηκε κατά 0,73% στα 0,6667 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Όπως σε πολλές χώρες του κόσμου, έτσι και στην Αυστραλία, η κεντρική τράπεζα παλεύει με τον πληθωρισμό, ο οποίος ανήλθε σε 6,8% για τον Απρίλιο.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας, Φίλιπ Λόου, δήλωσε ότι ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα έχει «περάσει την κορύφωσή του», όμως εξακολουθούν να υπάρχουν δείκτες που δείχνουν ότι είναι επίμονος.

«Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι ανοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί και το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ανταποκριθεί σε αυτό. Αυτή η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων θα παρέχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο εντός εύλογου χρονικού πλαισίου», πρόσθεσε ο Λόου.

Ο στόχος της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό είναι να κυμαίνεται από 2% έως 3%. «Αν ο υψηλός πληθωρισμός εδραιωθεί και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, θα ήταν πολύ δαπανηρό να αποκλιμακωθεί αργότερα, με συνέπεια ακόμη υψηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, δεν απέκλεισε να απαιτηθούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός όμως «θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθεί η οικονομία και ο πληθωρισμός».

«Μπορεί να απαιτηθεί κάποια περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο σε εύλογο χρονικό διάστημα… Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, στις τάσεις, στις δαπάνες των νοικοκυριών και στις προοπτικές για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ανατινάχθηκε» το υδροηλεκτρικό φράγμα στη Νόβα Καχόβκα - Ουκρανία και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται

ΤΑΙΠΕΔ – PPF: «Τρέχει» ήδη 100 διαγωνισμούς αξίας 650 εκατ. ευρώ μέσα στο 2023 – Ποια είναι η συνέχεια

Goldman Sachs: Σε πολυετές σημείο καμπής οι ελληνικές τράπεζες - Αυξάνει τις τιμές στόχους - Τα 6+1 κρίσιμα ερωτήματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider