Θετικά αποτελέσματα στα stress test της EBA από τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικά αποτελέσματα στα stress test της EBA από τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Η αξιολόγηση της ΕΒΑ πραγματοποιείται με βάση τα στοιχεία ισολογισμού μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και, όπως σε κάθε stress test, εξετάζει δύο σενάρια.

Ισχυρή χρηματοοικονομική υγεία επιδεικνύουν πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες κατά τη διαδικασία των stress tests της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) ωθώντας τις ρυθμιστικές αρχές να αναθεωρήσουν το εάν θα πρέπει να τις πιέσουν περισσότερο.

Οι πρώτες αξιολογήσεις δείχνουν ότι οι δείκτες κεφαλαίου αρκετών τραπεζών είναι υψηλότεροι από ό,τι σε προηγούμενες αξιολογήσεις, ενθαρρύνοντας την EBA και την ΕΚΤ να στηριχθούν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης, ώστε να είναι μην είναι τόσο... «συγκρατημένες» στους επόμενους γύρους των stress test, που έχουν χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με πηγές με γνώση επί του θέματος που επικαλείται το Bloomberg.

Η αξιολόγηση της ΕΒΑ πραγματοποιείται με βάση τα στοιχεία ισολογισμού μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και, όπως σε κάθε stress test, εξετάζει δύο σενάρια: το βασικό και το δυσμενές. Μια υγιής οικονομική κατάσταση ενισχύει την πιθανότητα διανομής δισεκατομμυρίων ευρώ στους μετόχους, ακόμη και σε συνθήκες αύξησης της χρηματοπιστωτικής αβεβαιότητας.

Τα υψηλότερα επιτόκια ωφέλησαν συνολικά τον τραπεζικό κλάδο, αλλά οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων βρήκαν απροετοίμαστες μικρότερες τράπεζες των ΗΠΑ, κάποιες από τις οποίες οδηγήθηκαν σε κατάρρευση. Από την άλλη, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θέλουν να ανταμείψουν τους μετόχους τους μετά από χρόνια χαμηλών αποδόσεων, όμως οι ρυθμιστικές αρχές είναι επιφυλακτικές απέναντι στην υπερβολική σιγουριά που αρχίζει να οικοδομείται σε ένα αβέβαιο περιβάλλον.

Τόσο η ΕΚΤ όσο και άλλες εποπτικές αρχές χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων για να καθορίσουν ρεαλιστικότερα τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών. Η κακή απόδοση μπορεί να περιορίσει την ικανότητα μιας τράπεζας να πραγματοποιεί πληρωμές ή να τη φέρει αντιμέτωπη με ρυθμιστική πίεση για να τις μειώσει. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας είναι σύνηθες για τις αρχές να αμφισβητούν τις προκαταρκτικές υποβολές δεδομένων των τραπεζών, ζητώντας προσαρμογές.

Τα stress test της EBA καλύπτουν περίπου τα τρία τέταρτα των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ και στη Νορβηγία, με 70 τράπεζες να δίνουν δείγματα για την ετοιμότητά τους απέναντι σε μια υποθετική επιδείνωση των γεωπολιτικών εξελίξεων, τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και την αναζωπύρωση της πανδημίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Τρεις προκλήσεις για την επόμενη μέρα – Οι στόχοι για τη μείωση των κόκκινων δανείων 

Saxo Bank για Χρηματιστήριο: Οι τολμηροί που επένδυσαν στις σκοτεινές στιγμές της Ελλάδας πλέον ανταμείβονται

Λονδίνο: HSBC, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley παραβίασαν τους νόμους για τα κρατικά ομόλογα

gazzetta
gazzetta reader insider insider