Καραβίας: Τον Ιούλιο η έγκριση για επαναγορά του 1,4% των μετοχών – Μέρισμα τουλάχιστον 25% των κερδών το 2024

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καραβίας: Τον Ιούλιο η έγκριση για επαναγορά του 1,4% των μετοχών – Μέρισμα τουλάχιστον 25% των κερδών το 2024
Το πράσινο φως που έδωσε ο SSM για την επαναγορά των μετοχών της Eurobank από το ΤΧΣ, συνιστά την πρώτη έγκριση που δίνει ο επόπτης σε ελληνική τράπεζα για την ανταμοιβή των μετόχων της μετά την δεκαετή ελληνική κρίση. Τι είπε η Διοίκηση στους αναλυτές για καθαρά επιτοκιακά έσοδα, NPE, πιστωτική επέκταση κ.λπ.

Τον Ιούλιο αναμένεται να υποβάλει η Eurobank την επίσημη πρότασή της στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την επαναγορά του ποσοστού της 1,4%, ενώ η εξαγορά των μετοχών θα χρηματοδοτηθεί από το ποσό που είχε προϋπολογίσει να μοιράσει φέτος η Eurobank ως μέρισμα στους μετόχους της και συγκεκριμένα ποσοστό 15% από τα κέρδη του 2022.

Μετά το πράσινο φως που έδωσε στην Τράπεζα ο SSM να προχωρήσει στην επαναγορά του ποσοστού της, η σχετική κίνηση αναμένεται να εγκριθεί από το ΔΣ της Τράπεζας μέσα στις επόμενες εβδομάδες για να υποβληθεί προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας τον Ιούλιο. Εκτιμάται, λόγω του ότι μεσολαβεί η περίοδος των θερινών διακοπών, ότι η επίσημη πρόταση στο ΤΧΣ θα υποβληθεί τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου.

Η μετέπειτα διαδικασία μέχρι την ολοκλήρωση της επαναγοράς του 1,4% των μετοχών, εκτιμάται ότι θα απαιτήσει διάστημα 6 – 8 εβδομάδων.

Σημειώνεται ότι η επαναγορά των μετοχών θα επηρεάσει τον δείκτη κεφαλαίων κατά 20 μονάδες βάσης.

Όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, στους αναλυτές ξένων και εγχώριων οίκων κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2023 της Τράπεζας, η απόφαση για την επαναγορά είναι καλή και για την τράπεζα και για τους μετόχους της. Σημείωσε δε, ότι το πράσινο φως που έδωσε ο SSM για την επαναγορά των μετοχών της Eurobank από το ΤΧΣ, συνιστά την πρώτη έγκριση που δίνει ο επόπτης σε ελληνική τράπεζα για την ανταμοιβή των μετόχων της μετά την δεκαετή ελληνική κρίση. Ο κ. Καραβίας είπε ότι στόχος της Eurobank είναι το 2024 να διανείμει μέρισμα στους μετόχους τουλάχιστον 25% από τα κέρδη του 2023, με περαιτέρω στόχευση το payout ratio να φτάσει στα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Καραβίας εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα υπερβεί στο 2,5%, ενώ η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα επιτευχθεί μέσα στο β΄ εξάμηνο του έτους – κάτι που προεξοφλούν και οι αγορές.

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου, μεγάλη έμφαση δόθηκε στις προοπτικές των καθαρών επιτοκιακών εσόδων, τα οποία έδειξαν εκρηκτική αύξηση 55,6% στο α΄ τρίμηνο (503 εκατ. ευρώ). Αναφέρθηκε ότι στο σύνολο της χρήσης θα ξεπεραστεί ο στόχος που είχε τεθεί, με αύξηση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων άνω του 20%. Και αυτό διότι οι προβλέψεις είχαν γίνει με επιτόκιο στο 2,50%, ήδη βρισκόμαστε υψηλότερα κατά 0,75% και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50%. Όπως αναφέρθηκε, το 82% του δανειακού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο και το 18% σε σταθερό.

Τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα κυρίως, αλλά και τα έσοδα από προμήθειες είναι ο λόγος της ανοδικής αναθεώρησης του στόχου για την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας για φέτος από το 13% στο 14%.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για τις εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέρθηκε ότι στο α΄ τρίμηνο υπήρξε οριακή αύξηση κατά 7 εκατ. ευρώ, ενώ στο β΄ αναμένονται νέα NPE 60 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα παραμένει συντηρητική λόγω πληθωριστικών πιέσεων και ανοδικών επιτοκίων και δεν αναθεωρεί την πρόβλεψή της για νέα ΝΡΕ 400 εκατ. ευρώ στο σύνολο της φετινής χρονιάς. Κατόπιν αυτού, ο δείκτης κόστους κινδύνου (CoR) προβλέπεται για το έτος στις 85 μονάδες βάσης από 75 μ.β. στο α΄ τρίμηνο. Το στοκ NPE του ομίλου ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ, με ποσό καθαρών ΝΡΕ 500 εκατ. ευρώ και δείκτη κάλυψης 76%.

Αναφορικά με τη μείωση της πιστωτικής επέκτασης το α΄ τρίμηνο, ειπώθηκε ότι είναι αποτέλεσμα των μεγάλων αποπληρωμών επιχειρηματικών δανείων (κάτι που επηρέασε με πτώση κατά 500 εκατ. ευρώ και τις καταθέσεις α΄ τριμήνου της τράπεζας) που αντιμετώπισε όλο το τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, η Eurobank αύξησε κατά 300 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο τα εξυπηρετούμενα δάνειά της, κυρίως με τη συμβολή των θυγατρικών του εξωτερικού. Η ίδια τάση αναμένεται και για το β΄ τρίμηνο, ενώ εκτιμήθηκε ότι η εικόνα θα αντιστραφεί το β΄ εξάμηνο, καθώς υπάρχει ισχυρή ζήτηση για δάνεια που θα χρηματοδοτήσουν επενδυτικά έργα σε ενέργεια, τουρισμό, υποδομές, real estate, κατασκευές. Εκτιμήθηκε ότι ο αρχικός στόχος για νέες δανειοδοτήσεις 2,7 – 2,8 δισ. ευρώ που είχε θέσει η Eurobank για φέτος, μπορεί να επηρεαστεί πτωτικά κατά 10% - 15% από το φαινόμενο των πρόωρων αποπληρωμών δανείων που σημειώνεται από την αρχή του 2023.

Αναφορικά με τις εκδόσεις MREL αναφέρθηκε ότι θα γίνει έκδοση Tier II στο τέλος τους τρέχοντος έτους – α΄ εξάμηνο 2024, δεδομένου ότι ο στόχος δείκτη για τα συγκεκριμένα κεφάλαια είναι 25,7% στο τέλος του 2025 και η τράπεζα καλύπτει ήδη δείκτη 23% στο α΄ τρίμηνο 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Πράσινο φως από τον SSM για την επαναγορά του ποσοστού από το ΤΧΣ – Ισχυρές επιδόσεις το α' τρίμηνο

Eurobank - Flexopack: Έπεσαν υπογραφές για δάνειο 12,9 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα θα παραμείνει υψηλό

gazzetta
gazzetta reader insider insider