Microsoft: Πρώτη συμφωνία για την αγορά ενέργειας από πυρηνική σύντηξη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Microsoft: Πρώτη συμφωνία για την αγορά ενέργειας από πυρηνική σύντηξη
Η Helion στοχεύει να έχει θέσει σε λειτουργία το πρώτο εργοστάσιο της το 2028 και μέσα σε ένα χρόνο επιδιώκει να παράγει 50 μεγαβάτ ενέργειας. 1 μεγαβάτ μπορεί να παρέχει ενέργεια αρκετή για μια μέρα σε 1.000 κατοικίες των ΗΠΑ.

Η Microsoft ανακοίνωσε την Τετάρτη τη συμφωνία της με την startup Helion Energy για την αγορά ενέργειας από πυρηνική σύντηξη, στο πρώτο παρόμοιο deal που έχει υπογραφεί ποτέ από εταιρεία.

Όπως αναφέρει το Reuters, διάφορες επιχειρήσεις προσπαθούν να παράξουν ενέργεια από το καύσιμο που «τροφοδοτεί» τον Ήλιο και το οποίο θα μπορούσε να «γκρεμίσει» τις εκπομπές άνθρακα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Η πυρηνική σύντηξη συμβαίνει όταν δύο ελαφροί ατομικοί πυρήνες συγχωνεύονται για να σχηματίσουν έναν ενιαίο βαρύτερο. Αυτή η διαδικασία απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας, χωρίς εκπομπές άνθρακα και περιορισμένη ραδιενέργεια, αλλά οι εταιρείες θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να μετατρέψουν αυτή την ενέργεια σε καθαρή ισχύ. Η σύντηξη θεωρείται από καιρό ως εναλλακτική λύση καθαρής ενέργειας σε σχέση με πηγές που καίνε ορυκτά καύσιμα και απελευθερώνουν αέρια θερμοκηπίου. Άλλες τεχνολογίες και εφαρμογές που αναπτύσσονται στηριζόμενες στη σύντηξη περιλαμβάνουν ισχυρούς μαγνήτες, καλύτερα λέιζερ ή ακτινοθεραπεία για την έρευνα για τον καρκίνο.

Μέχρι στιγμής, οι αντιδραστήρες σύντηξης έχουν αποδειχθεί περιορισμένων δυνατοτήτων και καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από αυτή που απελευθερώνουν, αλλά διάφορες εταιρείες έχουν «μαζέψει» πάνω από 5 δισ. δολάρια μέσων ιδιωτικών γύρων χρηματοδότησης,

Η Helion στοχεύει να έχει θέσει σε λειτουργία το πρώτο εργοστάσιο της το 2028 και μέσα σε ένα χρόνο επιδιώκει να παράγει 50 μεγαβάτ ενέργειας ή και περισσότερα ετησίως.

Σημειώνεται πως 1 μεγαβάτ μπορεί να παρέχει ενέργεια αρκετή για μια μέρα σε 1.000 κατοικίες των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider