Γερμανία: Το «ξεφούσκωμα» της ενεργειακής κρίσης έφερε κέρδη 6,7 δισ. ευρώ στην Uniper

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Το «ξεφούσκωμα» της ενεργειακής κρίσης έφερε κέρδη 6,7 δισ. ευρώ στην Uniper
Για το σύνολο του 2023, η διοίκηση της Uniper αναμένει θετικά έσοδα και κέρδη EBITDA, ενώ έχει διαθέσιμα 33,5 δισ. ευρώ για να «κάψει» σε περίπτωση που οι τιμές του φυσικού αερίου αναζωπυρωθούν.

Ισχυρά κέρδη, της τάξης των 6,7 δισ. ευρώ, εμφάνισε για το α' τρίμηνο του 2023 η Uniper, με την εταιρεία να ωφελείται από το «σβήσιμο» των προβλέψεων στο οποίο είχε προχωρήσει για ενδεχόμενες ζημιές από την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως το 2022 η Uniper κρατικοποιήθηκε από την κυβέρνηση της Γερμανίας καθώς κατάρρευση λόγω του «στοπ» στις παραδόσεις φυσικού αερίου από την ρωσική Gazprom, εν μέσω του οικονομικού πολέμου Δύσης - Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για το 2022, η ενεργειακή εταιρεία εμφάνισε ζημίες 3,1 δισ. ευρώ. Πλέον, το γερμανικό κράτος κατέχει το 99% της εταιρείας.

Για το σύνολο του 2023, η διοίκηση της Uniper αναμένει θετικά έσοδα και κέρδη EBITDA, ενώ προσθέτει πως έχει διαθέσιμα 33,5 δισ. ευρώ για να «κάψει» σε περίπτωση που οι τιμές του φυσικού αερίου αναζωπυρωθούν, καθώς τους τελευταίους μήνες σημειώνουν ισχυρή πτώση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η εταιρεία αναφέρει στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πως η μείωση στις τιμές του αερίου ήταν το σημείο κλειδί για την απάλειψη των προβλέψεων που έφεραν τα κέρδη των 6,7 δισ. ευρώ, ενώ συμπληρώνει πως θετικά στα αποτελέσματα επέδρασσαν και οι προοπτικές αντικατάστασης του αερίου που λάμβανε από τη Ρωσία.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή η επιτυχία να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι σε σχέση με την διαφοροποίηση προμηθειών φυσικού αερίου» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bosch: «Βλέπει» έσοδα πάνω από τα 90 δισ. ευρώ, με έμφαση στην ηλεκτροκίνηση

gazzetta
gazzetta reader insider insider