Axia Ventures: Οι ισχυρές προοπτικές που ανοίγονται για την Alpha Bank στη Ρουμανία

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Axia Ventures: Οι ισχυρές προοπτικές που ανοίγονται για την Alpha Bank στη Ρουμανία
Την εμβάθυνση και διεύρυνση ή μη, των δραστηριοτήτων της και της παρουσία της Alpha Bank στο σκέλος της Ρουμανία (Alpha Bank Romania - ROM), αξιολογεί η Axia Ventures, προκειμένου να διαπιστώσει το ποια επιλογή θα επιφέρει μια μεγιστοποίηση της αξίας των μετόχων.

Την εμβάθυνση και διεύρυνση ή μη, των δραστηριοτήτων και της παρουσία της Alpha Bank στο τμήμα της Ρουμανίας (Alpha Bank Romania - ROM), αξιολογεί η Axia Ventures, προκειμένου να διαπιστώσει το ποια επιλογή θα επιφέρει μια μεγιστοποίηση της αξίας των μετόχων.

Όπως σημειώνει, οι επενδυτές αντιλαμβάνονται τη θυγατρική ως ένα αρνητικό σημείο για τον δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων κεφαλαίων ROTE, παρά το turnaround που καταγράφηκε το 2022, με διψήφια αύξηση δανειοδοτήσεων. H Axia σημειώνει, όμως, ότι ο τραπεζικός κλάδος της Ρουμανίας μπορεί να είναι κατακερματισμένος, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα κερδοφόρος, με τις επτά κορυφαίες τράπεζες να καταγράφουν δείκτη ROTE της τάξεως του 15% κατά μέσο όρο. Αυτό υποδηλώνει ότι η ενοποίηση μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, θέτοντας ως πιθανό στόχο την εδραίωση της Alpha Bank Romania, ως τον ένατο μεγαλύτερο «παίκτη» στη βάση των περιουσιακών στοιχείων (μερίδιο αγοράς 3%).

Παράλληλα, ενώ η έξοδος της Alpha Bank από τη Ρουμανία θα μπορούσε να αποτελέσει μια εύκολη επιλογή και να προσθέσει περίπου 90 μονάδες βάσης στο δείκτη CET1 (εάν ένας από τους πέντε ανταγωνιστές με μερίδιο αγοράς 8% - 11% είναι διατεθειμένος να πληρώσει ένα υψηλό «premium» για να εδραιώσει τη θέση του), η Axia δηλώνει επιφυλακτική σχετικά με το timing μια τέτοιας επιλογής.

Axia

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η «πίτα» δανεισμού της Alpha Bank Romania θα μπορούσε να διπλασιαστεί μέσα σε πέντε χρόνια και ο όμιλος της Alpha Bank έχει τη δυνατότητα να διαθέσει περισσότερα κεφάλαια. Επιπλέον, η Axia δεν εκτιμά ότι υπάρχει πιο προφανής ευκαιρία για μια αποτελεσματικότερη αναδιάταξη κεφαλαίων σε άλλους βασικούς τομείς της Alpha Bank. Ως εκ τούτου, ο οίκος θα χαιρετούσε την απόφαση της διοίκησης να επενδύσει νέα κεφάλαια οργανικά, ανιχνεύοντας παράλληλα το κομμάτι των μικρών bolt - on εξαγορών ώστε να φτάσει σε ένα κρίσιμο μέγεθος. Την ίδια στιγμή εκτιμα ότι η Alpha Bank Romania μπορεί να αυξήσει το μέγεθός της μέσα από ένα οργανικό CAGR της τάξεως του 15% περίπου στο χαρτοφυλάκιο δανεισμού της έως το 2026.

Axia

Πέραν αυτών, η οικονομία της Ρουμανίας επιδεικνύει μια θετική δυναμική που αποτυπώνεται στην ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση, στην πτώση της ανεργίας, στην άνοδο των άμεσων ξένων επενδύσεων, στην πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, στην αυξημένη έμφαση στο διεθνές εμπόριο, στη χαμηλή εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας και σε ένα καθεστώς διαχείρισης της κυμαινόμενης συναλλαγματικής ισοτιμίας για τον μετριασμό των εξωτερικών πιέσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ανάλυση της Axia δείχνει ότι η διεύρυνση και το πέρασμα σε μια μεγαλύτερη κλιμάκα, θα φέρει μεγαλύτερη συνεισφορά από τη θυγατρική στο ROTE του ομίλου έως το 2025, παρά τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές. Επιπλέον, το τμήμα στη Ρουμανία προσφέρει μια γεωγραφική διαφοροποίηση και οι αναλυτές βλέπουν αυξανόμενους διασυνοριακούς δεσμούς μέσω κοινών έργων (όπως το Balkan Gas Hub) ή επέκτασης ελληνικών εταιρειών (όπως η ΔΕΗ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Επενδύσεις 10 δισ. ευρώ, ανεκτέλεστο «γίγας», ροές από παραχωρήσεις και μεγάλα projects οι «πυλώνες» ανάπτυξης

Κλείνει η ψαλίδα στον οδικό τουρισμό το 2023 - Πού κινήθηκαν αφίξεις κι έσοδα τους πρώτους μήνες του έτους

gazzetta
gazzetta reader insider insider