BriQ Properties: Τι θα φέρει στην ΑΕΕΑΠ το deal με την ICI

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BriQ Properties: Τι θα φέρει στην ΑΕΕΑΠ το deal με την ICI
Τα οφέλη και οι επιπτώσεις από την εξαγορά - συγχώνευση της Intercontinental International. Μεγαλώνουν χαρτοφυλάκιο και έκθεση σε δανεισμό. Τα έσοδα και οι αποδόσεις.

H εξαγορά - συγχώνευση της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ (ICI) φέρνει διπλασιασμό των μεγεθών για την BriQ Properties τόσο στα ετήσια έσοδα όσο και στην αξία του χαρτοφυλακίου της, πλην όμως, η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεγαλώνει την έκθεση στο δανεισμό της ΑΕΑΑΠ, συμφερόντων Φέσσα (αναλογία καθαρού κέρδους, Net Debt Ratio - Δάνεια - Ταμειακά Διαθέσιμα/Επενδύσεις σε ακίνητα), από 23,2% σε 49%. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η αξία του χαρτοφυλακίου της Briq θα διαμορφωθεί σε 250 εκατ. από 136 εκατ. σήμερα και θα απαρτίζεται 30% από καταστήματα (τραπεζικά ή λιανικής) 30% αποθήκες – logistics, 30% γραφεία και 10% ξενοδοχεία.

Η μόχλευση

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν κατά τη χτεσινή ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της BriQ ο πρόεδρος και βασικός μέτοχος της εταιρείας, Θεόδωρος Φέσσας και η διευθύνουσα σύμβουλος, Άννα Αποστολίδου, το προαναφερόμενο ύψος στον δείκτη μόχλευσης δεν θεωρείται ικανοποιητικό σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί και θα γίνουν κινήσεις για τη βελτίωσή του, να πέσει δηλαδή τουλάχιστον στο 40%. Ο κ. Φέσσας ανέφερε σχετικά ότι προκειμένου να μειωθεί ο δανεισμός της εταιρείας (που θα φτάσει τα 116 εκατ.) πιθανότατα να γίνουν πωλήσεις ώριμων ακινήτων ή και αύξηση κεφαλαίου, σε βάθος χρόνου και πάντως όχι εντός των ετών 2023 - 2024.

Το deal και τα ορόσημα

Όπως σημείωσε η κα. Αποστολίδου, η ΑΕΕΑΠ συνεχίζει να επικεντρώνεται στα logistics και στα ξενοδοχεία υπό την προϋπόθεση όμως σε ό,τι αφορά τα τουριστικά ακίνητα ότι η απόδοση είναι τουλάχιστον 7,5%. Σήμερα τα ετησιοποιημένα έσοδα της εταιρείας είναι 9 εκατ. ευρώ, ενώ 6,6% η ετήσια μέση απόδοση του χαρτοφυλακίου.

Όσον αφορά στο deal με την ICI, η εκτίμηση της διοίκησης της Briq είναι ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024, εφ'όσον κλείσει το πρώτο στάδιο που είναι η μεταβίβαση των 17 ακινήτων της ICI αξίας 60,577 εκατ. μέχρι τον Ιούνιο - Ιούλιο. Το πρώτο στάδιο είναι αυτό που καθυστερεί περισσότερο καθώς για τη μεταβίβαση των ακινήτων υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία (μεταξύ άλλων χρειάζεται να γίνουν ηλεκτρονικές ταυτότητες για όλα τα ακίνητα).

Υπενθυμίζεται ότι μετά την συγχώνευση των Briq - ICI (που είναι το τρίτο στάδιο προς την ολοκλήρωση της συμφωνίας) οι σημερινοί βασικοί μέτοχοι της πρώτης θα έχουν το 42% της ΑΕΕΑΠ, 16% θα ανήκει στους μετόχους της δεύτερης, 41% θα είναι η διασπορά και 1% οι ίδιες μετοχές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μία προσφορά για το νέο ΣΔΙΤ κτήριο της Γ.Γ. Υποδομών από Intrakat   

Intrakat: Το θετικό β’ εξάμηνο, το ανεκτέλεστο, τα «πράσινα» projects – Κερδοφορία το 2024

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Επενδύσεις 10 δισ. ευρώ, ανεκτέλεστο «γίγας», ροές από παραχωρήσεις και μεγάλα projects οι «πυλώνες» ανάπτυξης

gazzetta
gazzetta reader insider insider