Τράπεζες: Από 1η Απριλίου οι πρώτες επιδοτήσεις επιτοκίου σε 1.504 ευάλωτους – Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Από 1η Απριλίου οι πρώτες επιδοτήσεις επιτοκίου σε 1.504 ευάλωτους – Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι
Στην «ουρά» 27.998 μη ολοκληρωμένες αιτήσεις. Η επιδότηση αφορά μόνο ενήμερους δανειολήπτες. Τα αναλογούντα ποσά θα ξεκινήσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων τον Απρίλιο.

Σε 1.504 ενήμερους ευάλωτους δανειολήπτες θα δοθούν τον Απρίλιο οι πρώτες επιδοτήσεις των τραπεζών στο πλαίσιο του προγράμματος που χρηματοδοτούν για την κάλυψη των αυξήσεων επιτοκίων. Στην «ουρά» για να πάρουν το πιστοποιητικό ευάλωτου, με το οποίο εκκινεί η διαδικασία λήψης της επιδότησης, βρίσκονται 27.998 μη ολοκληρωμένες αιτήσεις.

Στόχος της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αλλά και των τραπεζών είναι να ενημερώσουν και να συμβουλεύσουν τους ενδιαφερόμενους δικαιούχους ώστε να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι περίπου 13.000 από τις αιτήσεις αυτές δεν έχουν καταχωρημένο e-mail επικοινωνίας και τράπεζες και ΕΓΔΙΧ αναζητούν τους δικαιούχους τηλεφωνικά, προκειμένου να επωφεληθούν από το πρόγραμμα.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από τη Λαμία, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Star forum, χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και από την κοινωνία για να αξιοποιεί τα εργαλεία τα οποία τίθενται σε εφαρμογή προς βοήθειά της.

Εν προκειμένω, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν αναλάβει να καλύψουν το 50% της αύξησης που θα εμφανίζει μηνιαίως η δόση του δανείου που έχει ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία ευάλωτων συνεπών δανειοληπτών, επιδοτώντας και τα δάνεια που έχουν πελάτες μη συστημικών τραπεζών. Οι τελευταίες δεν αναλαμβάνουν καμία υποχρέωση επιδότησης και οι πελάτες τους (πάντα γίνεται λόγος για ευάλωτους που είναι ταυτόχρονα ενήμεροι) θα στηριχθούν από τις μεγάλες τράπεζες. Το κόστος της επιδότησης έχει υπολογιστεί σε 15 – 20 εκατ. ευρώ. Η περίμετρος των ωφελούμενων δανειοληπτών υπολογίζεται σε 30.000 περιπτώσεις, με δάνεια περί τα 2 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει στο insider.gr, η κα Θεώνη Αλαμπάση, Επικεφαλής της ΕΓΔΙΧ, στο site της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, keyd.gov.gr και στην ενότητα Ρύθμιση Οφειλών – Πρώτη Κατοικία, οι πολίτες μπορούν να καθοδηγηθούν βήμα – βήμα για την συμπλήρωση της αίτησης χορήγησης πιστοποιητικού ευάλωτου οφειλέτη, το οποίο πρέπει να προσκομίσουν στις τράπεζες για να λάβουν την επιδότηση επιτοκίου. Σημειώνεται ότι οδηγίες συμπλήρωσης της αίτησης δίνονται επίσης για τον/την σύζυγο του δικαιούχου και το εξαρτώμενο μέλος, καθώς επίσης και για τον Σύμβουλο.

Η ΕΓΔΙΧ απαντά επίσης σε όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για το πρόγραμμα επιδότησης δόσης (επιτοκίου) δανείων από τις Τράπεζες.

Συγκεκριμένα:

1) Τι είναι το πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων ή και δανείων μικρών επιχειρήσεων;

Το πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων ή και δανείων μικρών επιχειρήσεων ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία, υλοποιείται από τις Τράπεζες, οι οποίες διαχειρίζονται το πρόγραμμα αυτό. Το σύνολο της δαπάνης για την υποστήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών θα καλυφθεί, στο πλαίσιο των διακριτών δράσεων εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με ισόποσες εισφορές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους συνδράμει στην υλοποίηση του προγράμματος ως προς το πρώτο βήμα αυτού που είναι η έκδοση της σχετικής βεβαίωσης ευάλωτου δανειολήπτη.

2) Τι επιδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος;

Το πρόγραμμα αφορά ενήμερους ευάλωτους δανειολήπτες, που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια ή και δάνεια μικρών επιχειρήσεων, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία τους, τα οποία έχουν χορηγηθεί από τις Τράπεζες μέχρι τις 30/06/2022. Στο πλαίσιο του προγράμματος επιδοτείται ποσοστό 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30.6.2022) για διάστημα 12 μηνών.

3) Πώς υποβάλλω την αίτηση στο πρόγραμμα;

Το πρώτο βήμα για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα επιδότησης είναι η έκδοση της βεβαίωσης ευάλωτου δανειολήπτη. Η έκδοση της βεβαίωσης γίνεται με υποβολή αίτησης στο link https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheiriseopheil… Υπογραμμίζεται ότι κατά την υποβολή της ανωτέρω αίτησης ο αιτών πρέπει να επιλέξει τη «συναίνεση κοινοποίησης στοιχείων στους θεσμικούς πιστωτές», προκειμένου η βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη να προωθηθεί ηλεκτρονικά στον πιστωτή του, για να προχωρήσει η διαδικασία του προγράμματος επιδότησης, η οποία υλοποιείται μέσω πλατφόρμας των συστημικών τραπεζών. Στο επόμενο βήμα, θα ειδοποιηθεί ηλεκτρονικά από την τράπεζα η οποία θα διαχειριστεί την αίτησή του, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την έναρξη της επιδότησης.

4) Πότε ξεκίνησε το πρόγραμμα;

Αιτήσεις στο πρόγραμμα επιδότησης ξεκίνησαν να υποβάλλονται από την 1η Φεβρουαρίου 2023 δια της υποβολής κατ’ αρχάς αίτησης για την έκδοση βεβαίωσης ευάλωτου οφειλέτη.

5) Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τον χαρακτηρισμό ενός οφειλέτη ως ευάλωτου;

Σύμφωνα με τη σήμερα ισχύουσα ΥΑ 71670/2021 (ΦΕΚ Β 4500/29.09.2021) για τον καθορισμό των Όρων και Προϋποθέσεων του Επιδόματος Στέγασης, τα νοικοκυριά πρέπει να πληρούν όλα τα ακόλουθα εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια:

1.Εισοδηματικά κριτήρια

Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού. Στο νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Παρατίθενται, ενδεικτικά, οι ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 7.000€ Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη - 10.500€
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος - 14.000€
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη - 17.500€
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω - 21.000€

2. Περιουσιακά κριτήρια

α. Ακίνητη περιουσία: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. με τις διατάξεις του ν. 4223/2013 (Α` 287) και προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

β. Περιουσιακό τεκμήριο: Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), δεν μπορεί να υπερβαίνει ετησίως το ποσό που προκύπτει από τον κατωτέρω μαθηματικό τύπο: Ετήσιος τόκος = όριο καταθέσεων για κάθε τύπο νοικοκυριού * μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο /100. Ως έτος υπολογισμού του μέσου καταθετικού επιτοκίου ορίζεται εκείνο στο οποίο αντιστοιχεί η τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Ως όρια καταθέσεων για κάθε τύπο νοικοκυριού ορίζονται τα ακόλουθα:

  • Μονοπρόσωπο νοικοκυριό - 7.000€
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη - 10.500€
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη - 14.000€
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη - 17.500€
  • Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω - 21.000€

Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος: εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δηλώνουν δαπάνες άνω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.

6) Πώς αποδεικνύεται η πλήρωση των κριτηρίων του ευάλωτου και η έκδοση του πιστοποιητικού;

Με την υποβολή της αίτησης στην ιστοσελίδα της ΕΓΔΙΧ, ο ευάλωτος δίνει τη συγκατάθεσή του για την επεξεργασία των δεδομένων του και την άρση του τραπεζικού και φορολογικού του απορρήτου, προκειμένου να συλλεγούν τα στοιχεία που αποδεικνύουν την πλήρωση των κριτηρίων του ευάλωτου από τις διαθέσιμες πηγές. Εφόσον διαπιστωθεί ότι τα εν λόγω κριτήρια πληρούνται, εκδίδεται η βεβαίωση.

7) Πότε αναμένονται οι πρώτες πληρωμές;

Τα αναλογούντα ποσά εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Θέμα ωρών το άνοιγμα της πλατφόρμας - Οι αλλαγές στα φορο-έντυπα και οι κωδικοί SOS

Ρεύμα: «Παράθυρο» να παραταθεί η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής

Κατασκευές: Ολοκληρώνεται το «deal της χρονιάς» - Δεύτερος πόλος η Intrakat μέσω... ΑΚΤΩΡ

gazzetta
gazzetta reader insider insider