«Ζωντανό» το ενδιαφέρον Intrakat για την ΑΚΤΩΡ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ζωντανό» το ενδιαφέρον Intrakat για την ΑΚΤΩΡ
Πληροφορίες της αγοράς κάνουν λόγο για προσέγγιση Ελλάκτωρ και Intrakat για την «τύχη» της κατασκευαστικής, μετά και το πρόσφατο «ναυάγιο» με Δ. Κούτρα - Wade Adams. Το παλιό ενδιαφέρον, η πρόταση, τα μερίδια αγοράς και ο ανταγωνισμός.

Ενεργό παραμένει το ενδιαφέρον της Intrakat για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ, κατασκευαστικής θυγατρικής του ομίλου Ελλάκτωρ, μετά και το προ ημερών «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων με την πλευρά Wade Adams – Δ. Κούτρα.

Η Intrakat, υπό τον Αλ. Εξάρχου, εξαρχής έδειξε ενδιαφέρον για την κατασκευαστική υποβάλλοντας προσφορά, ωστόσο, είχε προκριθεί το σενάριο με τους άλλους υποψήφιους «μνηστήρες». Δεδομένου ότι αυτή η προοπτική πλέον δεν υπάρχει, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Intrakat παρακολουθεί στενά την περίπτωση ΑΚΤΩΡ, ενώ άλλες πλευρές κάνουν λόγο μέχρι και για επαφές ή και νέα πρόταση από την πλευρά Winex (Α. Εξάρχου, Δ. Μπάκου - Ι. Καϋμενάκης), που όμως, μάλλον ακόμα δεν έχει μετουσιωθεί σε κάτι χειροπιαστό.

Τα μερίδια αγοράς

Υπενθυμίζεται ότι η Intrakat είχε εκδηλώσει επίσημο ενδιαφέρον για την ΑΚΤΩΡ (μάλιστα οι τότε φήμες έκαναν λόγο για προσφορά μεγαλύτερη των Κούτρα – Wade Adams), με τον βασικό μέτοχο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όμως, να απορρίπτει την πρόταση εξαγοράς.

Άλλωστε, είχαν κυκλοφορήσει σενάρια για το κατά πόσο μια τέτοια σύμπραξη θα περνούσε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ, όπως έχει αναφέρει το insider.gr, η εξαγορά της ΑΚΤΩΡ από την Intrakat θα εκτίνασσε τη δεύτερη σχεδόν στην αρχική δυάδα των θέσεων του κλάδου από πλευράς μεριδίων, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ώρα να είναι αναμφισβήτητος ηγέτης.

Να σημειωθεί ότι ήδη ΑΚΤΩΡ (ή ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις) και Intrakat συμμετέχουν σε κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει σημαντικά οδικά έργα (επέκταση Λ. Κύμης, ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο ή την Κρήτη κ.α.).

Πάντως, παρά το γεγονός του ότι ο βασικός μέτοχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Reggerborgh Invest, φέρεται να επιθυμεί την πώληση θυγατρικών και δραστηριοτήτων, δεν έλειψαν και τα σενάρια περί «δεύτερων σκέψεων» για τη διατήρηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Ωστόσο, είναι ερωτηματικό αν αυτά τα σενάρια σχετίζονται με δεδομένες αποφάσεις ή μεταβατικού ορίζοντα κινήσεις, μέχρι να επισημοποιηθεί το στρατηγικό σχέδιο του ομίλου.

Τα άλλα assets

Πάντως, όπως αναφέρουν πληροφορίες της αγοράς, δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι δεδομένο, πλην όμως, η Intrakat ήταν δεδομένο ότι θα ενδιαφερθεί.

Γενικότερα ο ανταγωνισμός (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος) παρακολουθούν εύλογα τις εξελίξεις, τόσο σε σχέση με τα νέα δεδομένα που θα μπορούσαν να σχηματιστούν, όσο και γιατί υπάρχουν συνεργασίες και κοινοπραξίες όλων με όλους. Ενώ στον κλάδο αναμένουν τις τελικές αποφάσεις και για την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις (ή και την ΗΛΕΚΤΩΡ του τομέα περιβάλλοντος).

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει επισήμως δηλώσει ότι δεν πουλάει τον τομέα Παραχωρήσεων, ωστόσο, αν κάποια στιγμή αυτό τεθεί στο τραπέζι, στην αγορά «βλέπουν» 1-2 πιθανούς ενδιαφερόμενους για τα assets αυτά. Όμως, καλό είναι να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις περί του στρατηγικού σχεδιασμού του γκρουπ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ζωντανό» το ενδιαφέρον Intrakat για την ΑΚΤΩΡ

Στις 24 Απριλίου οι αρχικές προσφορές για το «διπλό» ΣΔΙΤ φράγμα των 147 εκατ. ευρώ στην Κρήτη

ΤΙΤΑΝ: ΗΠΑ και Ελλάδα «στήριξαν» το νέο ρεκόρ – Ανάκαμψη περιθωρίων κέρδους

gazzetta
gazzetta reader insider insider