ΤΙΤΑΝ: ΗΠΑ και Ελλάδα «στήριξαν» το νέο ρεκόρ – Ανάκαμψη περιθωρίων κέρδους

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΙΤΑΝ: ΗΠΑ και Ελλάδα «στήριξαν» το νέο ρεκόρ – Ανάκαμψη περιθωρίων κέρδους
Πώς η ιστορική τσιμεντοβιομηχανία έφτασε σε νέο υψηλό πωλήσεων το 2022. Η συνδρομή των αγορών σε ΗΠΑ και Ελλάδα. Η πορεία των μεγεθών, η χρηματοοικονομική εικόνα και τα bonus στους μετόχους. Θετική η διοίκηση της εισηγμένης για τη συνέχεια.

Με ένα ακόμα ρεκόρ σε επίπεδα πωλήσεων, με «πυλώνες» στήριξης τις αγορές των ΗΠΑ και της Ελλάδας που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% των πωλήσεων του ομίλου, με EBITDA άνω των 331 εκατ. ευρώ, ανάκαμψη των περιθωρίων κέρδους αλλά και παροχή bonus στους μετόχους μέσω καταβολής μερίσματος 0,60 ευρώ ανά μετοχή (πρόταση προς έγκριση στην προσεχή Γ.Σ.), η ισχυρή εγχώρια τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ «βλέπει» με αισιοδοξία τη συνέχεια. Για την οποία αναμένει θετικές προοπτικές, δεδομένης της παρουσίας της σε μεγάλες ανθεκτικές αγορές όπως αυτές της Αμερικής και της Ευρώπης, κι ενώ μεγάλες επενδύσεις για περαιτέρω ανάπτυξη και έργα logistics αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2023.

Ο όμιλος πέτυχε ανάκαμψη των περιθωρίων κέρδους χάρη σε υψηλότερους όγκους, δυναμική τιμολογιακή πολιτική, ενέργειες για τη βελτίωση του κόστους και ισχυρό δολάριο ΗΠΑ που αντιστάθμισαν την απότομη και υψηλή αύξηση του κόστους ενέργειας και διανομής.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2023 προέβη στην εξαγορά συμμετοχής στην εταιρεία «Περλίτες Αιγαίου», η οποία δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση λατομείων περλίτη και ποζολάνης στη νήσο Γυαλί του ΝΑ Αιγαίου, αποκτώντας έτσι άμεση πρόσβαση σε μια σημαντική πρώτη ύλη, με την οποία θα μπορέσει να εμπλουτίσει την παλέτα των τσιμεντοειδών προϊόντων χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα που προσφέρει και να εξασφαλίσει τις μακροπρόθεσμες ανάγκες του Ομίλου σε ποζολάνη.

Η γενική εικόνα

Ο Όμιλος Titan Cement International SA κατέγραψε υψηλές πωλήσεις ύψους 2,282 δις ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 33,1% έναντι του προηγούμενου έτους. Σημειώνεται ότι τόσο οι πωλήσεις, όσο και το κόστος των πωλήσεων επηρεάστηκαν από τον πληθωρισμό και το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ. Το 2022 τα κέρδη EBITDA του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 20,3% σε σύγκριση με το 2021 και διαμορφώθηκαν σε 331,2 εκατ. Τα καθαρά αποτελέσματα του Ομίλου μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας επίσης κατέγραψαν σημαντική άνοδο και διαμορφώθηκαν σε 109,7 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 19,3% έναντι του 2021 (91,9 εκατ.). Σε επίπεδο Ομίλου, οι εγχώριες πωλήσεις τσιμέντου, έτοιμου σκυροδέματος και ιπτάμενης τέφρας αυξήθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά, ενώ παρατηρήθηκε επιβράδυνση στις εξαγωγές τσιμέντου προς τρίτους, στις πωλήσεις αδρανών υλικών και ελαφριών προϊόντων σκυροδέματος. Οι εγχώριες πωλήσεις τσιμέντου σε επίπεδο Ομίλου αυξήθηκαν κατά 2% σε 17,2 εκ. τόνους (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι εξαγωγές), χάρη στις αυξημένες πωλήσεις στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι πωλήσεις έτοιμου σκυροδέματος αυξήθηκαν κατά 2% και ανήλθαν σε 5,6 εκ. κυβικά μέτρα, κυρίως χάρη στη συνεχιζόμενη ισχυρή αγορά της Ελλάδας.

Τι «βλέπει» για το μέλλον

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, η αμερικανική οικονομία διατηρείται ισχυρή παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και τα μέτρα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής που δημιουργούν ανησυχίες για επιβράδυνση. Οι κατασκευές νέων κατοικιών παραμένουν σε χαμηλότερα από τα συνήθη επίπεδα, ενώ το έλλειμμα κατοικιών συνεχίζεται. Η δραστηριότητα σε εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα αναμένεται ότι θα διατηρηθεί σταθερή, στηρίζοντας την αύξηση επενδύσεων που παρατηρήθηκε στις κύριες αγορές. Παρά την υποχώρηση στην αγορά μονοκατοικιών, οι κλάδοι των μεγάλων συγκροτημάτων κατοικιών και των εμπορικών ακινήτων παραμένουν πολύ ισχυροί και αρκετές επενδύσεις υλοποιούνται σε κέντρα δεδομένων, σε υποδομές υψηλής τεχνολογίας και σε αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στον κλάδο της λιανικής. Οι ανακαινίσεις κατοικιών επίσης κινούνται σε υψηλά επίπεδα και συμβάλουν στην αύξηση των πωλήσεων τσιμέντου και άλλων δομικών υλικών. Οι ισχυρές οικονομίες των Πολιτειών που δραστηριοποιείται η βιομηχανία αρχίζουν σταδιακά να μεταφράζονται σε αύξηση των δημόσιων έργων υποδομών, τα οποία στηρίζουν την ανάπτυξη συναφών επενδύσεων.

Στην Ελλάδα, η χρονιά ξεκίνησε θετικά καθώς η χώρα φαίνεται να μην έχει επηρεαστεί πολύ από τις διεθνείς μακροοικονομικές αναταράξεις αντλώντας στήριξη από τη δυναμικότητα του τουριστικού κλάδου, ο οποίος αναμένεται ότι θα κινηθεί και φέτος σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς και από την εισροή κοινοτικών χρηματοδοτικών κονδυλίων για την ανάπτυξη της ψηφιοποίησης, της ενεργειακής αποδοτικότητας και της αναβάθμισης των συναφών υποδομών. Η ανάπτυξη είναι διάχυτη σε όλη τη χώρα και είναι ορατή στην αγορά κατοικίας, στα μικρής κλίμακας βιομηχανικά έργα, στα δημοτικά έργα και, βεβαίως, στις σχετιζόμενες με τον τουρισμό υποδομές και εγκαταστάσεις. Επιπλέον, υπάρχουν ήδη σχέδια για την ανάπτυξη υποδομών μεγάλης κλίμακας και για έργα αστικής ανάπλασης, τα οποία θα συμβάλουν στη στήριξη της αγοράς τα επόμενα χρόνια. Οι συνεχείς επενδύσεις σε καινοτομίες στα εργοστάσια του Τιτάνα συμβάλλουν στη σημαντική βελτίωση του κόστους και στη βελτιστοποίηση των λειτουργικών διαδικασιών, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνονται οικονομικά οφέλη.

Ο γεωγραφικός τομέας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναμένεται να διατηρήσει τα επίπεδα που καταγράφηκαν το 2022. Στην Αίγυπτο, οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της εγχώριας οικονομίας, μέσω της νέας συμφωνίας και του προγράμματος στήριξης του ΔΝΤ, θα υλοποιηθούν πιθανότατα σε βάθος χρόνου. Εν μέσω της μακροοικονομικής αβεβαιότητας, η κατανάλωση πιθανότατα δεν θα αυξηθεί. Στην Τουρκία, τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα με τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το νότιο τμήμα της χώρας και οι τεράστιες ανάγκες ανοικοδόμησης που προκύπτουν θα επηρεάσουν την κατανάλωση τσιμέντου τα επόμενα χρόνια, καθώς θα αυξηθεί η ζήτηση σε εθνικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο και εν μέσω της πολιτικής αβεβαιότητας που εντείνεται λόγω των επερχόμενων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, η αγορά παραμένει μεταβλητή. Ο Όμιλος στοχεύει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του σε επίπεδο κόστους

Επενδύσεις και χρηματοδότηση

Οι επενδυτικές δαπάνες του Ομίλου κατά τη διάρκεια του έτους έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας και διαμορφώθηκαν σε €241,9 εκ., σε σύγκριση με €126,0 εκ. το 2021. Οι επενδύσεις σε έργα που προσβλέπουν σε μελλοντική ανάπτυξη, μείωση ενεργειακού κόστους, βελτιστοποίηση του κόστους logistics και αποσυμφόρηση της αποθηκευτικής χωρητικότητας, κυρίως στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν στη διάρκεια του 2022.

Ο Όμιλος προέβη σε επενδύσεις έργων εξοικονόμησης ενέργειας, αυξάνοντας τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων χαμηλότερου κόστους, βελτίωσε την αποδοτικότητα στην παραγωγή τσιμέντου μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, επέκτεινε την αποθηκευτική χωρητικότητα προκειμένου να μπορεί να διαχειρίζεται μεγαλύτερες ποσότητες στην παραγωγή και εμπορία, βελτιστοποίησε το δίκτυο διανομής και μείωσε το ανθρακικό του αποτύπωμα, κυρίως στις ΗΠΑ και στην ΕΕ.

Τα συγκεκριμένα έργα εκτιμάται ότι θα αποφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη για τον Όμιλο ήδη από το 2023 και περαιτέρω το 2024. Επιπλέον σημειώνεται ότι οι επενδυτικές δαπάνες επιβαρύνθηκαν από τον πληθωρισμό και την ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ. Παραπάνω από το 50% των επενδυτικών δαπανών που πραγματοποιήθηκαν το 2022 αφορούσε τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου στις ΗΠΑ για την περίοδο 2021-2023, το οποίο ανέρχεται σε 300 εατκ. δολάρια.

Ίδια κεφάλαια, δανεισμός και «ταμείο»

Τα κεφάλαια κίνησης αυξήθηκαν το 2022 κατά €92 εκ., ως άμεσο αποτέλεσμα των αυξημένων πωλήσεων του Ομίλου, των πληθωριστικών πιέσεων επί των αποθεμάτων και της αύξησης των αποθεμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ως αποτέλεσμα της αύξησης του EBITDA σε €331,2 εκ. (+€56,0 εκ.), των αυξημένων επενδυτικών δαπανών και των επίσης αυξημένων αναγκών κεφαλαίου κίνησης λόγω υψηλότερων πωλήσεων, οι ελεύθερες ταμειακές ροές για το 2022 διαμορφώθηκαν σε €18,8 εκ. έναντι €104,7 εκ. το 2021.

Ο καθαρός δανεισμός στο τέλος του έτους αυξήθηκε κατά €84,1 εκ. στα €797,3 εκ. (2021: €713,2 εκ.), ενώ ο δείκτης Καθαρού Δανεισμού/EBITDA μειώθηκε στο 2.4x, χάρη στα αυξημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA). Ο Όμιλος έχει χαμηλή έκθεση σε επιτοκιακό κίνδυνο, καθώς περισσότερο από το 80% του δανεισμού είναι είτε σε σταθερά επιτόκια είτε με κάλυψη του επιτοκιακού κόστους με μακροπρόθεσμες πράξεις αντιστάθμισης. Ο Όμιλος δεν έχει σημαντικές ανάγκες αναχρηματοδότησης τους επόμενους 18 μήνες.

Ειδικότερα, ο όμιλος εμφάνισε μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 764,6 εκατ. ευρώ και βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις και υποχρεώσεις μισθώσεων ύψους 139,36 εκατ. ευρώ. Επίσης, εμφάνισε σύνολο εισροών από λειτουργικές δραστηριότητες 243,97 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 105,7 εκατ. ευρώ.

Buy back και μέρισμα

Ο Όμιλος ολοκλήρωσε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών που είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο 2021 και ξεκίνησε την υλοποίηση δύο επιπλέον προγραμμάτων τον Μάρτιο και τον Ιούλιο 2022. Κάθε πρόγραμμα ήταν ύψους €10 εκ. και διάρκειας έως έξι μηνών. Συνολικά, στο πλαίσιο των ως άνω προγραμμάτων αγοράς ιδίων μετοχών, το 2022 αγοράσθηκαν από τον Όμιλο 1.947.721 μετοχές έναντι συνολικού τιμήματος €23,8 εκ. Ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών αξίας €10 εκ. το οποίο εγκρίθηκε τον Ιανουάριο, ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 2023. Δεδομένης της βελτιωμένης κερδοφορίας το 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων, η οποία έχει προγραμματιστεί για την 11η Μαΐου 2023, διανομή μερίσματος ύψους €0,60 ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε αύξηση 20% σε σχέση με την διανομή της προηγούμενης χρονιάς.

ΗΠΑ και Ελλάδα οι «πυλώνες» στήριξης

Η Titan America (ΗΠΑ) κατέγραψε δυναμική ανάπτυξη το 2022, όπως και κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, τόσο σε επίπεδο πωλήσεων αλλά και κερδοφορίας. Η αύξηση της κερδοφορίας αντανακλά τα αποτελέσματα των επιτυχημένων αυξήσεων τιμών που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια του έτους. Οι αγορές που δραστηριοποιούμαστε κινήθηκαν και πάλι σε υψηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο των ΗΠΑ, καθώς αυξήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα και οι συμβάσεις των πελατών μας για έργα προς μελλοντική εκτέλεση. Επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος στο πρόγραμμα των επενδυτικών δαπανών, μεταξύ άλλων στους σταθμούς εισαγωγών της εταιρείας στο Νόρφολκ και στην Τάμπα, καθώς και στις συναφείς σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις διανομής, οι οποίες αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση της αναμενόμενης αύξησης των πωλήσεων και στην αποσυμφόρηση του δικτύου διανομής. Οι όγκοι πωλήσεων τσιμέντου αυξήθηκαν, ιδιαίτερα στην Φλόριντα όπου η ζήτηση για κατοικίες και οι δαπάνες για εμπορικά ακίνητα και έργα υποδομών ενισχύθηκαν αισθητά.

Τα συστήματα ψηφιοποίησης που τέθηκαν σε εφαρμογή και στα δύο εργοστάσια τσιμέντου (end-to-end RTO στις γραμμές παραγωγής τσιμέντου και συστήματα πρόβλεψης βλαβών) επέφεραν σημαντική βελτίωση στη λειτουργική αποδοτικότητα και οικονομικά οφέλη για την Titan America. Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις που προκύπτουν από το υψηλότερο κόστος διαφόρων παραγόντων όπως των στερεών καυσίμων, της ηλεκτρικής ενέργειας, μεταφοράς και εργατικού δυναμικού, αντισταθμίστηκαν αποτελεσματικά χάρη στις επιτυχείς αυξήσεις των τιμών και βελτίωσης του κόστους κατά τη διάρκεια του έτους.

Η Φλόριντα ήταν μεταξύ των Πολιτειών που ωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την εσωτερική μετανάστευση, η οποία ενισχύθηκε από τη γεωγραφική μετακίνηση εταιρειών και την επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η Βόρεια και η Νότια Καρολίνα είχαν ανάλογη πορεία, προσελκύοντας επιχειρηματικές επενδύσεις στην περιοχή, ενώ η Βιρτζίνια προσελκύει το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων που θέλουν να βρίσκονται κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων της χώρας. Οι πωλήσεις τσιμέντου του σταθμού εισαγωγών του Ομίλου στο Νιού Τζέρσεϋ βελτιώθηκαν, υποβοηθούμενες από την κατασκευή κατοικιών και πολυώροφων εμπορικών ακινήτων, καθώς και από τα έργα υποδομών που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλες τις περιοχές του Ομίλου. Συνολικά, οι πωλήσεις της Titan America το 2022 αυξήθηκαν σε σχέση με το 2021 και διαμορφώθηκαν στα 1,4 δισ. δολάρια. Σε ευρώ, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 33,6% σε €1.314,3 εκ. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) επίσης αυξήθηκαν κατά 19,1% στη διάρκεια του έτους και διαμορφώθηκαν στα €188,2 εκ. (194,8 εκ. δολάρια, δηλαδή αύξηση 4%).

Στην Ελλάδα οι υψηλότεροι όγκοι πωλήσεων τσιμέντου στην εγχώρια αγορά συνέβαλαν στην επίτευξη ισχυρών επιδόσεων. Η αύξηση των πωλήσεων κινήθηκε σε διψήφια επίπεδα, τόσο για το έτος στο σύνολό του όσο και για το τελευταίο τρίμηνο, το οποίο ήταν ιδιαίτερα ισχυρό, χάρη και στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Παρά τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας, των πρώτων υλών και του μεταφορικού κόστους, η κερδοφορία στον συγκεκριμένο γεωγραφικό τομέα βελτιώθηκε, καθώς οι αυξήσεις των τιμών πραγματοποιήθηκαν εγκαίρως αντισταθμίζοντας τα αυξανόμενα κόστη. Επιπλέον, ο συνδυασμός διάφορων ενεργειών –περαιτέρω αύξηση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων και εναλλακτικών πρώτων υλών, παραγωγή προϊόντων με χαμηλότερο λόγο κλίνκερ-τσιμέντου και βελτιώσεις λειτουργικής αποδοτικότητας– συνέβαλαν στη μερική αντιστάθμιση των αυξήσεων του κόστους ενέργειας.

Η ζήτηση στην αγορά συνέχισε να τροφοδοτείται από μεγάλα και μικρότερα δημόσια έργα, από την αγορά ακινήτων και την ανάπτυξη εμπορικών ακινήτων σε όλη τη χώρα, καθώς και από τις σχετιζόμενες με τον τουρισμό επενδύσεις. Υπάρχουν επίσης ορισμένα μείζονος κλίμακας έργα υποδομών, τα οποία έχουν προγραμματιστεί αλλά η υλοποίηση τους δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Η αγορά κατοικίας και οι εργασίες ανακαίνισης κινήθηκαν ανοδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα και διατηρούνται σε σταθερά επίπεδα. Οι καθαρές εκπομπές CO2 μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό το 2022, ενώ η κατασκευή του προασβεστοποιητή, ο οποίος θα συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και η μονάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2023. To 2022 μειώθηκαν οι εξαγωγές προς τρίτους, σαν αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής στην Ελλάδα στα πλαίσια λειτουργίας εντός των ορίων των δικαιωμάτων για εκπομπές CO2. Οι περισσότερες εξαγωγές τσιμέντου κατευθύνθηκαν προς την Titan America και το δίκτυο σταθμών του Ομίλου στην Ευρώπη, το οποίο επίσης κατέγραψε σημαντική αύξηση σε επίπεδο πωλήσεων και τιμών. Οι πωλήσεις για την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη το 2022 παρουσίασαν αύξηση 22,0% και διαμορφώθηκαν σε €326,4 εκ., ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά €4,9 εκ. και ανήλθαν σε €28,5 εκ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider