Η προσοχή τώρα στη Fed μετά τη διάσωση της Credit Suisse

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η προσοχή τώρα στη Fed μετά τη διάσωση της Credit Suisse
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από την Ουάσινγκτον έως την Ευρώπη έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η τρέχουσα αναταραχή είναι διαφορετική από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από 15 χρόνια

Οι κίνδυνοι για απώλειες στις πιστωτικές αγορές και ζημιές στις μικρότερες αμερικανικές τράπεζες παραμένουν στο επενδυτικό «μικροσκόπιο» μετά τον «γάμο» της Credit Suisse από την UBS.

Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στην επικείμενη συνεδρίαση της Fed με τους traders να αναρωτιούνται αν οι αδιάκοπες αυξήσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ – που για ορισμένους ευθύνονται για την πυροδότηση της κρίσης – μπορεί να έχουν τελειώσει, σύμφωνα με το Reuters.

Η συμφωνία ύψους 3,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Credit Suisse, η οποία κάποτε άξιζε περισσότερα από 90 δισεκατομμύρια δολάρια και ήταν το μεγαλύτερο όνομα που είχε εμπλακεί στην αναταραχή, σχεδιάστηκε από τις ελβετικές ρυθμιστικές αρχές και ανακοινώθηκε την Κυριακή. Οι ασιατικές μετοχές ανέβηκαν από τα χαμηλά τους, καθώς η κίνηση αυτή καθησύχασε τους χειρότερους φόβους για συστημική μετάδοση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Η τρέχουσα κατάσταση στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ και την Credit Suisse έχει εγείρει ανησυχίες για τον κίνδυνο μετάδοσης», υπογραμμίζει η Γκρέις Ταμ, επικεφαλής σύμβουλος επενδύσεων στο Χονγκ Κονγκ της BNP Paribas. «Αυτή τη φορά, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αντέδρασαν πολύ γρήγορα για να ενισχύσουν τη ρευστότητα. Αμερικανοί αξιωματούχοι μελετούν επίσης τρόπους για την προσωρινή εγγύηση όλων των τραπεζικών καταθέσεων, εάν η τραπεζική κρίση επεκταθεί» πρόσθεσε, ωστόσο, η ίδια αναμένει ότι βραχυπρόθεσμα το κλίμα των επενδυτών θα παραμείνει ασταθές.

Η Credit Suisse ξεκίνησε την Τρίτη το τριήμερο ετήσιο Ασιατικό Επενδυτικό Συνέδριο στο Χονγκ Κονγκ, στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων κορυφαία στελέχη περιφερειακών εταιρειών. Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse Ούλριχ Κέρνερ, ο οποίος αναμενόταν να παρευρεθεί στο συνέδριο, αποχώρησε και η εκδήλωση έκλεισε για τα μέσα ενημέρωσης μετά τη διάσωση του Σαββατοκύριακου.

Η κατάρρευση της Credit Suisse προκλήθηκε από την κατάρρευση των αμερικανικών μεσαίων δανειστών Silicon Valley Bank και Signature Bank, και ενώ οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές ανέκαμψαν από τις πρόσφατες απώλειες, οι επενδυτές εξακολουθούσαν να ανησυχούν για άλλες ωρολογιακές βόμβες στο τραπεζικό σύστημα. Οι μετοχές της First Republic Bank κατρακύλησαν τη Δευτέρα λόγω ανησυχιών ότι η εισροή κεφαλαίων ύψους 30 δισ. δολαρίων την περασμένη εβδομάδα δεν θα ήταν αρκετή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, ηγείται των συνομιλιών με άλλες μεγάλες τράπεζες για νέες προσπάθειες σταθεροποίησης της First Republic, με εκπρόσωπό της σε προηγούμενη δήλωση στην οποία η τράπεζα ανέφερε ότι είναι «σε καλή θέση για να διαχειριστεί τη δραστηριότητα βραχυπρόθεσμων καταθέσεων».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από την Ουάσινγκτον έως την Ευρώπη έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η τρέχουσα αναταραχή είναι διαφορετική από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από 15 χρόνια, επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες και τα κεφάλαια πιο εύκολα διαθέσιμα. Παρ’ όλα αυτά, οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες υποσχέθηκαν το Σαββατοκύριακο να παράσχουν ρευστότητα σε δολάρια για να σταθεροποιήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ώστε να αποτρέψουν την τραπεζική νευρικότητα.

Οι έμποροι έχουν τώρα αυξήσει τα στοιχήματά τους ότι η Fed θα διακόψει τον κύκλο αυξήσεων την Τετάρτη για να προσπαθήσει να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά στο σύνολό τους παραμένουν διχασμένοι ως προς το αν η Fed θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Νορβηγία παρέδωσε 8 Leopard 2 στην Ουκρανία

Attica Bank: Σε κομβικό σημείο η νέα συμφωνία μετόχων – Στην πόρτα εξόδου η Thrivest

Μονόλιθος: Η εταιρεία που έγινε case study για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider