TikTok: Οι ΗΠΑ απειλούν τους Κινέζους με απαγόρευση εάν δεν πουλήσουν τις μετοχές τους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
TikTok: Οι ΗΠΑ απειλούν τους Κινέζους με απαγόρευση εάν δεν πουλήσουν τις μετοχές τους
Το 60% των μετοχών της ανήκει σε παγκόσμιους επενδυτές, το 20% τους υπαλλήλους της και το 20% στους ιδρυτές της εταιρείας. 

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ ζητά από την κινεζική ByteDance, την ιδιοκτήτρια του TikTok, να πουλήσει μέρος των μετοχών που έχει στην πλατφόρμα, αλλιώς το TikTok θα απαγορευτεί στις ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει η WSJ, η κίνηση αποτελεί τη μεγαλύτερη κλιμάκωση δράσης από την κυβέρνηση Μπάιντεν κατά της ByteDance, με την Ουάσιγκτον να ανησυχεί ότι τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών του TikTok αξιοποιούνται από την κινεζική κυβέρνηση. Το TikTok έχει πάνω από 100 εκατoμμύρια χρήστες στις ΗΠΑ.

Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Μπάιντεν απειλεί για την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ. Παρόμοιες απειλές είχε εξαπολύσει ο προηγούμενος Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλτ Τραμπ.

Εκπρόσωπος του TikTok ανέφερε στο Reuters πως πρόσφατα η εταιρεία έμαθε από το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ ότι οι Κινέζοι ιδιοκτήτες της πλατφόρμας πρέπει να πουλήσουν τις μετοχές και πρόσθεσε πως σε αντίθετη περίπτωση μπορούν να αντιμετωπίσουν απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ.

Η ByteDance επιβεβαίωσε πως το 60% των μετοχών της ανήκει σε παγκόσμιους επενδυτές, το 20% τους υπαλλήλους της και το 20% στους ιδρυτές της εταιρείας.

Η CFIUS, η επιτροπή του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ για τις ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ, πρότεινε το 2020 την αποεπένδυση της ByteDance στο TikTok. Υπό πίεση από τον Τραμπ, η ByteDance προσπάθησε ανεπιτυχώς να κλείσει συμφωνία με την Walmart και την Oracle για να δημιουργήσει μια νέα εταιρεία στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως την ερχόμενη εβδομάδα, ο CEO της TikTok, Σου Ζι Τσιού, θα καταθέσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για τη λειτουργεία της πλατφόρμας. Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο εάν η κινεζική κυβέρνηση θα εγκρίνει την αποεπένδυση από την TikTok.

Ακόμα, η TitTok έχει τονίσει πως μια αναγκαστική πώληση δεν θα επιλύσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια της εφαρμογής που εγείρουν οι Αμερικανοί. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να ξοδέψει 1,5 δισ. δολάρια σε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της ασφάλειας της εφαρμογής στις ΗΠΑ απέναντι στα στοιχεία και τα δεδομένα των χρηστών της πλαταφόρμας.

Πεκίνο προς Ουάσινγκτον: Σταματήστε «τις αδικαιολόγητες επιθέσεις» εναντίον του TikTok

Η Κίνα κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να σταματήσουν «τις αδικαιολόγητες επιθέσεις» εναντίον της εφαρμογής TikTok, έπειτα από το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης προς την κινεζική μητρική εταιρεία να πουλήσει όλες τις μετοχές της εφαρμογής, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση αυτή θα απαγορευθεί στο αμερικανικό έδαφος για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider