Τράπεζες: Με ισχυρά αντισώματα στον «ιό» της Credit Suisse – Τα βλέμματα στην ΕΚΤ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Με ισχυρά αντισώματα στον «ιό» της Credit Suisse – Τα βλέμματα στην ΕΚΤ
Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ στο μέτωπο των επιτοκίων, καθώς η επόμενη αύξηση μπορεί να είναι 0,50%, 0,25% ή και μηδενική. Την απόφαση της ΕΚΤ θα κρίνει το άνοιγμα των αγορών, μετά την χθεσινή παροχή φραστικής στήριξης FINMA και SNB στην Credit Suisse. Αμελητέα η έκθεση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην CS. «Η χώρα μας και οι τράπεζές της δεν είναι πια στο αρνητικό επίκεντρο», τονίζει ο Αλ. Πατέλης.

Τη δοσολογία του φαρμάκου με την οποία θα κατευνάσει τις ανησυχίες των αγορών μετά την εισαγόμενη καταιγίδα της τραπεζικής κρίσης των ΗΠΑ, παραμένοντας ταυτόχρονα στο πεδίο της μάχης κατά του πληθωρισμού, καλείται να αποφασίσει σήμερα η ΕΚΤ.

Καθώς οι φόβοι για τη χρηματοπιστωτική ευστάθεια μεταδόθηκαν από τις ΗΠΑ και τις χρεοκοπίες των Silicon Valley Bank, Signature Bank και Silvergate Bank, επί ευρωπαϊκού εδάφους, πλήττοντας με δριμύτητα την ελβετική Credit Suisse, όλα τα ενδεχόμενα για την αύξηση των επιτοκίων βρίσκονται πλέον στο τραπέζι της ΕΚΤ. Και καθοριστικό για τις αποφάσεις της θα είναι το σημερινό άνοιγμα των αγορών και η αντίδρασή τους στην χθεσινοβραδινή κοινή ανακοίνωση της ελβετικής Εποπτικής Αρχής Χρηματοοικονομικής Αγοράς (FINMA) και της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας με την οποία διαβεβαίωσαν ότι η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίων και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες, αλλά εάν η κατάσταση αλλάξει, η Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβει δράση. Το πόσο θα καθησυχάσει τις αγορές η ανακοίνωση αυτή θα αποτελέσει το βαρόμετρο της νέας κίνησης της ΕΚΤ στο μέτωπο των επιτοκίων, με την αύξηση της μισής ποσοστιαίας μονάδας που είχε προαναγγελθεί, να υλοποιείται, να μειώνεται σε 0,25 μ.β. ή ακόμη και να μην πραγματοποιείται καθόλου.

Η μετάδοση της τραπεζικής κρίσης από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ στην Ζυρίχη της Ελβετίας με «εύκολο στόχο» την Credit Suisse (CS) που βρίσκεται σε περιπέτειες εδώ και πάνω από ένα εξάμηνο, έφερε τσουνάμι χθες στις ευρωπαϊκές αγορές, γκρεμίζοντας τα χρηματιστήρια και τις μετοχές των τραπεζών. Η μετοχή της Credit Suisse που κατέγραψε για δεύτερη ημέρα ιστορικό χαμηλό, αλλά και μετοχές όπως αυτές των Societe Generale, Monte dei Paschi και UniCredit που φέρεται να έχουν σημαντική έκθεση στην CS, τέθηκαν χθες πολλές φορές σε αυτόματη αναστολή διαπραγμάτευσης.

Τα απόνερα ήρθαν και στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον τραπεζικό κλάδο να κλείνει με ημερήσιες απώλειες 8,44%, στις 763,59 μονάδες, διορθώνοντας κατά 20% από τα φετινά υψηλά των 954 μονάδων. Παρά τα καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν και τις θετικές προοπτικές που βλέπουν οι επενδυτές, όπως επαναβεβαιώθηκε στο road show της Morgan Stanley στο Λονδίνο, οι χθεσινές απώλειες στο ταμπλό ανήλθαν σε – 10,9% για την Τρ. Πειραιώς, -10,3% για την Alpha Bank, -9,19% για την Eurobank και – 4,17% για την Εθνική Τράπεζα.

Θα νόμιζε κανείς από τις απώλειες αυτές ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στον κίνδυνο της Credit Suisse και αντιμετωπίζουν bank run. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του insider.gr, η έκθεση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών δεν ξεπερνά τα 5 – 10 εκατ. ευρώ για την καθεμία και αφορά είτε καταθέσεις τους money market στη διατραπεζική αγορά είτε τοποθετήσεις σε ομόλογα της CS, τα οποία έδιναν αποδόσεις 5% - 6%. Σημειώνεται ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η CS τους τελευταίους μήνες και η ανάγκη της να πληρώνει υψηλά επιτόκια για την προσέλκυση ρευστότητας, είχαν αποσπάσει affluent πελάτες από τα private banking των ελληνικών τραπεζών, καθώς η CS πλήρωνε επιτόκια καταθέσεων 2,5% και 3,5%.

Όλες οι πλευρές συγκλίνουν στο ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι εκτεθειμένες στην παρούσα κρίση, αρχικά την αμερικανική και μετέπειτα αυτήν της Credit Suisse. Και ενώ εκτιμάται ότι η άνοδος των επιτοκίων θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές, η χώρα μας δεν είναι πια στο επίκεντρο, όπως τόνισε σε χθεσινό βίντεο και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

«Αν και κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί το παγκόσμιο τραπεζικό σκηνικό, η χώρα μας δεν είναι καθόλου, αλλά καθόλου, όπως ήταν πριν», λέει χαρακτηριστικά ο Αλ. Πατέλης, υπενθυμίζοντας την περιπέτεια των capital controls και τους φόβους για κούρεμα καταθέσεων που «δεν πρόκειται να ξαναγίνουν». Όπως σημειώνει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, έγινε πολλή δουλειά τα τελευταία χρόνια με τον «Ηρακλή» που απομείωσε τα κόκκινα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες σε μονοψήφιο αριθμό από τα δυσθεώρητα επίπεδα του 2019. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επίσης σήμερα από τον υψηλότερο λόγο καταθέσεων προς δάνεια στην Ευρώπη και το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πάρα πολύ αυστηρό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Credit Suisse: Έτοιμη για παροχή ρευστότητας η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αν χρειαστεί

Alpha Bank: Κέρδη μ.φ. 398 εκατ. ευρώ το 2022 – Στο 7,8% ο δείκτης NPE – Προς επικαιροποίηση στόχων

Η Credit Suisse τρόμαξε τις αγορές: Τραπεζικό sell off σε Αθήνα - Ευρώπη, απέφυγε τα χαμηλά ημέρας η Wall Street

gazzetta
gazzetta reader insider insider