Credit Suisse: Έτοιμη για παροχή ρευστότητας η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αν χρειαστεί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Credit Suisse: Έτοιμη για παροχή ρευστότητας η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αν χρειαστεί
Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι θα παράσχει ρευστότητα στην Credit Suisse, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, λίγο μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για την ελβετική τράπεζα και καθώς οι τελευταίες εξελίξεις αναζωπύρωσαν τον φόβο τραπεζικής κρίσης.

Την ετοιμότητά της να παράσχει πρόσθετη ρευστότητα στην Credit Suisse, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, διαμηνύει η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση, η τράπεζα είναι «καλά κεφαλαιοποιημένη».

Συγκεκριμένα, σε κοινή τους ανακοίνωση οι εποπτικές Αρχές της Ελβετίας (FINMA) και η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) αναφέρουν ότι η Credit Suisse «πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίων και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες», συπληρώνοντας ότι εάν η κατάσταση αλλάξει, η Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβει δράση.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση γίνεται μνεία και στην κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank που όπως σημειώνεται, δεν θέτει «άμεσο κίνδυνο μετάδοσης» στις ελβετικές τράπεζες.

Σημειωτέον ότι νωρίτερα η εφημερίδα «Financial Times» μετέδωσε την πληροφορία πως η Credit Suisse απηύθυνε έκκληση στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) για δημόσια δήλωση στήριξης.

Επίσης, πληροφορίες του Bloomberg ανέφεραν ότι η Credit Suisse προχώρησε σε συνομιλίες με τις ελβετικές Αρχές, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για την «επόμενη ημέρα».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η διοίκηση της τράπεζας και κυβερνητικοί αξιωματούχοι συζήτησαν διάφορες επιλογές.

Αναφορικά με τα σενάρια που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βρέθηκαν στο «τραπέζι», οι επιλογές αφορούσαν από μία δημόσια δήλωση υποστήριξης μέχρι και το ενδεχόμενο backstop ρευστότητας (για να διασφαλιστεί ότι η τράπεζα θα έχει πρόσβαση σε ρευστότητα και προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μαζικών αναλήψεων). Επίσης, ανάμεσα στις ιδέες που ετέθησαν επί τάπητος, ήταν και η διάσπαση της ελβετικής μονάδας, αλλά και η ενορχήστρωση μιας σχέσης με την UBS.

Οι ανησυχίες γύρω από την Credit Suisse κορυφώθηκαν την Τετάρτη, καθώς ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζες, η Saudi National Bank, απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής πρόσθετης οικονομικής βοήθειας, επικαλούμενος ρυθμιστικά ζητήματα.

Η μετοχή της ελβετικής τράπεζας βρέθηκε να «κατρακυλά» 30%, κλείνοντας τελικά με «βουτιά» 24%, ενώ πυροδότησε ισχυρό τραπεζικό sell-off στις ευρωαγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider