Aramco: «Τίναξε τη μπάνκα στον αέρα» με ιστορικά κέρδη για το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aramco: «Τίναξε τη μπάνκα στον αέρα» με ιστορικά κέρδη για το 2022
Ο πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε καθαρά κέρδη- ρεκόρ 161,1 δισ. δολαρίων για την περσινή χρονιά.

Ο ελεγχόμενος από το κράτος πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας, η Saudi Aramco ανακοίνωσε την Κυριακή καθαρά κέρδη- ρεκόρ 161,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022. Το ποσό αποτελεί το μεγαλύτερο ετήσιο κέρδος που έχει επιτύχει ποτέ μια εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το CNBC, η Aramco ανέφερε ότι τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν 46,5% κατά τη διάρκεια του έτους, από 110 δισ. δολάρια το 2021. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές έφθασαν επίσης το ρεκόρ των 148,5 δισ. δολαρίων το 2022, σε σύγκριση με 107,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.

Τα αποτελέσματα της Aramco είναι σχεδόν τριπλάσια από τα κέρδη που σημείωσε η πετρελαϊκή ExxonMobil για το 2022, ενισχυμένα από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου κατά το περασμένο έτος, μαζί με τους υψηλότερους όγκους πωλήσεων και τα βελτιωμένα περιθώρια κέρδους για τα διυλισμένα προϊόντα.

«Η Aramco σημείωσε οικονομική απόδοση ρεκόρ το 2022, καθώς οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν λόγω της αυξημένης ζήτησης σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco, Αμίν Νάσερ σε δήλωση του προς τον Τύπο.

Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αυξήθηκαν στις αρχές του περασμένου έτους, με τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία να στενεύουν σταθερά την πρόσβαση στις προμήθειες της Μόσχας, ιδιαίτερα σε αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει έκτοτε περισσότερο από 25% σε ετήσια βάση, με τον πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια να επισκιάζουν μια πιο ανοδική προοπτική ζήτησης από την Κίνα. Οι τιμές του Brent και του WTI μειώθηκαν κατά 6% μόνο την περασμένη εβδομάδα. Η τελευταία διαπραγμάτευση του Brent ήταν περίπου 80 δολάρια το βαρέλι.

Η Aramco αύξησε το μέρισμά της για το τέταρτο τρίμηνο κατά 4% στα 19,5 δισ. δολάρια, που θα καταβληθεί στους μετόχους το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η Aramco είπε επίσης ότι θα εκδώσει bonus μετοχές σε δικαιούχους μετόχους ως αποτέλεσμα της ιστορικής κερδοφορίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider