Η ρωσική ελίτ έγινε φτωχότερη κατά 67 δισ. δολάρια έναν χρόνο μετά από την εισβολή στην Ουκρανία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ρωσική ελίτ έγινε φτωχότερη κατά 67 δισ. δολάρια έναν χρόνο μετά από την εισβολή στην Ουκρανία
Ο πόλεμος του Πούτιν στοίχισε και στους Ρώσους μεγιστάνες που έναν χρόνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, βλέπουν τις περιουσίες τους να συρρικνώνονται.

Οι 23 Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι που κατατάχθηκαν μεταξύ των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου είχαν συνολική περιουσία 339 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 23 Φεβρουαρίου 2022, την ημέρα πριν από την εισβολή των δυνάμεων του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Ένα χρόνο αργότερα, με τη σύγκρουση κάθε άλλο παρά να έχει επιλυθεί, η αφρόκρεμα της Ρωσίας έχασε 67 δισεκατομμύρια δολάρια από τη συλλογική της περιουσία, μια πτώση 20% που είναι περισσότερο από τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τις απώλειες των άλλων ζάμπλουτων της λίστας του Bloomberg Billionaires Index.

Ο μεγαλύτερος χαμένος είναι ο Αλεξέι Μορντάσοφ, ιδιοκτήτης της Severstal, μιας από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες της Ρωσίας. Έχει δει 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια να εξαφανίζονται από την καθαρή του περιουσία από την εισβολή της Ρωσίας. Ωστόσο, με 19,8 δισεκατομμύρια δολάρια που εκτιμάται πως είναι η περιουσία του, εξακολουθεί να είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας.

Οι δεύτερες περισσότερες απώλειες ανήκουν σε έναν άλλο μεγιστάνα του χάλυβα, τον Βλαντιμίρ Λίσιν. Ο πρόεδρος της Novolipetsk Steel έχασε 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο χρόνο, με την περιουσία του να «συρρικνώνεται» στα 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αντίθετα, ο Αντρέι Γκούριεφ έχει κερδίσει 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη του πολέμου χάρη στην άνοδο της τιμής της μετοχής της PhosAgro, ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φωσφορικών λιπασμάτων στην Ευρώπη. Είναι ο ιδρυτής της εταιρείας και η οικογένειά του είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός της.

Ωστόσο, στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων υπήρξαν και «παράπλευρες απώλειες». Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αναγκάστηκε να βάλει προς πώληση τα πολύτιμα υπάρχοντά του στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένης της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι. Ο Μικαΐλ Φρίντμαν επεσήμανε ότι ήταν «σε κατάσταση σοκ» αφού ο δικηγόρος του τον πληροφόρησε ότι οι περιορισμοί της Δύσης τον φέρνουν αντιμέτωπο με απαγορεύσεις ταξιδιών και δέσμευση λογαριασμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην ελίτ των δισεκατομμυριούχων αθλητών ο Τάιγκερ Γουντς μαζί με ΛεΜπρον Τζέιμς και Μάικλ Τζόρνταν

Οι δισεκατομμυριούχοι ξεδιψούν με το πιο ακριβό μπουκάλι νερό στον κόσμο - Κοστίζει 4,6 εκατ. δολάρια

Μαρκ Κιούμπαν: Δεν θέλω δισεκατομμύρια - Ευτυχισμένος και με το 1% της περιουσίας μου

gazzetta
gazzetta reader insider insider