HELLENiQ ENERGY: Αποφασίζει για ερευνητική γεώτρηση ανοικτά της Ελλάδας σε 18 - 24 μήνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
HELLENiQ ENERGY: Αποφασίζει για ερευνητική γεώτρηση ανοικτά της Ελλάδας σε 18 - 24 μήνες
Η Helleniq Energy θα αποφασίσει για ερευνητική γεώτρηση στα ανοικτά της Ελλάδας σε 18 - 24 μήνες.

Η HELLENiQ ENERGY θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε ερευνητικές γεωτρήσεις σε ελληνικά υπεράκτια οικόπεδα εντός των επόμενων δύο ετών, όπως υπογράμμισε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης.

«Έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο υπεράκτιων προοπτικών που έχουν περάσει από τις σεισμικές εργασίες. Ουσιαστικά, βρισκόμαστε σε μια θέση όπου θα μπορούσαμε να έχουμε μια απόφαση για μια ερευνητική γεώτρηση μέσα στους επόμενους 18 με 24 μήνες» πρόσθεσε ο κ. Σιάμισιης.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η εταιρία, στον κλάδο της Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, πρόσφατα ολοκληρώθηκαν δισδιάστατες σεισμικές καταγραφές (2D) σε 2 θαλάσσια οικόπεδα (Δυτικά Κρήτης, Νοτιοδυτικά Κρήτης) σε συνεργασία με την ExxonMobil, ενώ υλοποιήθηκαν τρισδιάστατες σεισμικές καταγραφές σε άλλα 3 οικόπεδα (Block 2, Block Ionio, Block 10).

Οι πρώτες ενδείξεις

Το insider.gr πριν από μερικές ημέρες, έγραφε πως το επόμενο βήμα θα είναι η ανάλυση και επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων, για την οποία θα απαιτηθεί περίπου 1 έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση θα γίνει από την PGS, η οποία επομένως περίπου στις αρχές του 2024 θα παραδώσει ολοκληρωμένο το πόρισμά της στην κοινοπραξία. Αντίθετα, σε άλλα θαλάσσια «οικόπεδα» που έγιναν επίσης σεισμικές έρευνες το προηγούμενο έτος (όπως π.χ. στο μπλοκ 2) η νορβηγική εταιρεία έχει αναλάβει μόνο τη λήψη των μετρήσεων, η επεξεργασία των οποίων θα πραγματοποιηθεί από τους παραχωρησιούχους.

Όσον αφορά τα δύο μπλοκ της Κρήτης, με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των 2D δεδομένων, θα αποφασισθεί και ποια θα είναι η επόμενη φάση των ερευνών. Οι εναλλακτικές που έχει η κοινοπραξία είναι δύο, δηλαδή είτε να προχωρήσει σε νέο «γύρο» σεισμικών μετρήσεων (τρισδιάστατων αυτή τη φορά) είτε να προκρίνει την απευθείας μετάβαση στη φάση των ερευνητικών γεωτρήσεων.

Πάντως, αν προκύψουν πιθανοί «στόχοι» από τα 2D δεδομένα, τότε το πιο πιθανό είναι να παρακαμφθεί το ενδιάμεσο βήμα. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, σε αυτό το ενδεχόμενο, μάλιστα, συνηγορεί και το γεγονός ότι η ExxonMobil ακολούθησε την ίδια τακτική παράκαμψης και στην Κύπρο, όπου αποκλειστικά με τα δισδιάστατα δεδομένα στο «οικόπεδο 10» της κυπριακής ΑΟΖ ανακάλυψε το κοίτασμα «Γλαύκος». Εξάλλου, η προοπτική παράκαμψης των 3D μετρήσεων υπαγόρευσε η συγκέντρωση μεγάλου όγκου δισδιάστατων δεδομένων.

Ενδείξεις για 300 bcm αερίου

Η παράκαμψη πρόσκτησης πιο ευκρινών μετρήσεων σημαίνει πως η απόφαση για ερευνητικές γεωτρήσεις θα επισπευσθεί κατά ένα χρόνο από το προγραμματισμένο, δηλαδή στους πρώτους μήνες του επόμενου έτους. Επομένως, αν η κοινοπραξία ανάψει το «πράσινο φως» τότε η άφιξη γεωτρύπανων στην Κρήτη τοποθετείται στις αρχές του 2025.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί «δείχνουν» για την ύπαρξη γεωλογικών δομών ανάλογων με αυτές που εντοπίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε Αίγυπτο και Κρήτη και οι οποίες, όπως αποδείχθηκε στην πορεία, κρύβουν σημαντικές ποσότητες ποσοτήτων αερίου. Εξάλλου, όπως έχει αναφέρει η διοίκηση της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων), η θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κρήτης αποτελεί την πλέον υποσχόμενη για την ανακάλυψη αξιοποιήσιμου ορυκτού πλούτου.

Μάλιστα, όπως επισήμαναν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο περιθώριο πρόσφατης εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων), από τις έρευνες στα δύο μπλοκ προέκυψαν υψηλές προσδοκίες, για τον εντοπισμό κοιτασμάτων που θα μπορούσαν να αναπληρώσουν για μία 10ετία το κενό στον ανεφοδιασμό της Ευρώπης, μετά την απώλεια των εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλου: Η δημόσια πρόταση στη MIG θα έχει αμελητέα επίπτωση στα κεφάλαια της Πειραιώς – Τι είπε για τα αποτελέσματα της Τράπεζας

Intracom Holdings: Πώληση μετοχών αξίας 368.400 ευρώ από τον Δ. Θεοδωρίδη

«Έτοιμος» για τον ανταγωνισμό δηλώνει ο ΟΤΕ - Οι στόχοι και οι επενδύσεις του 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider