Υδρογονάνθρακες: Στις αρχές του 2024 εικόνα σε Κρήτη-Ιόνιο για «στόχους» ερευνητικών γεωτρήσεων

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υδρογονάνθρακες: Στις αρχές του 2024 εικόνα σε Κρήτη-Ιόνιο για «στόχους» ερευνητικών γεωτρήσεων
Ολοκληρώνονται οι σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Ιόνιο, ενώ ξεκινούν τον Ιανουάριο στον «Κυπαρισσιακό Κόλπο». Πιθανή η παράλειψη της πρόσκτησης τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων στην Κρήτη.

Στα τέλη του επόμενου έτους με αρχές του 2024 εκτιμάται ότι θα υπάρχει σαφής εικόνα για την ύπαρξη υποψήφιων «στόχων» στα θαλάσσια κοιτάσματα στο Ιόνιο και την Κρήτη. Στην περίπτωση που εντοπιστούν όντως γεωλογικοί σχηματισμοί οι οποίοι συγκεντρώνουν σημαντικές πιθανότητες να κρύβουν αξιοποιήσιμες ποσότητες υδρογονανθράκων, τότε θα ανάψει το «πράσινο φως» για τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, ώστε να πιστοποιηθεί η ύπαρξη ορυκτού πλούτου καθώς και οι ποσότητές του.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο επανεκκίνησης του προγράμματος ερευνών, ήδη έχουν πραγματοποιηθεί η πρόσκτηση δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων στα «μπλοκ 10» (Κυπαρισσιακός Κόλπος) και μπλοκ «Ιόνιο» από την Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) που είναι η παραχωρησιούχος εταιρεία. Επίσης, έχει γίνει ανάκτηση απευθείας τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων στο «μπλοκ 2» από τη νορβηγική εταιρία PGS για λογαριασμό της παραχωρησιούχου κοινοπραξίας, δηλαδή της Energean (75%, operator) και της Helleniq Energy (25%).

Σε ένα έτος η ερμηνεία των δεδομένων

Πλέον, η Helleniq Energy έχει ήδη ολοκληρώσει τις 3D σεισμικές έρευνες στο μπλοκ «Ιόνιο», εστιάζοντας στις ζώνες εντός του «οικοπέδου» που κρίθηκαν ως οι πλέον ελπιδοφόρες. Τη σκυτάλη θα πάρει εντός του Ιανουαρίου και το «μπλοκ 10» (Κυπαρισσιακός Κόλπος). Η επεξεργασία και ερμηνεία των δεδομένων θα γίνει από τους παραχωρησιούχους, μία διαδικασία που αναμένεται να τελειώσει σε περίπου ένα έτος.

Επομένως, το αργότερο στις αρχές της μεθεπόμενης χρονιάς θα έχουν αξιολογηθεί τα ευρήματα, ώστε να αποφασίσουν οι επενδυτές αν θα προχωρήσουν σε ερευνητικές γεωτρήσεις, και σε ποιες ζώνες.

Η Κρήτη

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται από την PGS η πρόσκτηση δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων από τα δύο θαλάσσια μπλοκ στην Κρήτη («Δυτικά Κρήτης», «Νοτιοδυτικά Κρήτης»), για την κοινοπραξία της αμερικανικής ExxonMobil και της Helleniq Energy. Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, έχει ήδη ολοκληρωθεί η «σάρωση» περίπου του 50% των δύο θαλάσσιων «οικοπέδων».

Μάλιστα, οι έρευνες θα συνεχιστούν απρόσκοπτα, μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή των περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ερευνητικού προγράμματος στα δύο μπλοκ. Σε αντίθετη περίπτωση, η παραχωρησιούχος κοινοπραξία θα έπρεπε να προχωρήσει σε τροποποιήσεις του προγράμματος, γεγονός το οποίο θα οδηγούσε σε καθυστερήσεις.

Μετά την πλήρη ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών, η οποία θα γίνει προς το τέλος του Ιανουαρίου, η PGS θα αναλάβει και την επεξεργασία και ερμηνεία τους, παρέχοντας τα αποτελέσματά της στην κοινοπραξία. Κανονικά, το επόμενο βήμα είναι η πραγματοποίηση μεγαλύτερης ευκρίνειας (τρισδιάστατων) σεισμικών δεδομένων, σε επιμέρους ζώνες των δύο παραχωρήσεων, οι οποίες θα κριθούν οι πλέον σημαντικές προς περαιτέρω μελέτες, με βάση τα αποτελέσματα από την επεξεργασία των δισδιάστατων σεισμικών μετρήσεων που προηγήθηκαν.

Παράκαμψη των 3D ερευνών

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, εκτός απροόπτου θα παρακαμφθεί αυτό το βήμα, αν από τις 2D μετρήσεις προκύψουν πιθανοί «στόχοι» για γεώτρηση. Σε αυτό το ενδεχόμενο, μάλιστα, συνηγορεί και το γεγονός ότι η ExxonMobil ακολούθησε την ίδια τακτική παράκαμψης και στην Κύπρο, όπου αποκλειστικά με τα δισδιάστατα δεδομένα στο «οικόπεδο 10» της κυπριακής ΑΟΖ ανακάλυψε το κοίτασμα «Γλαύκος».

Σε μία τέτοια περίπτωση, η απόφαση για ερευνητικές γεωτρήσεις θα επισπευσθεί κατά ένα χρόνο από το προγραμματισμένο. Επομένως, στις αρχές του 2024 θα κριθεί και για την Κρήτη αν θα έρθει ή όχι γεωτρύπανο.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη ερευνητική γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί σε χερσαία παραχώρηση, από την Energean στο μπλοκ στα Ιωάννινα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μονάδες Αποβλήτων: «Βγήκε» προκήρυξη 242 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη – Προσφορές στις 17/02

Μονόδρομος μόνιμα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του ΑΕΠ λέει η ΤτΕ - Τα 8 σενάρια για το χρέος

gazzetta
gazzetta reader insider insider