Δ. Καντζέλης: Τη νέα εποχή στις επενδύσεις φέρνει η XSpot Wealth, πρώτος Digital Wealth Manager στην Ελλάδα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δ. Καντζέλης: Τη νέα εποχή στις επενδύσεις φέρνει η XSpot Wealth, πρώτος Digital Wealth Manager στην Ελλάδα Συνέντευξη
Πώς η προηγμένη τεχνολογία μπαίνει στην υπηρεσία της διαχείρισης πλούτου για τους επενδυτές κάθε οικονομικού βεληνεκούς. Τα οφέλη για τον επενδυτή. Πώς λειτουργούν από κοινού το Robo Advisor και ο ανθρώπινος παράγοντας. Τι λέει στο insider.gr o CEO της XSpot Wealth, Δημήτρης Καντζέλης.

Η προηγμένη τεχνολογία μπαίνει πλέον και στον τομέα της διαχείρισης περιουσιακών κεφαλαίων, καθώς μία σειρά παραγόντων, και κυρίως η τάση των νέων που αναζητούν ψηφιακές λύσεις για επενδύσεις χαμηλών ποσών, υπαγορεύουν ένα μοντέλο wealth management που να συνδυάζει τον ανθρώπινο παράγοντα με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και την τεχνητή νοημοσύνη. Το μοντέλο αυτό έχει εισαγάγει στην ελληνική αγορά η XSpot Wealth, πρώτος Digital Wealth Manager στην Ελλάδα.

«Η τεχνολογία μάς βοηθά να ρίχνουμε τα κόστη της επένδυσης σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η εκτέλεση συναλλαγών είναι 60-80% χαμηλότερη από τον ανταγωνισμό, αλλά και το ετήσιο κόστος των προϊόντων είναι τουλάχιστον 5-7 φορές μικρότερο», αναφέρει στο insider.gr, o CEO της XSpot Wealth, Δημήτρης Καντζέλης. Όπως επισημαίνει, ωστόσο, το χαμηλό κόστος δεν είναι το μόνο όφελος του digital wealth management της XSpot Wealth, καθώς αυτό συμπληρώνεται από την υψηλή ποιότητα της εξυπηρέτησης, της διαχείρισης και της ασφάλειας που παρέχεται στον επενδυτή. «Η XSpot Wealth δημιουργήθηκε για να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως εισοδήματος να πάρουν το οικονομικό μέλλον στα χέρια τους», λέει ο κ. Καντζέλης.

Η XSpot Wealth (EU) Ltd. ιδρύθηκε το 2014 και είναι μια πλήρως αδειοδοτημένη Ευρωπαϊκή Επενδυτική Εταιρεία (έχει αδειοδοτηθεί και εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου).

Διαθέτει γραφεία σε Λονδίνο, Κύπρο, Αθήνα, Ηράκλειο Κρήτης και Ντουμπάι, με δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε 30 χώρες εντός ΕΕ και άλλες 10 εκτός. Η βασική ιδέα και φιλοσοφία είναι να φέρει μία νέα εποχή στις επενδύσεις κάνοντάς τις προσιτές σε όλους και όχι απλά σε λίγους, αντιμετωπίζοντας με απόλυτη σοβαρότητα όλα τα ζητήματα ασφάλειας των κεφαλαίων. Όλα τα κεφάλαια των πελατών που έχουν κατατεθεί στην XSpot διαχωρίζονται πλήρως από τα κεφάλαια της εταιρείας και διατηρούνται σε ξεχωριστούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Αυτό διασφαλίζει ότι τα χρήματα που ανήκουν σε πελάτες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε άλλο σκοπό.

  • Κύριε Καντζέλη, η XSpot Wealth είναι ο πρώτος Digital Wealth Manager στην Ελλάδα. Τι κάνει ένας Digital Wealth Manager; Με ποιο σκεπτικό και με ποια μορφή μπήκατε στην ελληνική αγορά;

Η XSpot Wealth είναι πράγματι ο πρώτος Digital Wealth Manager στην Ελλάδα αλλά και βραβευμένη 2 χρονιές ως «ο πιο καινοτόμος Wealth Manager στην Ευρώπη» από το έγκριτο περιοδικό «World Finance».

Ξεκινώ από το δεύτερο σκέλος της ερώτησης. Στην ελληνική αγορά μπήκαμε αρχικά με ένα ‘Hybrid’ μοντέλο, όπου οι πελάτες μας απολαμβάνουν αυτό που θεωρούμε ως πολύ υψηλού επιπέδου επενδυτική εμπειρία καθώς εκτός από την υψηλή τεχνολογία, τα κορυφαία επενδυτικά προϊόντα μεγάλων οίκων (Blackrock, Pimco, Vanguard κτλ), και τις εξαιρετικά χαμηλές χρεώσεις έχουν έναν έμπειρο προσωπικό σύμβουλο διαχείρισης για την συνολική τους περιουσία. Εδώ να αναφέρω ότι οι σύμβουλοί μας ήταν senior private bankers σε μερικούς από τους μεγαλύτερους εγχώριους και ξένους τραπεζικούς οργανισμούς. Όλα αυτά μέσω της λύσης Private Wealth που θεωρούμε ότι είναι η νέα εποχή του Private Banking.

Την ίδια στιγμή έχουμε την λύση του Smart Wealth για ανθρώπους που θα ήθελαν να μας δοκιμάσουν με πολύ χαμηλά ποσά ή θέλουν μεγαλύτερη αυτονομία στην επιλογή του πλάνου, ή νέους που μπορεί να θέλουν να ξεκινήσουν το ιδιωτικό αποταμιευτικό τους πρόγραμμα. Αλλά και το Junior Wealth το οποίο θεωρούμε ότι είναι ένα εξαιρετικό αποταμιευτικό πρόγραμμα για παιδιά.

Στα δύο τελευταία τα περισσότερα πράγματα χειρίζεται ο Robo Advisor μας, και η ομάδα μας με την συμβολή του προσωπικού account manager, αλλά και του support παρέχει μια εξαιρετική εμπειρία στον πελάτη.

Για την ερώτηση του τι κάνει ένας Digital Wealth Manager, να εξηγήσουμε αρχικά την διαφορά ανάμεσα σε έναν Digital Wealth Manager και σε ένα Robo Advisor. Στην εταιρεία έχουμε αναπτύξει από την αρχή και εξελίσσουμε σταθερά το δικό μας Robo Advisor, το οποίο θεωρούμε ως ένα από τα κορυφαία στην Ευρώπη. Ένα σύστημα προηγμένης τεχνολογίας το οποίο μπορεί να χειριστεί τις περισσότερες εργασίες αυτοματοποιημένα με ανθρώπινη παρακολούθηση, όπως το αυτοματοποιημένο άνοιγμα λογαριασμού ενός πελάτη, η επιλογή του κατάλληλου προφίλ, η πρόταση για το κατάλληλο πλάνο, η συνεχής παρακολούθηση των επενδύσεων του κάθε πελάτη και η εξασφάλιση ότι η επένδυση παραμένει σύμφωνη με το προφίλ του πελάτη στην πάροδο του χρόνου.

Ένας Robo Advisor έχει την δυνατότητα αφού αναλύσει το προφίλ ενός πελάτη, στη συνέχεια να τον βοηθήσει να χτίσει το καλύτερο χαρτοφυλάκιο χωρίς όμως να αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη της διαχείρισης. Ένας Digital Wealth Manager όπως εμείς αναλαμβάνουμε την πλήρη ευθύνη της διασποράς και διαχείρισης ενός χαρτοφυλακίου. Άρα και χρησιμοποιούμε την τεχνολογία, αλλά κρατάμε τον ανθρώπινο παράγοντα στο σημαντικότερο κομμάτι, αυτό της επαφής με τον πελάτη.

Να τονίσουμε ότι οι επενδυτικές αποφάσεις μας λαμβάνονται αποκλειστικά από τους έμπειρους ανθρώπους που καταρτίζουν την επενδυτική επιτροπή της XSpot Wealth. O Robo Advisor μας βοηθά αποκλειστικά στην έρευνα και σύγκριση των κατάλληλων προϊόντων, και το rebalancing των χαρτοφυλακίων.

  • Με ποιο στόχο δημιουργήσατε την XSpot Wealth; Ποιο είναι το όραμα της εταιρείας, ποια επενδυτικά προϊόντα διαπραγματεύεται και ποιο είναι το κοινό της;

Δουλεύοντας σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα χρηματαγορών παγκοσμίως όπως το Λονδίνο, είχαμε τις επιρροές για το πού θα οδηγηθεί η κατάσταση στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα μετά την κρίση του 2008. Οι μεγάλοι οργανισμοί θα πιέζονταν πολύ από την MIFID I & MIFID II να αυξήσουν την διαφάνεια και δεν θα είχαν άλλη επιλογή από το να αυξήσουν τις χρεώσεις τους, καθιστώντας έτσι, σχεδόν αδύνατο για τους μικρότερους επενδυτές -από πολύ μικρά ποσά μέχρι και ένα εκατομμύριο ευρώ στους λογαριασμούς τους- να βγάλουν χρήματα μακροπρόθεσμα.

Την ίδια ώρα υπήρχε και υπάρχει μια αυξανόμενη τάση νέων που ήθελαν να ξεκινήσουν τις επενδύσεις τους με ακόμη χαμηλότερα ποσά, να αναζητούν ψηφιακές, αλλά και ταυτόχρονα ασφαλείς λύσεις ώστε να σχεδιάσουν μία πρόωρη συνταξιοδότηση στα πρότυπα των προηγμένων χωρών.

Η XSpot Wealth δημιουργήθηκε ακριβώς για αυτό, για να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως εισοδήματος να πάρουν το οικονομικό μέλλον στα χέρια τους. Τώρα, οκτώ χρόνια μετά, η XSpot Wealth είναι μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, με άδεια παροχής υπηρεσιών σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, διαθέτοντας γραφεία σε Λονδίνο, Ντουμπάι, Λεμεσό, Αθήνα και δυνατότητα λειτουργίας σε πάνω από 40 χώρες.

  • Πώς ένας ψηφιακός wealth manager ασκεί τον συμβουλευτικό του ρόλο στον πελάτη;

Εμείς δεν εστιάζουμε στο κομμάτι της επενδυτικής συμβουλής, το οποίο γίνεται και αρκετά προϊοντικό πολλές φορές, γιατί θεωρούμε άδικο να πετάμε το μπαλάκι της ευθύνης στον πελάτη ο οποίος στο τέλος της ημέρας δεν έχει το χρόνο, ούτε την γνώση να αναλάβει αποφάσεις σημαντικές για τα χρήματά του.

Προτιμούμε να αναλαμβάνουμε την πλήρη ευθύνη να ‘τρέξουμε’ το πλάνο σε έναν πελάτη με δέουσα επιμέλεια, άρα να επιλέξουμε τα κατάλληλα προϊόντα από τους μεγαλύτερους οίκους με το κατάλληλο ρίσκο και αυτό να το παρακολουθούμε καθημερινά για κάθε πελάτη. Πολλοί μπορεί να σκεφτούν για το ποια είναι η διαφορά, και σωστά οπότε θα ήθελα να το εξηγήσω.

Μπορεί κανείς να ξεκινήσει να δοκιμάζει το trading ή ακόμα και την διασπορά σε δείκτες μέσω ETF ή άλλων προϊόντων, σκεπτόμενος το γιατί να πληρώσει έναν επαγγελματία διαχειριστή να αναλάβει την διαχείριση των χρημάτων του. Το να μπορείς να διαλέξεις ένα προϊόν είναι μία μόνο εργασία στον τομέα της διαχείρισης κεφαλαίων, το θέμα είναι πώς κάνεις την σύνθεση του χαρτοφυλακίου, ποιο είναι το ρίσκο, ποια η διασπορά, οι γνώσεις του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και τόσα πολλά άλλα.

Το να μπορείς με τα κατάλληλα συστήματα να κρατάς το ρίσκο στα συμφωνηθέντα επίπεδα, να εξετάζεις φορολογικά κίνητρα (τα περισσότερα πλάνα μας δεν έχουν κανένα φόρο στα μερίσματα ή την υπεραξία που παράγουν), να παρακολουθείς ότι το πλάνο παραμένει εντός στόχου ή αν όχι να το επαναφέρεις αυτόματα χωρίς καθυστέρηση.

Έτσι λοιπόν το Robo Advisory μόνο του δεν μπορεί να προσφέρει την λύση. Και το λέω αυτό ενώ έχουμε αναπτύξει το δικό μας Robo Advisory. Ένας πελάτης μπορεί να τεστάρει τις επενδύσεις μόνος του, όταν όμως τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πιο σοβαρά, (οικογένεια, παιδιά, μεγαλύτερα ποσά, συνταξιοδότηση) τότε αντιλαμβάνεται ότι εκτός από την τεχνολογία και τις χαμηλές χρεώσεις χρειάζεται και την εμπειρία ενός ανθρώπου της αγοράς για να μιλάει για τα χρήματα του.

Εμείς αυτό ακριβώς προσφέρουμε, την δυνατότητα να πάρει κάποιος μια γεύση των υπηρεσιών μας με πολύ χαμηλά ποσά και λίγο περισσότερη αυτονομία, αλλά και το να χτίσει μια στρατηγική και να έχει ένα προσωπικό σύμβουλο δίπλα του, ο οποίος δεν θα έχει κανένα συμφέρον να του ‘πουλήσει’ κάποιο προϊόν αλλά να κάνει την καλύτερη διασπορά με βάση τις ανάγκες και τους στόχους του (εισόδημα, φορολογία, ανάπτυξη κεφαλαίου).

  • Πώς βοηθάει η τεχνολογία στις επενδύσεις και το wealth management; Διασφαλίζεται παράλληλα με τα άλλα οφέλη για τον επενδυτή (π.χ. φθηνότερο κόστος) η ασφάλεια των συναλλαγών;

Η τεχνολογία μάς βοηθά να ρίχνουμε τα κόστη της επένδυσης σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η εκτέλεση συναλλαγών είναι 60-80% χαμηλότερη από τον ανταγωνισμό, αλλά και το ετήσιο κόστος των προϊόντων είναι τουλάχιστον 5-7 φορές μικρότερο. Υπάρχει συγκριτικός πίνακας στο www.xspotwealth.com που τα εξηγεί όλα αναλυτικά και φυσικά κάθε πελάτης μας γνωρίζει πριν ξεκινήσει να επενδύει πόσο θα είναι το κόστος τόσο σε ποσοστιαία βάση αλλά και σε πραγματικό νούμερο. Δείτε το παρακάτω παράδειγμα στο οποίο τα αποτυπώνουμε όλα πριν ξεκινήσει κάποιος την διαδικασία εγγραφής:

Δεν είναι όμως όλα το κόστος. Είναι και η ποιότητα της δουλειάς για την οποία μίλησα παραπάνω. Είναι φυσικά και η ασφάλεια. Οι τίτλοι είναι στο όνομα του πελάτη όχι της εταιρίας (περιουσιακό του στοιχείο) άρα ποτέ κανείς δεν τρέφει ανησυχία για αυτό το κομμάτι. Οι τίτλοι (επενδύσεις) διατηρούνται σε κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες με εξαιρετική αξιολόγηση, και τέλος τα ETFs (διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια) που χρησιμοποιούμε προέρχονται από τους κορυφαίους επενδυτικούς οίκους που διαχειρίζονται τρισεκατομμύρια.

Επίσης στο να γίνεται συνεχής παρακολούθηση του χαρτοφυλακίου. Πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να παρακολουθούμε χιλιάδες επενδυτικά πλάνα καθημερινά ότι παραμένουν εντός των allocation bands που είχαν επιλεγεί αρχικά; Θα ήταν αδύνατο. Μόνο έτσι επιτυγχάνουμε ενεργή διαχείριση και στο κομμάτι του ρίσκου, το οποίο θεωρούμε πολύ σημαντικό.

Εμείς δεν δίνουμε απλά το προφίλ ρίσκου στον πελάτη, υπογράφουμε ότι είναι ευθύνη μας να το παρακολουθούμε συνεχώς και ότι θα πράξουμε τα αναγκαία για να κρατήσουμε αυτή τη συνθήκη.

  • Πώς βλέπετε την πορεία των αγορών φέτος;

Άσχετα από το αν φέτος θα καταλήξουμε σε ύφεση ή όχι, οι οικονομίες και κυρίως τα νοικοκυριά έχουν πιεστεί πάρα πολύ. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να προεξοφλούν εδώ και καιρό.

Τα υψηλά επιτόκια δεν μπορούν να παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο για πολύ ακόμα γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να ‘κάψουν’ την πραγματική οικονομία, να έχουμε άλλο ένα ντόμινο πτωχεύσεων στο real estate και όσο καλά και να είναι κεφαλαιοποιημένες οι τράπεζες δεν θα άντεχαν μια επανάληψη του 2008.

Ο πληθωρισμός θα αρχίσει σιγά σιγά να δείχνει σημάδια υποχώρησης και θα ακολουθήσουν περικοπές επιτοκίων για να επιστρέψουμε σε πολύ χαμηλά (ίσως όχι αρνητικά για κάποιο διάστημα) επιτόκια. Πιθανώς και εντός του 2023. Σε ένα τέτοιο σενάριο θα δούμε γρήγορη ανοδική αντίδραση στα χρηματιστήρια

  • Μπορείτε να μας αναφέρετε το ιστορικό αποδόσεων της Xspot Wealth;

Φυσικά είναι όλα δημοσιευμένα στην αρχική σελίδα μας www.xspotwealth.com

Εκεί δείχνουμε την πραγματική ιστορικότητα των πλάνων μας απέναντι στα benchmarks που ακολουθούν, και μπορεί κανείς να δει τόσο τη συνολική εικόνα, αλλά και πώς τα πάμε χρόνο με το χρόνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι αγορές «κοιτάνε ψηλά», αλλά οι προειδοποιήσεις για την «πτώση» είναι ήδη εδώ

Θέση στον αγώνα του 6G παίρνει η Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider