Κρίνεται σήμερα η τύχη της συμφωνίας Viva με JP Morgan - «Πέπλο» μυστηρίου και φήμες για «ναυάγιο»

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίνεται σήμερα η τύχη της συμφωνίας Viva με JP Morgan - «Πέπλο» μυστηρίου και φήμες για «ναυάγιο»
«Πέπλο» μυστηρίου καλύπτει μέχρι και την τελευταία στιγμή την έκβαση του deal που ανακοίνωσαν πανηγυρικά τον Ιανουάριο η Viva Wallet και η JP Morgan για την εξαγορά του 48,5% της πρώτης από τον αμερικανικό κολοσσό. 

«Πέπλο» μυστηρίου καλύπτει μέχρι και την τελευταία στιγμή την έκβαση του deal που ανακοίνωσαν πανηγυρικά τον Ιανουάριο η Viva Wallet και η JP Morgan για την εξαγορά του 48,5% της πρώτης από τον αμερικανικό κολοσσό.

Καθώς η συμφωνία ανακοινώθηκε ένα μήνα πριν από τη ρωσική εισβολή στη Ουκρανία, η εξέλιξη και οι παρενέργειες του πολέμου στις αγορές φαίνεται πως διατάραξαν συθέμελα τους όρους της συμφωνίας, με αποτέλεσμα, σήμερα που είναι η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του deal, όλα να «βρίσκονται στον αέρα». Για την ακρίβεια, η επίσημη σιωπή και οι εντεινόμενοι ψίθυροι του τελευταίου μήνα έχουν προδιαγράψει το «ναυάγιο» στη συμφωνία. Ωστόσο, η αγορά προσπαθεί να ερμηνεύσει κάθε κίνηση που ακούγεται για να καταλήξει σε συμπεράσματα για το «ναι» ή το «όχι» στην συμφωνία.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η παραίτηση, στις 15 Νοεμβρίου, του Νίκου Βουτηχτή, εκπροσώπου της Latsco, από μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Viva Wallet Συμμετοχών. Ο ίδιος παραμένει μέλος Δ.Σ. της συγγενούς εταιρείας Viva Ηλεκτρονικές υπηρεσίες Α.Ε., θυγατρική της Viva Wallet.

Μετά την παραίτηση Βουτηχτή που η αγορά δεν αποκλείει να «κρύβει» και συμφωνία μεταξύ JP Morgan και Viva Wallet αλλά με δυσμενέστερους όρους, το Δ.Σ. της τελευταίας απαρτίζεται από τους: Χάρη Καρώνη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, Μάκη Αντύπα, Αντιπρόεδρο, Δημήτρη Κοντούλη, Εκτελεστικό Μέλος, Παύλο Λαζαρίδη Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος και Βασιλική Γκουτζαμάνη (στη θέση Ν. Βουτηχτή).

Σημειώνεται ότι ο Ν. Βουτηχτής ο οποίος κατείχε τη θέση του Chief Investment Officer στη Latsco και εκπροσωπούσε το Family Office της Μαριάννας Λάτση τουλάχιστον από το 2018, ήταν ο τελευταίος εκπρόσωπος στο Δ.Σ. των μετόχων μειοψηφίας της Viva Wallet. Είχαν αποχωρήσει προηγουμένως ο Δημήτρης Αφεντούλης, CEO της Latsco και ο Ιωάννης Καλατζής, Διευθυντής Επενδύσεων της DECA. Υπενθυμίζεται ότι μέτοχοι μειοψηφίας στην Viva Wallet είναι το LATSCO Family Office με ποσοστό 13%, η DECA με 10% και το fund Hedosophia με 24%.

Αν και δεν ανακοινώθηκε ή επιβεβαιώθηκε ποτέ επισήμως, το τίμημα της JP Morgan για την Viva Wallet φέρεται να αποτιμούσε το 100% της εταιρείας στα 2,05 δισ. δολάρια. Η JP Morgan θα κατέβαλε για την εξαγορά του 48,5% της neobank τίμημα περίπου 1,02 δισ. ευρώ (1,15 δισ. δολάρια). Στους όρους της συμφωνίας προβλεπόταν επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι από το ποσό του 1,02 δισ. ευρώ, τα 159,5 εκατ. ευρώ (180 εκατ. δολάρια) θα έμπαιναν στην Viva Wallet, περίπου 70,9 εκατ. ευρώ (80 εκατ. δολάρια) θα εξοφλούσαν ομολογιακό δάνειο και τα υπόλοιπα θα αποπλήρωναν τους τρεις μετόχους μειοψηφίας για το 48,5% των μετοχών. Οι ιδρυτές της εταιρείας Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας θα διέθεταν για τους εργαζομένους της εταιρείας το 3,5% των μετοχών της, με τη μορφή stock options σε 200 στελέχη της εταιρείας, που θα ενεργοποιούνταν σε τρία χρόνια.

Η τιμή για την εξαγορά του ποσοστού Καρώνη – Αντύπα (υπόλοιπο 51,5% της Viva) μετά από 3 χρόνια, φέρεται να αποτέλεσε το «αγκάθι» στην ολοκλήρωση του deal. Η συμφωνία προέβλεπε ότι η JP Morgan θα αποκτούσε το 48,5% έναντι περίπου 700 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό φημολογείται ότι έχει μειωθεί από την JP Morgan στα 500 εκατ., τη στιγμή που η πλευρά Καρώνη ζητούσε πολλαπλάσιο τίμημα για την πώληση του υπολοίπου 51,5% μετά από τρία χρόνια.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος της Viva εμφάνισε έσοδα 82 εκατ. ευρώ το 2021 από 44,2 εκατ. το 2020, ενώ η ανάπτυξη του Ομίλου και οι προοπτικές του σε μία αγορά – αυτή των πληρωμών – όπου κυριολεκτικά θα γίνει «σφαγή» για απόκτηση μεριδίων και μεγάλες συμμαχίες, φαίνεται να «πυροδοτεί» τις φημολογούμενες αξιώσεις του Χ. Καρώνη. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η υπόθεση του «σήριαλ» Viva Wallet και JP Morgan αναμένεται να καταλήξει σήμερα, υλοποιώντας ή διαψεύδοντας τις προσδοκίες ενός πολυδιαφημισμένου deal.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποδομές: Top στη λίστα των επενδύσεων – Τραπεζική χρηματοδότηση άνω των 10-11 δισ. ευρώ την προσεχή 4ετία

Εκτινάχθηκε η αποτίμηση των ελληνικών startups την τελευταία 5ετία

gazzetta
gazzetta reader insider insider