Adaptit: Επέκταση σε νέους κλάδους και υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης οι στόχοι του 2023

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Adaptit: Επέκταση σε νέους κλάδους και υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης οι στόχοι του 2023
adaptit
Πώς κινήθηκε το 2022 - Η εξαγορά της Cloudrock, οι νέοι πυλώνες ανάπτυξης και οι προβλέψεις για το 2023.

Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και με το βλέμμα σε νέες συνεργασίες και πιθανές εξαγορές, αποχαιρετά την τρέχουσα χρονιά η Adaptit, ένας από τους μεγάλους system integrator της Ελλάδας που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ψηφιακών τεχνολογιών που εκτείνεται από τις τηλεπικοινωνίες έως και την παραγωγή καινοτόμου λογισμικού. Παράλληλα στοχεύει στην ενίσχυση του μεριδίου της σε τρεις πολλά υποσχόμενους υποκλάδους της εν λόγω αγοράς, ενώ κάνει τα πρώτα της βήματα και στον τομέα των Data Center, μέσω της απόκτησης πλειοψηφικού ποσοστού της Cloudrock.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν τα στελέχη της σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου η οποία διοργανώθηκε για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της, ο κύκλος εργασιών της Adaptit την φετινή χρονιά αναμένεται να φτάσει τα 30 εκατ. ευρώ, από 20 εκατ. ευρώ που ήταν την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Εξ αυτών το 25%, περίπου 7 εκατ. ευρώ, προέρχονται από τις θυγατρικές που διατηρεί η εταιρεία σε χώρες του εξωτερικού, και συγκεκριμένα στην Βουλγαρία (Adaptit Bulgaria), την Μ. Βρετανία (Telcoserv) και την Γερμανία (Adaptit Germany & Helios Technologies Europe). Με θετικό πρόσημο θα κλείσουν και τα κέρδη προ φόρων τόκων κι αποσβέσεων ​, τα οποία αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 3 και 3,5 εκατ. ευρώ, από 1,8 εκατ. που ήταν την προηγούμενη χρονιά, ενώ το τρέχων ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπολογίζεται στα 18 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις 2 εκατ. ευρώ

Μέσα από αυτή την οργανική ανάπτυξη η εταιρεία δρομολογεί για την επόμενη χρονιά επενδύσεις ύψους 2 εκατ. ευρώ, από 1,2 εκατ. ευρώ πέρυσι, μέρος των οποίων, συγκεκριμένα 650 χιλ., θα κατευθυνθούν σε Έρευνα και Ανάπτυξη ενώ τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη υποδομών κρίσιμης σημασίας, την ενίσχυση των συνεργασιών και την περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επεσήμαναν τα στελέχη της, δρομολογείται και η αύξηση του προσωπικού κατά 60 περίπου άτομα - στην μισθοδοσία της εταιρείας εγγράφονται σήμερα 130 άτομα, ενώ απασχολούνται με συμβάσεις για τα κατασκευαστικά έργα που υλοποιεί, ακόμα 70 άτομα σε σταθερή βάση - αλλά και σε νέους χώρους στα κεντρικά γραφεία της Αθήνας.

Οι προβλέψεις για το 2023

Για το μέλλον ωστόσο οι προβλέψεις είναι ακόμα πιο ευοίωνες χάρη και στα έργα του Δημοσίου που έχει αναλάβει η εταιρεία κι αναμένεται να ολοκληρωθούν προσεχώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα φετινά αποτελέσματα τα δημόσια έργα εισφέρουν μόλις το 10% του κύκλου εργασιών, ποσοστό που εκτιμάται να πολλαπλασιαστεί την επόμενη διετία. Σήμερα η εταιρεία έχει συμμετοχές σε έργα μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών που φτάνουν τα 70 εκατ. ευρώ, ενώ του χρόνου οι αντίστοιχες συμβάσεις αναμένεται να φτάσουν τα 100 εκατ. ευρώ μέσω και των νέων έργων που σχεδιάζει να διεκδικήσει.

Για το λόγο αυτό η διοίκηση της Adaptit προβλέπει ότι ο κύκλος εργασιών το 2023 θα αυξηθεί ακόμα 10 εκατ. ευρώ φτάνοντας τα 40 εκατ. ευρώ - με τις δραστηριότητες του εξωτερικού να εισφέρουν 11 εκατ. - ενώ τα κέρδη προ φόρων τόκων κι αποσβέσεων το 2023 θα ανέλθουν σε 5,5 εκατ. ευρώ.

Οι νέοι πυλώνες ανάπτυξης

Τους ρυθμούς ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν και οι τρεις πυλώνες στους οποίους σχεδιάζει να επικεντρωθεί η εταιρεία: η κυβερνοασφάλεια, οι λύσεις επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality – AR) για την βιομηχανία και τα logistics αλλά και οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιούν τις δυνατότητες των drones, καθώς και οι Internet of Things (IoT) λύσεις μέσω της ανάπτυξης της δικής της πλατφόρμας.

Ισχυρή ώθηση θα δώσει και ο τομέας των τηλεπικοινωνιών δεδομένου ότι ο όμιλος συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών FTTH, πραγματοποιώντας αυτή την περίοδο έργα για μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας ή για επιχειρήσεις που κάνουν τώρα τα πρώτα τους βήματα στην τηλεπικοινωνιακή αγορά. Ανοιχτό είναι μάλιστα το ενδεχόμενο να δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά και στον τομέα των Data Center μέσω της Cloudrock, στην οποία τοποθετήθηκε φέτος, εξαγοράζοντας πλειοψηφικό ποσοστό της τάξης του 80%.

«Από το 2005 που ιδρύθηκε η ADAPTIT, στόχος μας ήταν να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις στους πελάτες που μας εμπιστεύονται. Η ανοδική πορεία των τελευταίων ετών αποδεικνύει ότι αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί. Συνεχίζουμε με τον ίδιο ρυθμό, ενισχύοντας το πελατολόγιό μας εντός και εκτός Ελλάδας και προχωρώντας σε σημαντικές συνεργασίες με γνωστές εταιρείες στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών», δήλωσε ο Αθανάσιος Τζαφέρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ADAPTIT. «Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε άμεσα τις δραστηριότητες μας σε νέους τομείς, προσβλέποντας και στην περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας και στις αγορές του εξωτερικού», επεσήμανε από πλευράς του ο Βασίλης Καραβασίλης, εμπορικός διευθυντής του ομίλου ADAPTIT.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η «καταιγίδα» στον κλάδο της τεχνολογίας συνεχίζεται

Κατέβασε ρυθμούς η ελληνική αγορά Πληροφορικής τον Ιούλιο

Η COSMOTE Global Solutions σε μεγάλο έργο υπηρεσιών πληροφορικής για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

gazzetta
gazzetta reader insider insider