Credit Suisse: Zημιές-«μαμούθ» ανακοίνωσε για το τρίμηνο - Στα σκαριά ΑΜΚ 4 δισ. δολαρίων και μαζικές απολύσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Credit Suisse: Zημιές-«μαμούθ» ανακοίνωσε για το τρίμηνο - Στα σκαριά ΑΜΚ 4 δισ. δολαρίων και μαζικές απολύσεις
Η Credit Suisse αναμένει να επιβαρυνθεί με χρεώσεις αναδιάρθρωσης ύψους 2,9 δισ. ελβετικών φράγκων μέχρι το τέλος του 2024.

Τελευταία ενημέρωση 10:50

Σημαντικά χειρότερες από τις εκτιμήσεις τριμηνιαίες απώλειες ανακοίνωσε την Πέμπτη η Credit Suisse, καθώς η τράπεζα σχεδιάζει μια τεράστια στρατηγική αναμόρφωση.

Το πιστωτικό ίδρυμα σημείωσε καθαρή ζημία 4,034 δισ. ελβετικών φράγκων ή 4,09 δισ. δολαρίων για το γ’ τρίμηνο, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών για ζημιά 567,93 εκατ. ελβετικών φράγκων. Ο αριθμός ήταν επίσης πολύ χαμηλότερος από τα κέρδη των 434 εκατ. ελβετικών φράγκων που καταγράφηκαν για το ίδιο τρίμηνο πέρυσι.

Η τράπεζα σημείωσε ότι η ζημία αντικατοπτρίζει απομείωση αξίας 3,655 δισ. ελβετικών φράγκων που σχετίζεται με την «επανεκτίμηση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων ως αποτέλεσμα της συνολικής στρατηγικής αναθεώρησης».

Υπό την πίεση των επενδυτών, η τράπεζα αποκάλυψε πως έχει στα σκαριά μια σημαντική αναμόρφωση των επιχειρήσεων της σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την υποαπόδοση της επενδυτικής της τράπεζας και μετά από μια σειρά δικαστικών «μαχών» των οποίων οι δαπάνες έχουν πλήξει τα κέρδη της.

Στα πλαίσια της νέας στρατηγικής της, η Credit Suisse υποσχέθηκε να «αναδιαρθρώσει ριζικά» την επενδυτική της τράπεζα για να μειώσει σημαντικά την έκθεσή της σε σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού, τα οποία χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων μιας τράπεζας. Στοχεύει επίσης να μειώσει τη βάση κόστους της κατά 15%, ή 2,5 δισ. ελβετικά φράγκα, έως το 2025.

Η Credit Suisse αναμένει να επιβαρυνθεί με χρεώσεις αναδιάρθρωσης ύψους 2,9 δισ. ελβετικών φράγκων μέχρι το τέλος του 2024.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Το νέο σχέδιο θα οδηγήσει σε αύξηση κεφαλαίου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποσύνδεση από την επενδυτική τραπεζική και χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας. Η Credit Suisse θα περικόψει 9.000 θέσεις εργασίας ως το 2025 και το εργατικό δυναμικό της θα μειωθεί σε 43.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, έναντι 52.000 που είναι σήμερα, ταυτοχρόνως μέσω απολύσεων και φυσικών αποχωρήσεων, διευκρινίζει σε ανακοίνωση της.

Η τράπεζα σχεδιάζει να συγκεντρώσει 4 δισ. φράγκα ή 4,1 δισ. δολάρια μέσω έκδοσης δικαιωμάτων και πουλώντας μετοχές σε επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας.

Ουσιαστικά διαλύει την επενδυτική μονάδα, διαχωρίζει τις δραστηριότητες παροχής συμβουλών και κεφαλαιαγορών και πουλά το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων στην Apollo Global Management και στην Pacific Investment Management.

Η αναδιάρθρωση είναι μια επείγουσα προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπιστίας της Credit Suisse μετά από διαδοχικές τεράστιες ζημίες και διαχειριστικό χάος που κατέστρεψε την υπόληψη της ως μιας από τις διασημότερες τράπεζες της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Credit Suisse: Απαλλάχθηκε από κατηγορίες για χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος

Η Credit Suisse πληρώνει 495 εκατ. δολ. σε διακανονισμό για στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ

Credit Suisse: Ενδιαφέρον για επενδύσεις από Άμπου Ντάμπι και Σαουδική Αραβία, αναφέρει το Bloomberg

gazzetta
gazzetta reader insider insider