ΣΔΙΤ: Ξεκινάει ο διάλογος με τους «big 5» για τα δικαστικά μέγαρα Β. Ελλάδας των 120 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΣΔΙΤ: Ξεκινάει ο διάλογος με τους «big 5» για τα δικαστικά μέγαρα Β. Ελλάδας των 120 εκατ. ευρώ
Πρόσκληση σε ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ιntrakat – Redex, Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ για συμμετοχή στην επόμενη κρίσιμη φάση του διαγωνισμού. Ποιο είναι το αντικείμενο της σύμβασης.

Με 5 συμμετοχές εκκινεί επισήμως το προσεχές χρονικό διάστημα η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου στον διαγωνισμό για το έργο «Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Έδεσσας, Σερρών, Κιλκίς και Ανακατασκευή Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και Συντήρηση και Διαχείριση Αυτών», εκτιμώμενου ύψους 120 εκατ. ευρώ, που προωθείται μέσω ΣΔΙΤ.

Προ ημερών με απόφαση του υπουργού Υποδομών και μεταφορών, Κ. Καραμανλή, αποφασίστηκε η έγκριση του τεύχους πρόσκλησης συμμετοχής σε διάλογο (στάδιο Β1 της Β’ φάσης), διαδικασία στην οποία θα δώσουν το παρών 5 σχήματα. Συγκεκριμένα στη φάση αυτή καλούνται οι «ΑΒΑΞ Α.Ε.», «ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε.» (με κατασκευαστή την «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.»), «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.» (με κατασκευαστή την «ΤΕΡΝΑ Α.Ε.»), «Ένωση Προσώπων Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ», «Ένωση Εταιρειών Ιntrakat - Redex Α.Ε.» (με κατασκευαστή την «Ιntrakat»). Από τη διαδικασία δεν θα συνεχίσουν η «Ένωση ΤΕΚΑΛ Α.Ε. – AL JIHAD Commerce & Contracting (JCC) S.A.L.», αλλά και η «ΜΗΧΑΝΙΚΗ» που αποκλείστηκαν από την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Πλέον, ο διαγωνισμός εισέρχεται στο κυρίως στάδιο καθώς μέσω του διαλόγου θα καθοριστούν σημαντικές τελικές παράμετροι, μεταξύ των οποίων το ακριβές τεχνικό αντικείμενο, το οικονομικό σκέλος, οι πληρωμές στον ιδιώτη φορέα κ.α.

Πρόκειται για έναν από τους διαγωνισμούς που σχετίζονται με την κατασκευή – ανακατασκευή δικαστικών μεγάρων ανά την χώρα, με τον συγκεκριμένο να αφορά στα σχετικά έργα της βορείου Ελλάδας, ύψους άνω των 120 εκατ. ευρώ. Πρόκειται πάντως για ένα από τα 3 συνολικά τέτοια «πακέτα» κτηριακών έργων που θα προχωρήσουν μέσω ΣΔΙΤ (τα άλλα σε Κεντρική Ελλάδα και Κρήτη, συνολικό ύψος άνω των 300 εκατ. ευρώ).

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή των νέων Δικαστικών Μεγάρων σε Σέρρες, Κιλκίς, Έδεσσα και την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, ύψους άνω των 120 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) θα υλοποιήσει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή ή ανακατασκευή, ασφάλιση, διαχείριση και συντήρηση για διάστημα τριάντα (30) ετών τριών (3) νέων Δικαστικών Μεγάρων στο Κιλκίς, στην Έδεσσα και στις Σέρρες και του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης. Ο κύριος του έργου είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, στο αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης (ΣΔΙΤ) περιλαμβάνεται η λειτουργική ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και η ανέγερση τριών (3) μεγάρων στο Κιλκίς, την Έδεσσα και τις Σέρρες, που περιλαμβάνει τα νέα κτίρια με τον απαραίτητο εξοπλισμό τους καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου τριών νέων κτιριακών εγκαταστάσεων.

Η χρονική διάρκεια της σύμβασης του έργου, για την οποία το υπουργείο Υποδομών φιλοδόξει να υπογραφεί εντός του 2022, προβλέπει τριετή κατασκευαστική περίοδο και για 27 χρόνια τη λειτουργία και συντήρηση των Δικαστικών Μεγάρων από τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης.

Ο γενικός σχεδιασμός του έργου βασίζεται πρωτίστως στη λειτουργική οργάνωση των υπηρεσιών λαμβάνοντας υπόψη τις παρεχόμενες δικαστικές υπηρεσίες και την επίλυση ουσιωδών ζητημάτων που αντιμετωπίζονται και δυσχεραίνουν το έργο των δικαστικών λειτουργών στις εν λόγω πόλεις. Επιπρόσθετα, ο σχεδιασμός των νέων κτιρίων έχει γίνει με γνώμονα την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών σε επίπεδο εγκαταστάσεων και υποδομών λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες και μελλοντικές ανάγκες για την έκβαση των δικαστικών υποθέσεων των πόλεων.

Με την υλοποίηση του έργου επιτυγχάνεται:

  • η κάλυψη των αναγκών σε χώρους που στη υφιστάμενη κατάσταση απουσιάζουν,
  • ο εκσυγχρονισμός για την ορθότερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών,
  • η αποκατάσταση στέγασης δικαστικών λειτουργιών που βρίσκονται σε παλαιωμένα κτήρια, τα οποία παρουσιάζουν σοβαρά τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα, καθώς και κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων,
  • η αναβάθμιση της εικόνας των δικαστικών μεγάρων που θα αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία των προσφερόμενων υπηρεσιών της δικαιοσύνης προς τους πολίτες,
  • η συγκέντρωση των υπηρεσιών που σήμερα είναι κατακερματισμένη σε ακατάλληλα ακίνητα στο Κιλκίς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Real Estate – NPLs: Assets 5 δισ. ευρώ και 25 χιλ. ακινήτων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών

Στις 22 Νοεμβρίου προσφορές για την «Παράκαμψη Γιάλοβας» κόστους 40,5 εκατ. ευρώ

Σκέρτσος: Σε δημόσια διαβούλευση το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους ύψους 350 εκατ. ευρώ - Κάλεσμα σε θεσμικούς επενδυτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider