Υψηλή ζήτηση για το senior preferred ομόλογο της Alpha Bank - Άντλησε 400 εκατ. ευρώ με 7,25%

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υψηλή ζήτηση για το senior preferred ομόλογο της Alpha Bank - Άντλησε 400 εκατ. ευρώ με 7,25%
Συνολικά 400 εκατ. ευρώ άντλησε η Alpha Bank μέσω του senior preferred ομολόγου. Στο 7,25% η απόδοση.

Τελευταία ενημέρωση: 17:59

Με επιτυχία στέφθηκε η πρώτη έξοδος της Alpha Bank στις αγορές για εφέτος, κάτω υπό αντίξοες συνθήκες και με μια υψηλή μεταβλητότητα, με την τράπεζα τελικώς να αντλεί 400 εκατ. ευρώ (από τον αρχικό στόχο των 250 - 300 εκατ. ευρώ), μέσω ομολόγου 3NC2, δηλαδή τριετούς διάρκειας με δικαίωμα ανάκλησης στη διετία, με σκοπό να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια της με φόντο τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Interim Target on Minimum Required Eligible Liabilities – MREL).

Το βιβλίο προσφορών προσέλκυσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, με τη συνολική ζήτηση να είναι σημαντικά υπερβάλλουσα του αρχικού στόχου έκδοσης των 200 - 300 εκατ. ευρώ.

Το νέο ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας έχει διάρκεια τρία έτη με δυνατότητα ανάκλησης στη διετία με κουπόνι 7% και απόδοση 7,25%. Η Morgan Stanley ενήργησε ως αποκλειστικός Συντονιστής της Έκδοσης.

To «προφίλ» των επενδυτών

Σύμφωνα με ενημέρωση της Alpha Bank, η σημαντική ζήτηση που εκδηλώθηκε, τόσο από διεθνείς όσο και από εγχώριους θεσμικούς επενδυτές επιβεβαιώνει την ισχυρή θέση της Alpha Bank στις κεφαλαιαγορές. Το ενδιαφέρον των επενδυτών πλαισιώθηκε με τιμολόγηση συμβατή με το σημερινό επιτοκιακό περιβάλλον και σε επίπεδα συγκρίσιμα αντίστοιχων εκδόσεων από τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου.

H έκδοση καλύφθηκε κατά 55% από θεσμικούς επενδυτές, 20% από το wealth management, 13% από υπερεθνικούς οργανισμούς και 12% από διαχειριστές κεφαλαίων. Ο τίτλος αναμένεται να λάβει αξιολόγηση «B2» από τη Moody’s και «B+» από την Standard & Poor's.

Σημειώνεται ότι η Alpha Bank έχει απευθυνθεί στις αγορές από το 2019 και το τελευταίο διάστημα έχει αντλήσει μέσω ομολογιακών εκδόσεων κεφάλαια 2,7 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2021 η Τράπεζα είχε απευθυνθεί στις αγορές μέσω «εργαλείου» ιδιωτικής τοποθέτησης, ενώ για το τρέχον έτος είναι η δεύτερη τράπεζα που προχωρεί σε έκδοση senior preferred για την άντληση κεφαλαίων MREL.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, σε private placements αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα και η Τράπεζα Πειραιώς τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ και η Εθνική Τράπεζα πιθανότατα θα κινηθεί σε έναν ανάλογο βηματισμό. Να τονισθεί πως η Axia υπολογίζει ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα για να φτάσει το 27% σε δείκτη MREL, θα πρέπει να προχωρήσει σε εκδόσεις 9 δισ. ευρώ, έως το 2025.

Να τονίσουμε πως η Alpha Bank ανακοίνωσε δείκτη MREL στο 19% για το δεύτερο εξάμηνο, ενώ όσον αφορά το «capital stack», η διοίκηση είχε προηγουμένως προτείνει ότι θα ήθελε να προσθέσει ένα ακόμη AT1, κίνηση ωστόσο που θα μπορούσε να κοστίσει ιδιαίτερα, αν και χαμηλότερα από το κόστος των ιδίων κεφαλαίων μετά από φόρους. Παρ' όλα αυτά, η Axia Ventures ενσωματώνει στις εκτιμήσεις της ένα call στα δύο Tier 2 (T2) της Alpha Bank, ύψους 500 εκατ. ευρώ (κουπόνι 5,5%, λήξη τον Μάρτιο του 2028, call τον Μάρτιο του 2026) και ακόμη 500 εκατ. ευρώ (κουπόνι 4,5%, λήξη τον Μάρτιο του 2028, call τον Μάρτιο του 2025), καθώς το σταδιακό phase out δίνει στην Alpha Bank το κίνητρο να εκδώσει δύο νέα ομόλογα Tier.

Να σημειωθεί πως και τα δύο αυτά ομόλογα έχουν απόδοση στη λήξη της τάξεως του 10% περίπου. Σε ό,τι αφορά τα senior preferred η Alpha αναμένεται να κάνει call το Φεβρουάριο του 2023 στον συγκεκριμένο τύπο ομολόγου διετούς διάρκειας με non call για το πρώτο έτος και επιτόκιο έκδοσης 3% με απόδοση στη λήξη ύψους 6,75% που εκδόθηκε πέρυσι και θα προσπαθήσει να εκδώσει επιπλέον 2,25 δισ. ευρώ σε senior preferred έως το 2025. Η Axia εκτιμά πως η Alpha Bank θα φτάσει το 26,9% all-in MREL έως τα τέλη του 2025, ήτοι πάνω από τον τελικό στόχο που έχει τεθεί για τις αρχές του 2026, ήτοι στο 23,4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider