Κνοτ (ΕΚΤ): Συρρίκνωση του ισολογισμού όταν φτάσουμε ένα ουδέτερο επιτόκιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κνοτ (ΕΚΤ): Συρρίκνωση του ισολογισμού όταν φτάσουμε ένα ουδέτερο επιτόκιο
Η εκτίμηση από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κλάας Κνοτ,

Η ΕΚΤ θα πρέπει να αρχίσει τη συρρίκνωση του ισολογισμού της μόλις τα επιτόκια ανέβουν σε επίπεδο που ούτε τονώνει ούτε επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της Ολλανδικής Κεντρικής Τράπεζας, Κλάας Κνοτ.

Χωρίς να προσδιορίζει ποιο θα ήταν το ύψος της ουδετερότητας των επιτοκίων κατά τα δικά του κριτήρια, υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου της ΕΚΤ. Θεωρητικά ουδέτερο αποκαλείται το επιτόκιο εκείνο το οποίο, ενώ συμβάλλει στην σταθεροποίηση του πληθωρισμού, δεν επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας.

Ωστόσο, οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν πρέπει να σταματήσουν όταν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αλλά και η ΕΚΤ πιθανότατα θα πρέπει να συνεχίζει να «εμποδίζει» την οικονομική ανάπτυξη. «Είμαι ολοένα και περισσότερο πεπεισμένος ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να εκπληρώσουμε την δέσμευσή μας για τη σταθερότητα των τιμών», σημείωσε

Ενώ στο παρελθόν είχε υποστηρίξει για μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων ύψους 75 μονάδων βάσης, ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 27 Οκτωβρίου, πλέον εκτιμά πως ο ρυθμός της ανόδου θα πρέπει να επιβραδυνθεί μεταγενέστερα και η τράπεζα να κινηθεί με μικρότερα βήματα. «Δεν περιμένω ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα τερματιστούν απότομα. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνουμε και πλησιάσουμε στην αποκατάσταση μιας αξιόπιστης προοπτικής και ο πληθωρισμός επιστρέψει στον στόχο, τόσο πιο μικρά βήματα θα πρέπει να γίνουν στη συνέχεια» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Μειώνει τις προοπτικές αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο

Νάγκελ: Αρκετές αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ - Να μην εγκαταλειφθεί η μάχη για τον πληθωρισμό

Νάγκελ: Το 2023 ξεκινά η συρρίκνωση του ισολογισμού της ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider