Intrakat: Πώς «απλώνει αποτύπωμα» σε Real Estate και Τουρισμό

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Intrakat: Πώς «απλώνει αποτύπωμα» σε Real Estate και Τουρισμό
Με εξαγορές, σχέδια και νέες συνεργασίες ο όμιλος Intrakat δείχνει ότι έχει σημαντικές βλέψεις και στον τομέα ακινήτων – τουριστικών υποδομών, πέραν των ΑΠΕ και των ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεων.

Ολοένα και «απλώνει» το αποτύπωμά της στον «δίδυμο» τομέα του real estate και του τουρισμού ο κατασκευαστικός όμιλος INTRAKAT, επιβεβαιώνοντας όσα ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες η στήλη BackStory για σημαντικές βλέψεις που έχει η εισηγμένη, υπό τη νέα μετοχική δομή και διοικητική ομάδα, και στον τομέα ακινήτων πέραν του ενεργειακού κλάδου (ΑΠΕ) και των μεγάλων έργων σε Παραχωρήσεις/ΣΔΙΤ. Αλλωστε, ο όμιλος εκτός από την χρηματοδοτική του ενίσχυση μέσω ομολογιακού 120 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση έργων ισχύος 100MW, προωθεί και πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης, όπως αποκάλυψε το insider.gr στις αρχές του μήνα, με στόχο την υλοποίηση φιλόδοξου αναπτυξιακού προγράμματός που κατά τα φαινόμενα θα έχει πολλές πτυχές.

Διπλό «χτύπημα»

Χτες ήταν η σειρά της γνωστοποίησης της στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα των REOs (Real Estate Owned) με την Ellington Solutions με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτουν και διαχειρίζονται οι δυο όμιλοι στην ελληνική αγορά. Είχε προηγηθεί, μόλις προ ημερών, η ανακοίνωση της εξαγοράς τουριστικής μονάδας στη Μύκονο, του Apanema Resort, κτηριακού συγκροτήματος επιφάνειας 1.544 τ.μ., σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 2.743 τ.μ., που βρίσκεται σε προνομιακή θέση στην περιοχή Ταγκού στη Χώρα Μυκόνου, πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης και το λιμάνι.

Deal με αμερικανικό fund στο real estate

Προφανώς η συνεργασία με τον βραχίονα του μεγάλου fund Ellington, γνωστού και από την συμμετοχή του στην Attica Bank, έχει ιδιαίτερο ειδικό βάρος καθώς αφορά στην ανάπτυξη κοινής δράσης στον τομέα της αξιολόγησης, διαχείρισης, επένδυσης, ανάπτυξης και αξιοποίησης ακινήτων στην Ελλάδα. Η Intrakat θα αποτελεί τον προτιμητέο συνεργάτη της Ellington Solutions για το σύνολο του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαχειρίζεται για λογαριασμό πελατών της στην Ελλάδα, παρέχοντας υψηλού επιπέδου εξιδεικευμένες υπηρεσίες. Η συνεργασία αυτή με το ισχυρό fund προφανώς βάζει την Intrakat σε μια μεγάλη αγορά ανοίγοντας σημαντικές ευκαιρίες στο real estate.

Η Ellington Solutions είναι εκπρόσωπος της Ellington Management Group στην Ελλάδα. Η Ellington Management Group έχει διεθνή εμπειρία, 28 και πλέον ετών, στις βέλτιστες και πλέον σύγχρονες πρακτικές στρατηγικής διαχείρισης τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων ακινήτων. Δραστηριοποιείται στους τομείς της δέουσας επιμέλειας (due diligence), της διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

Πάντως, δεν γίνεται αναφορά για το είδος αλλά και μέγεθος του χαρτοφυλακίου του fund που συμμετέχει και στην Attica Bank, όπως επίσης συμμετείχε παλιότερα και σε συναλλαγή τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων άνω των 1- 1,2 δις ευρώ (Omega, Artemis), δίχως όμως να είναι γνωστό και σαφές πόσα εξ αυτών έχουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα.

Τι «ψάχνει» στον τομέα τουριστικών υποδομών

Βέβαια, η Intrakat ενδιαφέρεται και για τον τομέα τουρισμού, σε μια περίοδο στην οποία ο τομέας δείχνει να ανακάμπτει και πάλι μετά την περίοδο της πανδημίας, με τη ζήτηση για υψηλού επιπέδου ακίνητα και υπηρεσίες – παροχές, σε high end προορισμούς, να είναι ισχυρή.

Οσον αφορά το project της Μυκόνου, η εξαγορά του ξενοδοχείου έγινε μέσω της κατά 100% θυγατρικής εταιρείας «INTRA ESTATE ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», έναντι συνολικού τιμήματος 10,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της INTRAKAT, οι εργασίες πλήρους ανακατασκευής του συγκροτήματος θα ξεκινήσουν μόλις ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες μελέτες, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Όπως σημειώνονταν και στην οικονομική έκθεση 6μήνου της εισηγμένης, στα άμεσα σχέδια της εταιρείας ήταν η αγορά και ανακαίνιση τουριστικού καταλύματος 17 δωματίων και η μετατροπή του σε high end luxury boutique hotel με branded εστιατόριο στη Χώρα Μυκόνου.

«Η INTRAKAT επενδύει στρατηγικά στον τομέα του Real Estate, εστιάζοντας σε high end τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Σύρος, η Αθήνα και η Κρήτη, όπου θα αναπτύξουμε πολυτελείς ξενοδοχειακές και οικιστικές μονάδες», δήλωσε σχετικά με την εξαγορά του ξενοδοχείου ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Έξαρχου.

Σύμφωνα και με τις επισημάνσεις στην έκθεση 6μήνου, επίσης αναμένεται να προχωρήσει η εισηγμένη στην αγορά οικοπέδου στην Ελιά Μυκόνου για την ανάπτυξη βίλλας 440 τ.μ. υψηλών προδιαγραφών.

Ο συνολικός σχεδιασμός

Ο συνολικός σχεδιασμός του τομέα του Real Estate αποβλέπει στην περαιτέρω δραστηριοποίηση με τη δημιουργία επενδυτικών προϊόντων στους τομείς των τουριστικών υποδομών σε high end προορισμούς όπως επίσης γραφείων και άλλων εμπορικών χώρων δημιουργώντας αξία για τον Όμιλο.

Να σημειωθεί επίσης, μια και ο λόγος για το real estate, ότι σύμφωνα με την έκθεση 6μήνου της εισηγμένης, σχεδιάζεται η ανάπτυξη κατοικιών προσωπικού 200 κλινών στην Άνω Μερά Μυκόνου και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η αδειοδοτική διαδικασία. Η εταιρεία αγόρασε μέσω της θυγατρικής της INTRA Estate οικόπεδο στην Άνω Μερά Μυκόνου για τον σκοπό αυτό. Επίσης έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια για ανάπτυξη φοιτητικών εστιών 79 δωματίων στην Πάτρα σε ιδιόκτητο οικόπεδο στην πόλη.

Τα προηγούμενα projects

Επιπρόσθετα, στον τομέα του Real Estate λειτουργεί από τις αρχές του 2022 το 5άστερο ξενοδοχείο ‘Xenodocheio Milos’ στην Αθήνα (στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη 3-5 και Βουλής), 43 δωματίων, ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η επένδυση σε 9-όροφο κτίριο γραφείων στο κέντρο της Αθήνας, επί της Ιπποκράτους συνολικής επιφάνειας 7.300 τ.μ., το οποίο με την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του θα λάβει πράσινη πιστοποίηση LEED. Οσον αφορά στο “Xenodocheio Milos”, το συνολικό εμβαδόν του κτηρίου είναι 4.400 τμ και αποτελείται από ισόγειο, 5 ορόφους και 2 υπόγεια ενώ είναι δυναμικότητας 43 κλειδιών. Το κτήριο διαμορφώνεται από δύο «δίδυμα» διατηρητέα κτίρια που ενοποιούνται από μια μεταγενέστερη γυάλινη προσθήκη στους τελευταίους ορόφους και ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Η INTRAKAT τα έχει μισθώσει από το 2017 προς εκμετάλλευση για διάστημα είκοσι ετών.

Η δραστηριότητα, ωστόσο, της εταιρείας στη Μύκονο δεν είναι καινούργια, καθώς τα προηγούμενα έtη έχει παραδώσει projects όπως η Villa Ailia, η Βίλλα Sofia, η Βίλλα Τουρλός ενώ από το 2017 λειτουργεί ένα ακόμη boutique ξενοδοχείο πέντε αστέρων, το Branco Mykonos (ανακαίνιση ξενοδοχείου 21 δωματίων σε boutique hotel 5* με εστιατόριο και beach bar, στον Πλατύ Γιαλό).

Πάντως, υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Νοέμβριο (2021) η τότε μητρική Intracom Holding ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης και της μεταβίβασης στην εταιρεία «AMICROSS LTD» του συνόλου των μετοχών που κατείχε στην εταιρεία “Devenetco Ltd”, ήτοι ποσοστό 50% προχώρησε η «INTRADEVELOPMENT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ». Η «Devenetco Ltd», μέσω των θυγατρικών της, ήταν κυρία ακίνητης περιουσίας στο «Καλό Λιβάδι» Μυκόνου, επί της οποίας αναπτύσσεται συγκρότημα ξενοδοχείων και βιλών. Στη συνέχεια, ήρθε και η ανακοίνωση της Intrakat για τη συμφωνία ανέγερσης του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος και βιλών στο Καλό Λιβάδι Μυκόνου προϋπολογισμού 67 εκατ. ευρώ.

Να αναφέρουμε ότι πέρσι το καλοκαίρι η εταιρεία ανακοίνωσε σύμβαση 17 εκατ. ευρώ για την αποπεράτωση ξενοδοχείου 5 αστέρων επί της Λεωφ. Συγγρού, με την εταιρεία ΣΥΓΓΡΟΥ 115 ΑΕ. Ο στόχος είναι να λειτουργήσει ως ενιαίο πολυτελές ξενοδοχείο με το γειτονικό Grand Hyatt Athens. Το κτίριο αποτελείται από επτά υπόγεια και 9 ορόφους και θα περιλαμβάνει 215 δωμάτια, 14 σουίτες, διώροφη προεδρική σουίτα με πισίνα, κοινόχρηστη πισίνα, jacuzzi, εστιατόριο, BAR, συνεδριακούς χώρους, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και γραφειακούς χώρους συσκέψεων και χώρους στάθμευσης.

Επίσης, είναι γνωστή και για το project MET στην Αθήνα, στην οδό Μητροπόλεως (μίσθωση και λειτουργία πολυτελούς ξενοδοχείου με 7 σουίτες στην οδό Μητροπόλεως, έναρξη λειτουργίας τον Μάρτιο του 2016), όπως βέβαια και για το project Blue Riviera Levendi, το συγκρότημα Θερινών Κατοικιών 4.500 τ.μ., στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδος (οι κατοικίες εκτείνονται σε ένα κτήμα 14 στρεμμάτων και κυμαίνονται από 55τμ. έως 130τμ., το project αποτελείται από 5 κτήρια).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατασκευαστές: «Φωνές διαμαρτυρίας» για τα έργα – Ποια προβλήματα βλέπουν, τι ζητάνε

Ψαλίδα ντροπή στα επιτόκια - Το «τρίγωνο» Κούτρα, Συνατσάκη, Wade Adams - Κάτι τρέχει με την Intracom

gazzetta
gazzetta reader insider insider