Amazon Web Services: Παγκόσμιο πρότυπο το έξυπνο νησί της Νάξου - Σχέδια για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Amazon Web Services: Παγκόσμιο πρότυπο το έξυπνο νησί της Νάξου - Σχέδια για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα
Cameron Brooks - Amazon Web Services
Ο Κάμερον Μπρουκς, επικεφαλής Ευρώπης Δημόσιου Τομέα της Amazon Web Services μιλά για το έξυπνο νησί της Νάξου, για την δημιουργία του Local Zone στη χώρα μας αλλά και για τις νέες επενδύσεις που έρχονται.

«Ήρθαμε για να μείνουμε, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα και θέλουμε να συμμετάσχουμε στο ταξίδι της χώρας προς την ψηφιοποίηση παρέχοντας εργαλεία και λύσεις για τον δημόσιο τομέα, τις κοινότητες και τις επιχειρήσεις -μεγάλες και μικρές» ανέφερε ο Κάμερον Μπρουκς της Amazon Web Services, κατά την ομιλία του στη Νάξο. Με τα λόγια αυτά, ο επικεφαλής Ευρώπης Δημόσιου Τομέα, ο οποίος βρέθηκε στο ελληνικό νησί για να εγκαινιάσει το πρότζεκτ Smart Island Naxos, έκανε σαφές για ακόμα μια φορά ότι η AWS, η οποία ξεκίνησε να επενδύει στη χώρα εν μέσω πανδημίας, έχει ποντάρει ήδη στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας και θα συνεχίσει να επενδύει σε αυτές, ολοκληρώνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα τα ήδη ανακοινωθέντα πρότζεκτ αλλά και εγκαινιάζοντας νέα, τα επόμενα χρόνια.

Η Ελλάδα πρότυπο

«Στόχος μας είναι το Naxos Smart Island να μεταμορφώσει την Νάξο στο πρώτο έξυπνο νησί της χώρας. Το όραμά μας βέβαια δεν σταματά εκεί. Ως εταιρεία που ασχολούμαστε ενεργά με τις έξυπνες πόλεις, η Νάξος θα αποτελεί το πρώτο νησί που η Amazon σε συνεργασία με άλλες εταιρείες εξοπλίζει με IoT συστήματα. Είναι η πιλοτική μας δοκιμή, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες και η τεχνογνωσία που έχει κατακτηθεί θα μεταφερθεί και σε άλλα νησιά, τόσο εντός όσο κι εκτός Ελλάδας», εξήγησε στο insider.gr στο πλαίσιο κλειστού δημοσιογραφικού γεύματος το οποίο διοργανώθηκε κατά την επιστροφή του στην Αθήνα.

Η Ελλάδα άλλωστε, όπως εξήγησε, έχει ήδη αποτελέσει πρότυπο για άλλα πρότζεκτς που υλοποίησε για πρώτη φορά εδώ η AWS και εν συνεχεία μεταφέρθηκαν και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Η πλατφόρμα εμβολιασμού emvolio.gr αλλά και η πλατφόρμα PLF (Passenger Location Platform) που συμπλήρωναν κατά την άφιξή τους οι επισκέπτες της χώρας έτρεξαν στο AWS Cloud και μετά την Ελλάδα υιοθετήθηκαν, παραμετροποιημένες, σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Νάξος: Ένα έξυπνο ελληνικό νησί

Με την ίδια φιλοσοφία, η AWS έκανε μέσα στην εβδομάδα τα εγκαίνια του πρώτου έξυπνου νησιού της, λανσάροντας σε συνεργασία με 23 εταιρείες, λύσεις Internet of Things που τρέχουν στο AWS Cloud, στο νησί της Νάξου. Ψηφιακή καταγραφή αφίξεων-αναχωρήσεων επιβατικών πλοίων, μεταφορά βιολογικού και φαρμακευτικού υλικού με τη χρήση drone, έξυπνα συστήματα διαχείρισης υδάτων ήταν μόνο μερικά από τα συστήματα που υιοθετήθηκαν, με στόχο να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους μόνιμους κατοίκους του νησιού αλλά και την συνολική εμπειρία των αμέτρητων επισκεπτών που υποδέχεται το νησί κάθε χρόνο. «Τα νησιά και οι απομακρυσμένες κοινότητες αντιμετωπίζουν τις δικές τους προκλήσεις σε θέματα υποδομών, υπηρεσιών και ευκαιριών για οικονομική ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή βέβαια η γεωγραφία τους τα καθιστά ιδανικά για τεχνολογική, περιβαλλοντική και επιχειρηματική καινοτομία. Οι λύσεις που θα εφαρμόσουμε στο πρότζεκτ Νάξος κατηγοριοποιούνται σε τέσσερις πυλώνες: βιωσιμότητα, τηλειατρική, διασκέδαση και ψηφιακές δεξιότητες» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μπρουκς, τονίζοντας ότι η επιλογή της Νάξου δεν ήταν τυχαία. «Είναι το μεγαλύτερο νησί στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, φιλοξενεί 22.000 κατοίκους όλο το χρόνο και υποδέχεται 130.000+ τουρίστες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό από μόνο του δημιουργεί πρόσθετες προκλήσεις που αν λυθούν η τεχνογνωσία θα μπορεί να μεταφερθεί κι αλλού με ευκολία» προσέθεσε.

Όσο για τις λύσεις που υιοθετήθηκαν ανέφερε ότι με την βοήθεια λύσεων IoT αλλά και διαφόρων αισθητήρων θα γίνει έξυπνο το λιμάνι της Νάξου, ο φωτισμός των δρόμων και η διαχείριση των υδάτων του νησιού. Παράλληλα θα εγκατασταθούν στο νησί μικροκλιματικοί και μετεωρολογικοί σταθμοί και φυλάκια παρακολούθησης πυρκαγιών που θα συμπληρώνουν την φιλική προς το περιβάλλον υποδομή του.

Αντίστοιχες λύσεις θα υιοθετηθούν και για τις μετακινήσεις στο νησί (έξυπνοι τρόποι πληρωμής στα ταξί, έξυπνοι αισθητήρες για το παρκάρισμα, έξυπνο και πράσινο δίκτυο ηλεκτρικών οχημάτων) αλλά και για την μεταφορά αγαθών (smart lockers για παράδοση δεμάτων).

Με αυτοματοποιημένες διαδικασίες θα γίνεται και η παρακολούθηση των σκαφών που ελλιμενίζονται, ώστε αφενός να διευκολύνεται το πρότζεκτ των λιμενικών αρχών κι αφετέρου να συλλέγονται πλούσια δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια από επιβάτες και τοπικές επιχειρήσεις.

Οι ιατρικές προμήθειες και τα φάρμακα θα διακινούνται με την βοήθεια drones και θα τροφοδοτούνται μέσω της Νάξου και οι μικρές Κυκλάδες, ενώ στο νησί θα εφαρμοστεί και το μοντέλο της τηλεϊατρικής ώστε εξειδικευμένοι γιατροί να εξετάζουν ασθενείς από απόσταση.

Επιπλέον, μέσω μιας εφαρμογής που θα λειτουργεί ως «one stop shop», οι επισκέπτες του νησιού θα μπορούν να κλείσουν τα εισιτήριά τους για τα μουσεία και τα αξιοθέατα του νησιού αλλά και να ενημερωθούν για το κοντινότερο φαρμακείο ή mini market.

Τέλος για την σωστή εφαρμογή αλλά και χρήση των παραπάνω εργαλείων, η AWS θα εκπαιδεύσει δημόσιους υπαλλήλους αλλά και κατοίκους του νησιού, αναβαθμίζοντας τις ψηφιακές τους δεξιότητες.

Έρχονται νέα πρότζεκτ

Το φιλόδοξο πρότζεκτ βέβαια σύμφωνα με τον κ. Μπρουκς δεν είναι το μόνο που σχεδιάζει ο αμερικανικός κολοσσός στη χώρα. «Έχουμε αρκετά project που ακολουθούν και σχεδιάζονται στο γραφείο της Αθήνας που αριθμεί πλέον κοντά στα 50 άτομα, ωστόσο δεν μπορώ να αποκαλύψω περισσότερες λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή» ανέφερε εμφατικά. Ο ίδιος μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η AWS να ενδιαφέρεται και για συγκεκριμένα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. «Υπάρχουν διάφορα ψηφιακά πρότζεκτ του Ταμείου Ανάκαμψης που ταιριάζουν με την επιχειρηματική μας δραστηριότητα και θα μπορούσαν να μας ενδιαφέρουν, όπως για παράδειγμα στο G-cloud. Ωστόσο δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα σε ποιους διαγωνισμούς θα κατέβουμε, είτε μόνοι μας είτε με συνεργάτες, καθώς οι συνεργασίες είναι στην φιλοσοφία μας» συμπλήρωσε.

Έτοιμο το local zone της AWS το 2023

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ξεκαθάρισε ότι το πρότζεκτ για την δημιουργία Local Zone στη χώρα μας (σ.σ τα local zones είναι φυσικές υποδομές που δημιουργεί η εταιρεία σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο για υποστήριξη και παροχή όλων των cloud υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν την αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων και την παροχή υπολογιστικής ισχύς) «προχωρά με ταχείς ρυθμούς και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023». Κι αυτό γιατί το ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις βαίνει αυξανόμενο την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η ελληνική κοινωνία δείχνει όρεξη για ψηφιοποίηση, όπως επεσήμανε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Amazon Web Services: Στο νησί της Νάξου οι έξυπνες τεχνολογίες με το έργο Smart Island

Μέχρι το τέλος του 2022 έτοιμο το local zone της Amazon Web Services

Amazon Web Services: Ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα με την δημιουργία local zone

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider