Ζανιάς (Eurobank): Οι τράπεζες είναι πλέον ισχυρές να στηρίξουν την οικονομία – Η κερδοφορία τους γεννά κεφάλαια 

Μοιράσου το
Ζανιάς (Eurobank): Οι τράπεζες είναι πλέον ισχυρές να στηρίξουν την οικονομία – Η κερδοφορία τους γεννά κεφάλαια 
Οι τράπεζες σήμερα είναι ισχυρές και ικανές να διαδραματίσουν τον κρίσιμο ρόλο τους για τη διοχέτευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην πραγματική Οικονομία, τόνισε ο πρόεδρος της Eurobank, Γιώργος Ζανιάς.

Οι τράπεζες σήμερα είναι ισχυρές και ικανές να διαδραματίσουν τον κρίσιμο ρόλο τους για τη διοχέτευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην πραγματική Οικονομία, τόνισε ο πρόεδρος της Eurobank, Γιώργος Ζανιάς, μιλώντας σε πάνελ με θέμα «Δημοσιονομική επίγνωση, αξιοπιστία της χώρας και στάση των αγορών» του Κύκλου Ιδεών.

Όπως είπε ο κ. Ζανιάς, η Ελλάδα είναι μια από τις τρεις χώρες της Ευρώπης που υπέβαλαν αίτημα για τη δεύτερη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης και η Eurobank είναι η πρώτη τράπεζα που ζήτησε τη δεύτερη δόση. «Βρισκόμαστε από αυτή την πλευρά σε μια ευχάριστη φάση διότι υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια 70 – 80 δισ. ευρώ, τρία ΕΣΠΑ ουσιαστικά τα οποία δεν υπήρχαν στο παρελθόν και θα πρέπει να τα αξιοποιήσουμε. Η πρόκληση είναι να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε. Αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει πολύ καλά και ελπίζω να συνεχίσει έτσι», είπε. Αναφερόμενος στη διασύνδεση τραπεζών και δημοσιονομικών, ο κ. Ζανιάς είπε ότι αυτά είναι αλληλένδετα, ιδιαίτερα σε μια οικονομία όπως είναι η οικονομία της ευρωζώνης όπου δεν υπάρχει δανειστής έσχατης ανάγκης (ρόλο που διαδραμάτιζε παλιά η ΤτΕ).

« Όταν υπάρχει δημοσιονομική αναταραχή, αυτοί που έχουν επενδύσει τα χρήματα σε ελληνικά ομόλογα ή αλλού και οι καταθέτες, αν φοβηθούν πως δεν θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω, φεύγουν από την Ελλάδα (sudden stop). Αποσύρονται κεφάλαια και καταθέσεις από την χώρα, αυξάνονται επιτόκια, δεν υπάρχει ρευστότητα και επειδή αυτό επηρεάζει και ομόλογα επηρεάζει και τα κεφάλαια τραπεζών (doom loop). Αυτό έγινε στην κρίση. Αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε σε καμία περίπτωση κοντά σε κάτι τέτοιο. Καταρχήν και οι τράπεζες αυτή τη στιγμή είναι αρκετά ισχυρές μετά από αρκετά χρόνια και όταν τα κόκκινα δάνεια ήταν πάνω από το 50% του χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Tώρα είναι σε μονοψήφιους αριθμούς, έχουν επαρκή κεφάλαια, έχουν μεγάλη ρευστότητα και το πιο σημαντικό έχουν κερδοφορία η οποία αποτελεί γεννήτρια παραγωγής κεφαλαίων προκειμένου οι τράπεζες να έχουν τον αναπτυξιακό και κοινωνικό τους ρόλο. Βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι δεν είμαστε εκεί που βρισκόμασταν όταν ξεκίνησε η κρίση σε καμία περίπτωση», είπε ο πρόεδρος της Eurobank.

Όπως είπε ο κ. Ζανιάς, η κρίση μάς άφησε και πολλά καλά τα οποία έχουν σχέση με αυτό. Μάς άφησε ένα χρέος το οποίο είναι βιώσιμο. Η εξυπηρέτηση αυτή τη στιγμή είναι στο 35% ίσως των ποσών που δίναμε πριν την κρίση και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. «Η κρίση δημιούργησε προϋποθέσεις για ανάπτυξη που βλέπουμε τώρα μέσα από κάποιες μεταρρυθμίσεις και ευκαιρίες, ενώ δημιούργησε και κάποια δημοσιονομική επίγνωση. Όλα αυτά τα μάθαμε με τον πολύ σκληρό τρόπο βέβαια, δηλαδή μέσα από την κρίση. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να επαναπαυόμαστε γιατί και η εμπιστοσύνη στη χώρα είναι πάρα πολύ εύθραυστη αλλά και λόγω των τελευταίων δύο κρίσεων έχουν γίνει πάρα πολλές δαπάνες και έχουμε πάει πάλι σε ελλείμματα», τόνισε ο κ. Ζανιάς. Πρόσθεσε ότι ευτυχώς, οι περισσότερες από αυτές τις δαπάνες είναι one - off. Επηρεάζουν πολύ λιγότερο το έλλειμμα. Επηρεάζουν βέβαια το δημόσιο χρέος. Στο οποίο υπάρχει και μια θετική επίπτωση αυτή την περίοδο εξαιτίας του πληθωρισμού καθώς επειδή αυξάνεται το ονομαστικό ΑΕΠ, μειώνεται το δημόσιο χρέος σε όρους ΑΕΠ.

Βέβαια, όπως είπε ο κ. Ζανιάς, ο πληθωρισμός δημιουργεί άλλα προβλήματα στις τράπεζες και κυρίως επηρεάζει τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης κάποιων δανείων και δη των στεγαστικών. Και σε αυτή την περίπτωση όμως νομίζω μπορούμε να ανταπεξέλθουμε διότι και με την άνοδο των επιτοκίων και κάποια έσοδα αυξάνονται για τις τράπεζες, συνεπώς νομίζω πως θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει βέβαια να συμβούν ακραία φαινόμενα δημοσιονομικής αναταραχής διότι όπως είπαμε είναι πάρα πολύ εύθραυστη αυτή η ισορροπία την Ελλάδα και φαίνεται από το ότι και οι οίκοι αξιολόγησης αναβάλουν συνεχώς την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα.

Ερωτώμενος για το εάν και οι τράπεζες έχουν αποκτήσει πλέον «τραπεζική επίγνωση», δεδομένου ότι παλαιότερα συνέβαλαν και αυτές στη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους, ο πρόεδρος της Eurobank είπε πως πριν από την κρίση οι τράπεζες ήταν πιο τολμηρές, έδιναν δάνεια με πιο χαλαρά κριτήρια και η ζήτηση από το κοινό ήταν τεράστια. Παρόλα αυτά όμως, ενώ το ιδιωτικό χρέος αυξήθηκε πολύ γρήγορα στην Ελλάδα σε σχέση με το παρελθόν μόλις είδαμε τα χαμηλά επιτόκια του ευρώ, το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν το μικρότερο στην ευρωζώνη. Εκεί που κάναμε πρωταθλητισμό ήταν στο δημόσιο χρέος και στα δημόσια ελλείμματα. Από εκεί ξεκίνησαν όλα. Παρόλα αυτά επειδή έγιναν λάθη κατά το παρελθόν και στις τράπεζες, πλέον και οι τράπεζες έχουν μάθει και οι επόπτες έχουν μάθει και το κοινό ελπίζω να μαθαίνει σιγά – σιγά. Τώρα, οι τράπεζες συχνά κατηγορούνται πως δεν δίνουν πιο πολλά δάνεια, ενώ παρακαλάμε για να δώσουμε δάνεια και αυτό γιατί χρησιμοποιούμε πιο σωστά κριτήρια προκειμένου να μπορέσουν κάποτε να πάρουμε τα χρήματα πίσω, τα οποία φυσικά είναι χρήματα των καταθετών. Από την πλευρά τους οι επόπτες θέτουν πιο αυστηρά κριτήρια τώρα και μετά από αυτή την κρίση και κάνουν συνεχείς ελέγχους στις τράπεζες. Όσον αφορά στο κοινό, δεν υπήρχε τραπεζική επίγνωση, το θέμα ήταν να πάρει το δάνειο ξεχνώντας για το αύριο. Αυτό μας οδήγησε σε μια γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών, κυκλοφόρησαν συνθήματα «δεν πληρώνω» που κατέστρεφαν την κουλτούρα των πληρωμών διότι οι τράπεζες βάζουν οι μέτοχοι 5 δισ. και μπορούν οι τράπεζες να δώσουν 20 και 30 φορές περισσότερα δάνεια από τις καταθέσεις. Όταν παρεμβαίνει το Κράτος, εάν γίνεται μια καταστροφή, σώζει τους καταθέτες δεν σώζει τις τράπεζες. Αυτοί καταστράφηκαν (σ.σ. οι μέτοχοι των τραπεζών). Συνεπώς όλοι μαθαίνουμε από αυτό αλλά πιο πολύ πρέπει να μάθει το Κράτος και ο λαός να έχει και τραπεζική επίγνωση και δημοσιονομική επίγνωση. Ένα κεκτημένο των μνημονίων ήταν ότι έχουμε σταματήσει να τα ζητάμε όλα από το Κράτος, τουλάχιστον αρκετός κόσμος έχει σταματήσει να το κάνει αυτό. Αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί και οι κυβερνήσεις πρέπει να μην το ενθαρρύνουν αυτό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κύκλος Ιδεών: Η Ελλάδα Μετά VI: Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση

Eurobank: Χρηματοδότησε την ανακαίνιση μονάδας αναπνευστικών λοιμώξεων στο «Σωτηρία»

Ζανιάς (Eurobank): Aνθεκτικό το τραπεζικό σύστημα στην κρίση με μείωση των NPL και με κεφαλαιακή επάρκεια

Όλες οι ειδήσεις

11:33

Συναγερμός στην Τουρκία - Ισχυρή έκρηξη στο λιμάνι της Σαμψούντας

11:28

Τζούρος (Τρ. Πειραιώς): Οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις ΑΠΕ 9 -10 δισ. ευρώ

11:28

Οικονόμου: Κοντά στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές – Τι είπε για «κόκκινα» δάνεια

11:18

ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση σε οχήμα της Ιταλικής Πρεσβείας

11:09

Η σωματική άσκηση μειώνει τη θνητότητα σε ασθενείς με καρκίνο μαστού

11:09

Μικρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

11:05

«Κρατά» τις 920 μονάδες στο Χρηματιστήριο

11:00

Volvo Car: Αύξηση 12% των πωλήσεων τον Νοέμβριο

10:50

Το Υπερταμείο βραβεύθηκε για τις πρακτικές Κυκλικής Οικονομίας που εφαρμόζει

10:35

Η Επ. Ανταγωνισμού ενέκρινε την απόκτηση της «Αφοί Δεναξά» από τη Μασούτης

10:27

Επιστολή Αθήνας προς ΟΗΕ: Προειδοποιεί για κίνδυνο αποσταθεροποίησης από το τουρκολυβικό μνημόνιο

10:26

Γερμανία: Σημαντική αύξηση για το εμπορικό πλεόνασμα - Στα 6,9 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο

10:22

Γιατί οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ ζητούν την επιστροφή των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο

10:19

Οφειλές προς τον ΕΦΚΑ: Η διαδικασία υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις - Τα ψιλά γράμματα

10:11

Mevaco: Αύξηση τζίρου και κερδών στο γ' τρίμηνο και στο εννεάμηνο

10:11

Ηχηρό «καμπανάκι» Λαγκάρντ για πληθωρισμό και ευρωζώνη: Αβέβαιες οι προοπτικές

10:10

Γ. Οικονόμου: Σταθερά πτωτική η πορεία του ποσοστού διαμενόντων μεταναστών στη χώρα μας

09:45

Η Twitter ανέστειλε και πάλι το λογαριασμό του ράπερ Κάνιε Γουέστ μετά το ρατσιστικό του παραλήρημα

09:41

Evergrande: Μάλλον δεν της βγαίνει ούτε το εγχείρημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

09:38

Meteo: Ο φετινός Νοέμβριος ήταν ο τέταρτος πιο θερμός από το 2010

09:31

Landis+Gyr: Συνεχείς επενδύσεις στο εργοστάσιο έξυπνων μετρητών της Κορίνθου

09:23

Τα έντυπα της ΑΑΔΕ που μπορούν να υποβληθούν σε μορφή επεξεργάσιμου pdf

09:15

Έρευνα: Το στρες της πανδημίας φαίνεται να γέρασε πρόωρα τους εγκεφάλους των εφήβων

09:06

Σφίξε κι άλλο το ζωνάρι λένε στην Ευρώπη

09:03

Ολυμπία Oδός: Την Κυριακή θα δοθεί στην κυκλοφορία μια ακόμη λωρίδα στο ύψος της Κινέττας

08:55

Βραζιλία: Δύο νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι λόγω κύματος κακοκαιρίας

08:42

Γ. Κωστόπουλος: Η Τράπεζα Πειραιώς «αγκαλιάζει» ισότιμα τους πελάτες ΑμεΑ – Οι πρωτοποριακές υπηρεσίες

08:27

Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι τάσσεται υπέρ της συνέχισης αποστολής όπλων στην Ουκρανία

08:20

Στην Αθήνα οι ηγέτες του ΕΛΚ – Στήριξη στον Κυρ. Μητσοτάκη και ανασύνταξη δυνάμεων

08:15

Από σήμερα οι αιτήσεις συμμετοχής στον μεγάλο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ