ΤΙΤΑΝ: Χρηματοδότηση για την παραγωγή τσιμέντου με χρήση «πράσινου» υδρογόνου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΙΤΑΝ: Χρηματοδότηση για την παραγωγή τσιμέντου με χρήση «πράσινου» υδρογόνου
Το πρότζεκτ της εγχώριας τσιμεντοβιομηχανίας «H2CEM – ΤΙΤΑΝ» περιλαμβάνεται μεταξύ των 35 έργων για τα οποία «ξεκλείδωσαν» κονδύλια 5,2 δισ. ευρώ, με πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν.

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την αξιοποίηση «πράσινου» υδρογόνου στην παραγωγική της διαδικασία εξασφάλισε η ΤΙΤΑΝ, με το πρότζεκτ «H2CEM – ΤΙΤΑΝ» της εγχώριας βιομηχανίας να περιλαμβάνεται στις 35 προτάσεις που ενέκρινε πρόσφατα η Κομισιόν, για τη βιομηχανική αξιοποίηση και την κατασκευή σημαντικών υποδομών στην αξιακή αλυσίδα του ανανεώσιμου αερίου.

Το πρότζεκτ της τσιμεντοβιομηχανίας αφορά την παραγωγή, αποθήκευση και χρήση «πράσινου υδρογόνου» για καύση προς παραγωγή ενέργειας σε κλιβάνους. Με αυτό τον τρόπο, η ΤΙΤΑΝ θα μπορέσει να μειώσει αισθητά το ανθρακικό αποτύπωμα των μονάδων της.

Οι 35 προτάσεις συναπαρτίζουν το έργο «IPCEI Hy2Use», το οποίο καταρτίστηκε και κοινοποιήθηκε από κοινού από δεκατρία κράτη-μέλη: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Δανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σουηδία και Φινλανδία. Τα κράτη-μέλη θα παράσχουν δημόσια χρηματοδότηση ύψους έως και 5,2 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε ιδιωτικές επενδύσεις ύψους επιπλέον 7 δισ. ευρώ. Στο «IPCEI Hy2Use», συμμετέχουν 29 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη, στις οποίες περιλαμβάνονται μικρομεσαίες («ΜΜΕ») και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Άμεσα έτοιμα αρκετά πρότζεκτ

Το έργο θα καλύψει ένα ευρύ μέρος της αξιακής αλυσίδας υδρογόνου, με τη στήριξη i) της κατασκευής υποδομών που σχετίζονται με το υδρογόνο, ιδίως ηλεκτρολυτικές κυψέλες μεγάλης κλίμακας και υποδομές μεταφοράς, για την παραγωγή, την αποθήκευση και τη μεταφορά ανανεώσιμου υδρογόνου και υδρογόνου χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών· και ii) την ανάπτυξη καινοτόμων και πιο βιώσιμων τεχνολογιών για την ενσωμάτωση του υδρογόνου στις βιομηχανικές διαδικασίες σε πολλούς τομείς, ιδίως εκείνους στους οποίους η απανθρακοποίηση είναι πιο δύσκολη, όπως ο χάλυβας, το τσιμέντο και το γυαλί.

Το «IPCEI Hy2Use» αναμένεται να ενισχύσει τον εφοδιασμό με ανανεώσιμο υδρογόνο και υδρογόνο χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό την εξάρτηση από τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο.

Αρκετά πρότζεκτ αναμένεται να υλοποιηθούν στο εγγύς μέλλον, καθώς διάφορες ηλεκτρολυτικές κυψέλες μεγάλης κλίμακας αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία έως το 2024-2026 και πολλές από τις καινοτόμες τεχνολογίες να αξιοποιηθούν έως το 2026-2027. Η ολοκλήρωση του συνολικού έργου είναι προγραμματισμένη για το 2036, με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα ανάλογα με το έργο και τις εμπλεκόμενες εταιρείες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider