Απρόσκοπτα συνεχίζει το επενδυτικό της πλάνο η Παπαστράτος – Αύξηση πωλήσεων το 2021

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απρόσκοπτα συνεχίζει το επενδυτικό της πλάνο η Παπαστράτος – Αύξηση πωλήσεων το 2021
Ανοδικά κινήθηκαν τα μεγέθη της Παπαστράτος το 2021, κόντρα στις προκλήσεις. Ποια η εικόνα σε κύκλο εργασιών και κερδοφορία. Σε επαγρύπνηση λόγω της διεθνούς αβεβαιότητα η εταιρεία αλλά δεν σταματά τις επενδύσεις.

«Κάθε επένδυση της Παπαστράτος θέλουμε να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη. Γνωρίζουμε πως η καινοτομία δημιουργεί νέες ευκαιρίες και ως εταιρεία συνεχίζουμε να επιχειρούμε ακάθεκτοι, με σταθερά βήματα και βιώσιμο τρόπο, για όσα έχουμε δεσμευτεί», υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, συμμετέχοντας σε ημερίδα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των εργασιών του 3rd Thessaloniki Helexpo Forum.

«Μας ανησυχεί η αρρυθμία στο παγκόσμιο περιβάλλον, όμως έχουμε επιλέξει να επιχειρούμε σε αβέβαια περιβάλλοντα χωρίς να αμφισβητούμε τις δυσκολίες», έσπευσε να επισημάνει, αναφερόμενος στην τρέχουσα συγκυρία.

Οι επενδύσεις της τελευταίας πενταετίας και η αλλαγή σελίδας

Ήταν το 2017 όταν η εταιρεία αποφάσισε να γυρίσει σελίδα στην ιστορία της υλοποιώντας μια επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής των θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το νέο καπνικό προϊόν δυνητικά μειωμένου κινδύνου, σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα, το IQOS.

Τέσσερα χρόνια μετά - το 2021 - ξεκίνησε μια νέα επένδυση ύψους 125 εκατ. ευρώ με την οποία αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες γραμμές παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για να παράγουν τα προϊόντα της επόμενης γενιάς του IQOS. Συγκεκριμένα εγκαταστάθηκαν δύο νέες γραμμές παραγωγής για θερμαινόμενες ράβδους καπνού νέας γενιάς, μια νέα γραμμή για παραγωγή φίλτρων, αλλά και δύο νέες γραμμές ψηφιακής εκτύπωσης. Η νέα αυτή επένδυση θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της παραγωγικής δυνατότητας της εταιρείας και την περαιτέρω επέκταση των εξαγωγών. Μεγάλο μέρος, άλλωστε, της παραγωγής ράβδων καπνού ταξιδεύει ήδη σε πολλές αγορές του κόσμου. Η Παπαστράτος και η μητρική της, Ρhilip Μorris Ιnternational, απορροφούν παραδοσιακά το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών.

Οι προκλήσεις

Όπως επισημαίνει η διοίκηση της εταιρείας στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της Παπαστράτος που καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ τις προηγούμενες ημέρες «το ευμετάβλητο και αβέβαιο μακροοικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, αλλά και οι οικονομικές συνέπειες που έχει επιφέρει η συνεχιζόμενη πανδημία του κορονοϊού, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η διεθνής οικονομική κρίση δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τη λειτουργία, τη δραστηριότητα και την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Παρά το γεγονός αυτό, η διοίκηση εκτιμά διαρκώς την κατάσταση και τις πιθανές μελλοντικές επιπτώσεις της, προκειμένου να διασφαλίσει ότι αναλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες και πρωτοβουλίες για την ελαχιστοποίηση τυχόν επιπτώσεων στις δραστηριότητες της εταιρείας».

Σε ό,τι αφορά τις ρωσικές στρατιωτικές ενέργειες που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία «δεν έχουν επίπτωση στις δραστηριότητες της εταιρείας».

Χρονιά προώθησης των επιχειρηματικών στόχων της εταιρείας το 2021

Σύμφωνα με τη διοίκηση «το 2021 η επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας, υποστηριζόμενη από την αμέριστη συμπαράσταση της Ρhilip Μorris Ιnternational, υπήρξε απόλυτα επιτυχής, είχε δε ως αποτέλεσμα τόσο την περαιτέρω προώθηση των επιχειρηματικών στόχων της εταιρείας από πλευράς κερδοφορίας, όσο και την περαιτέρω εδραίωση της κατάλληλης υποδομής και οργάνωσης για την επιτυχημένη ανέλιξη της και στο μέλλον.

Τη χρονιά που μας πέρασε, οι καθαρές πωλήσεις ανήλθαν σε 469 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 10% σε σχέση με την περσινή χρονιά, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 428 εκατ. ευρώ. Σχετικά με το κόστος πωληθέντων, το 2021 παρουσιάστηκε αύξηση κατά 7% και ανήλθε σε 270 εκατ. ευρώ, από 252 εκατ. ευρώ για το 2020. Το μικτό κέρδος ανήλθε σε 200 εκατ. ευρώ, από 176 εκατ. ευρώ πέρυσι, αυξημένο κατά 14%, ενώ σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), το 2021 ανήλθαν σε 146 εκατ. ευρώ, από 110,4 εκατ. ευρώ για το 2020.

Τα καθαρά κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 101 εκατ. ευρώ, από 69 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, δεν θα προχωρήσει σε διανομή κερδών για τη χρήση 2021.

Οι προοπτικές

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά «η Παπαστράτος εξέρχεται από το 2021 οικονομικά ισχυρή και επιχειρηματικά επιτυχημένη και ανταγωνιστική. Σε συνέχεια της υλοποίησης της σχετικής επένδυσης και όσο αφορά την παραγωγή του καινοτόμου προϊόντος καπνού, η εταιρεία εκτιμά ότι θα συνεχίσει την κερδοφορία των τελευταίων ετών και θα παραμείνει σταθερά προσανατολισμένη στο θεμελιώδη επενδυτικό της στόχο που είναι η δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για το μέτοχο. Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που παράγει η εταιρεία και η μεγάλη για την εποχή ρευστότητα την καθιστούν κυρίαρχη στην αγορά της Ελλάδας και της επιτρέπει να υλοποιήσει τους στόχους της».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σήμερα οι χρεώσεις των προμηθευτών ρεύματος για Οκτώβριο – Πού θα κινηθούν οι επιδοτήσεις

Τα μαθήματα στον Αλέξη - Attica: Άλλα λένε ΤΜΕΔΕ και ιδιώτες μέτοχοι - Της Ίλυδας το κούρεμα

Ημέρα κρίσεως για την Attica Bank – Στα 310 εκατ. ευρώ κοστολόγησε η DBRS τις τιτλοποιήσεις 

gazzetta
gazzetta reader insider insider