Άνω των 4 δισ. ευρώ οι ρυθμίσεις τιτλοποιημένων δανείων φέτος 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνω των 4 δισ. ευρώ οι ρυθμίσεις τιτλοποιημένων δανείων φέτος 
Πρόκειται για τα δάνεια που έχουν βγει από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και έχουν μεταβιβαστεί στον «Ηρακλή». Από την αρχή του έτους μέχρι τον Ιούλιο οι εταιρείες διαχείρισης έχουν ρυθμίσει τιτλοποιημένα δάνεια 2,6 δισ. ευρώ. Πώς διαμορφώνονται τα «κουρέματα» στις οφειλές.

Ρυθμίσεις που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ φέτος, θα κάνουν οι εταιρείες διαχείρισης στα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί και μεταβιβαστεί στον «Ηρακλή». Από τις αρχές του 2022 μέχρι τον Ιούλιο, οι εταιρείες διαχείρισης είχαν ρυθμίσει περισσότερα από 64.000 δάνεια, ύψους πάνω από 2,6 δισ. ευρώ, σε χαρτοφυλάκια που έχουν μεταβιβαστεί και βρίσκονται εκτός τραπεζικών ισολογισμών.

Οι ρυθμίσεις που προωθούν οι εταιρείες διαχείρισης και στα τιτλοποιημένα δάνεια ενέχουν σημαντικό ποσοστό άφεσης χρέους. Αν και το ύψος του «κουρέματος» αφορά κατά περίπτωση το κάθε δάνειο, εντούτοις μπορεί να υποστηριχθεί ότι το «μέσο κούρεμα» στα στεγαστικά δάνεια κινείται στο 20% - 30% της οφειλής, ενώ φτάνει μέχρι και το 80% στα καταναλωτικά δάνεια και στα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων χωρίς εξασφαλίσεις.

Σημειώνεται, πάντως, ότι τα «κουρέματα» στις ρυθμίσεις των τιτλοποιημένων δανείων δεν είναι οριζόντια ή κανόνας, καθώς κρίνονται από την αξία της εξασφάλισης που συνοδεύει το δάνειο. Εάν το δάνειο είναι καλά καλυμμένο και η αξία της εξασφάλισης είναι υψηλότερη της οφειλής, δεν δίνεται «κούρεμα» διότι η οφειλή μπορεί να ανακτηθεί από ρευστοποίηση της εξασφάλισης. Ειδικά δε στην περίπτωση των τιτλοποιημένων δανείων, ο κανόνας αυτός τηρείται απαρέγκλιτα, αφού υποχρέωση των servicers είναι η μεγιστοποίηση των ανακτήσεων ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι εγγυήσεις που έχει δώσει το Δημόσιο. Συνολικά, οι κρατικές εγγυήσεις που έχουν δοθεί σε τιτλοποιήσεις 47,9 δισ. ευρώ που έχουν μεταβιβαστεί στον «Ηρακλή» ανέρχονται σε 18,7 δισ. ευρώ.

Παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες (πανδημία και τώρα πόλεμος στην Ουκρανία) υπό τις οποίες δημιουργήθηκε και ανέλαβε δράση ο «Ηρακλής», οι μετά – Covid τιτλοποιήσεις που διαχειρίζονται οι εταιρείες διαχείρισης, καταγράφουν θετικές αποδόσεις. Όπως είχε γράψει το insider.gr, οι νεότερες τιτλοποιήσεις παρουσιάζουν υπεραποδόσεις, καλύπτοντας απώλειες που καταγράφουν ακόμη παλαιότερες τιτλοποιήσεις στις οποίες τα πλάνα ανακτήσεων δεν είχαν προβλέψει το σοκ της πανδημικής κρίσης. Με τον τρόπο αυτό, έρχεται πιο κοντά η επίτευξη των στόχων στα business plan των servicers.

Η υπέρβαση των στόχων που επιτυγχάνουν οι εταιρείες διαχείρισης στις πιο πρόσφατες τιτλοποιήσεις είναι αποτέλεσμα του ανοίγματος της δευτερογενούς αγοράς, με πωλήσεις χαρτοφυλακίων από «κομμάτια» των αρχικών τιτλοποιήσεων. Παράλληλα, όμως, η δυναμική των ανακτήσεων ενισχύεται από δύο ακόμη στρατηγικές που ακολουθούν οι servicers:

  1. την επιτάχυνση των νομικών ενεργειών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια προκειμένου να οδηγούνται γρήγορα σε ρευστοποίηση (πλειστηριασμοί) ενεχύρων για την ανάκτηση των απαιτήσεων και
  2. τις πωλήσεις ρυθμισμένων ενήμερων δανείων.

Όπως είχε γράψει το insider.gr, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης προετοιμάζουν τα πρώτα πακέτα ρυθμισμένων στεγαστικών δανείων που θα βγάλουν προς πώληση και ενδεχομένως οι πρώτες πωλήσεις «πράσινων» δανείων να ανακοινωθούν πριν το τέλος του έτους. Τα προς πώληση πακέτα διαμορφώνονται από μία περίμετρο στεγαστικών δανείων που υπολογίζεται στα 25 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο ήμισυ των τιτλοποιήσεων NPLs.

Σήμερα οι Εταιρείες Διαχείρισης διαχειρίζονται ενεργά για λογαριασμό τραπεζικών ιδρυμάτων και επενδυτών δάνεια αξίας άνω των 120 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από διαφορετικά δανειακά χαρτοφυλάκια όλων των κατηγοριών. Πρόκειται για δάνεια βαθιάς καθυστέρησης σε στάδιο προχωρημένων νομικών ενεργειών, για οφειλές που παρουσιάζουν μικρή καθυστέρηση σε σχέση με το συμφωνημένο χρόνο αποπληρωμής αλλά και για ενήμερα δάνεια. Τα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια περιλαμβάνουν δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων, με ή χωρίς εξασφαλίσεις, από απλά καταναλωτικά μέχρι σύνθετο επιχειρηματικό δανεισμό, όπως περιπτώσεις ομολογιακών δανείων από πολλαπλούς πιστωτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάνω από τον στόχο κατά 32,6% τα φοροέσοδα τον Αύγουστο - Πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό 8μήνου

«Σπίτι μου»: Οι προϋποθέσεις για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από 10.000 νέους - Τα «ψιλά γράμματα»

Οι βασικοί άξονες στρατηγικής του Κοντόπουλου με στόχο το rebranding του Χρηματιστηρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider