ΔΕΗ: Η υψηλή ρευστότητα «ασπίδα» στην κρίση – Ξεκινά το buyback έως 30 Σεπτεμβρίου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Η υψηλή ρευστότητα «ασπίδα» στην κρίση – Ξεκινά το buyback έως 30 Σεπτεμβρίου
Κατά το χθεσινό conference call με αναλυτές, σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της επιχείρησης επισήμανε ότι η μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές που επικρατεί στις αγορές αναγκάζει σε συχνές αναπροσαρμογές τους σχεδιασμούς της ΔΕΗ. Τον Οκτώβριο σε δοκιμαστική λειτουργία η «Πτολεμαΐδα 5», πιθανή μία εξαγορά στη Ρουμανία σε λίγους μήνες.

Θετικές χαρακτήρισε τις επιδόσεις της ΔΕΗ στο 2ο τρίμηνο η διοίκηση της εταιρείας, κατά το χθεσινό conference call με αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, παρά το εξαιρετικά αντίξοο περιβάλλον που διαμορφώνει η ενεργειακή κρίση, η επιχείρηση κατάφερε να διατηρήσει τη λειτουργική της κερδοφορία εντός των προβλεπόμενων επιπέδων.

Επομένως, παραμένει εντός τροχιάς επίτευξης ο στόχος που έχει τεθεί για το 2022, δηλαδή η «επανάληψη» των EBITDA της περσινής χρήσης. Κι αυτό παρόλο που, σε σχέση με το 2021, κατά το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους, όπου η εκτίναξη των τιμών αερίου και των δικαιωμάτων ρύπων έχουν διαμορφώσει την εγχώρια χονδρεμπορική αγορά σε πρωτόγνωρα επίπεδα, με τιμές να είναι 400% αυξημένες συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο.

Υψηλά κεφάλαια κίνησης

Όσον αφορά τα στοιχεία τα οποία προσδίδουν ανθεκτικότητα στην κρίση, σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της ΔΕΗ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υψηλή ρευστότητα της επιχείρησης, η οποία της επιτρέπει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που θέτει η εκρηκτική άνοδος των ενεργειακών τιμών. Σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε στους αναλυτές, τα κεφάλαια κίνησης ανέρχονται σε 3,6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,4 δισ. αφορούν ίδια ρευστότητα, ενώ τα 2,2 δισ. διασφαλισμένες πιστωτικές γραμμές.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι είναι περιορισμένες οι δανειακές υποχρεώσεις που πρέπει να εξυπηρετηθούν τα επόμενα δύο χρόνια. Επομένως, η ΔΕΗ διαθέτει επαρκή κεφάλαια ώστε να προχωρήσει σε κινήσεις θωράκισης του λειτουργικού της κόστους (όπως π.χ. σε πράξεις hedging), υλοποιώντας παράλληλα το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει.

Σχολιάζοντας την τρέχουσα κατάσταση των ενεργειακών αγορών, η διοίκηση της ΔΕΗ επισήμανε πως βρίσκονται σε μεγάλη αβεβαιότητα, με τα δεδομένα να αλλάζουν ραγδαία μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Αυτό το εξαιρετικά ρευστό τοπίο έχει ως αποτέλεσμα οι σχεδιασμοί να αλλάζουν μέρα με τη μέρα, αναγκάζοντας την επιχείρηση να αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της.

Προ των πυλών το buyback

Όπως επισημάνθηκε στο conference call, το πρόγραμμα επαναγοράς ίδιων μετοχών θα ξεκινήσει περί τις 20-30 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι το buyback είχε προαναγγελθεί στα τέλη Ιουνίου από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Γ. Στάσση, κατά την ετήσια γενική συνέλευση μετόχων. Σύμφωνα με την εισήγηση του Δ.Σ. της επιχείρησης, που εγκρίθηκε από έκτακτη γενική συνέλευση στις αρχές Αυγούστου, η εταιρεία μπορεί να αγοράσει μέχρι 36.344.000 μετοχές.

Οι μετοχές θα αποκτηθούν σε τιμή μεταξύ 2,48 ευρώ,κατ ʼ ελάχιστον, η οποία ισούται με την ονομαστική αξία της μετοχής, μέχρι 17 ευρώ κατά μέγιστο. Το πρόγραμμα επαναγοράς θα ενεργοποιηθεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και θα χρηματοδοτηθεί από διαθέσιμα της εταιρείας.

Ξεκινά η λειτουργία της «Πτολεμαΐδα 5»

Παράλληλα, όπως ανέφερε η διοίκηση της ΔΕΗ, η νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία τον Οκτώβριο, ώστε να μπει σε κανονικά (εμπορική) λειτουργία τον Ιανουάριο του 2023. Υπενθυμίζεται ότι η μονάδα έχει ισχύ 660 MW, αποτελώντας τον μεγαλύτερο και πλέον σύγχρονο λιγνιτικό σταθμό που έχει υλοποιήσει ποτέ η ΔΕΗ, ενώ η «ενεργοποίησή» της έρχεται σε μία συγκυρία όπου η ενίσχυση της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής αποτελεί μία από τις βασικότερες «γραμμές άμυνας» στο (ολοένα πιο πιθανό) ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Στο conference call αναφέρθηκε επίσης ότι «ωριμάζουν» τα σχέδια για την πρώτη εξαγορά εκτός συνόρων. Όπως υπογραμμίστηκε, υποψήφια χώρα είναι η Ρουμανία, με το deal να οριστικοποιείται τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προσωπικός Ιατρός: Ξεκινούν οι εγγραφές στα ιδιωτικά φαρμακεία – Η διαδικασία

Σύνοδος υπουργών Ενέργειας: Επί τάπητος το ελληνικό μοντέλο στο ρεύμα, η αξιοποίηση του Χρηματιστηρίου Ρύπων & το πλαφόν στο αέριο

Έρχεται MoU ανάμεσα σε Εκκλησία και PPF (ΤΑΙΠΕΔ) για την έκταση 3.000 στρεμμάτων στο Σχιστό

gazzetta
gazzetta reader insider insider