Premia ΑΕΕΑΠ – Μπουτάρης: «Άνοιξε ο δρόμος» για το deal – «Πράσινο φως» από το Πρωτοδικείο Βέροιας

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Premia ΑΕΕΑΠ – Μπουτάρης: «Άνοιξε ο δρόμος» για το deal – «Πράσινο φως» από το Πρωτοδικείο Βέροιας
Στη φάση της υλοποίησης εισέρχεται η συμφωνία εξυγίανσης της Μπουτάρης Οινοποιητική με την Premia Properties. Ποιο είναι το χρονικό περιθώριο για τη διαδικασία. Συν 20 εκατ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ. Η δικαστική απόφαση και τα επόμενα βήματα.

«Ανοίγει ο δρόμος» και με τη δικαστική «βούλα» για την εξυγίανση της Μπουτάρης Οινοποιητική με την εμπλοκή, ως γνωστόν, της εισηγμένης Premia Properties, με την ίδρυση της νέας εταιρείας που θα αναλάβει την οινοποιητική παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα της Μπουτάρης και τη μεταβίβαση των ακινήτων της. Σύμφωνα με πληροφορίες, προ ημερών, συγκεκριμένα τη Δευτέρα, το Πρωτοδικείο Βέροιας εξέδωσε θετική απόφαση που επικυρώνει επισήμως την εξυγίανση της Μπουτάρης Οινοποιητική από την ΑΕΕΑΠ και την ελληνοσουηδικών συμφερόντων Sterner Stenhus.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν περιθώριο περίπου 3 μηνών για να εφαρμόσουν την απόφαση και να προωθήσουν τη διαδικασία, δηλαδή χοντρικά έως τα τέλη Νοεμβρίου 2022, με την Premia Properties ΑΕΕΑΠ να αναμένεται να ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της με ακίνητα αξίας περίπου 20 εκατ. ευρώ, εγκαινιάζοντας ένα νέο τομέα δραστηριοποίησης.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη της Μπουτάρης που ρυθμίζονται με «κούρεμα» ανέρχονται σε 74 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων 35 εκατ. ευρώ είναι προς τράπεζες και συγκεκριμένα προς τις Eurobank (μέσω της doValue εταιρεία διαχείρισης δανείων και ακινήτων), Alpha Bank (μέσω της Cepal) και Πειραιώς (μέσω της Intrum, 20 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο και τα υπόλοιπα προς ορισμένους προμηθευτές (7,5 εκατ. ευρώ).

Βάσει της συμφωνίας εξυγίανσης, που πλέον έχει την έγκριση του αρμόδιου δικαστηρίου, το ποσό που θα καταβάλουν η Premia και η θυγατρική της Sterner Stenhus Greece (εταιρεία των Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη βασικών μετόχων και της ΑΕΕΑΠ), SSG Ελληνικά Οινοποιεία ΑΕ (η οποία συνεχίζει την οινοποιητική δραστηριότητα) είναι 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 15,5 εκατ. θα καταβληθούν μετρητά με την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού, η μεν SSG Ελληνικά Οινοποιεία (θυγατρική της Sterner Stenhus) θα αναλάβει την επαναφορά της Μπουτάρης, ενώ η Premia Properties θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εταιρείας, η οποία κατέχει 600 στρέμματα αμπελώνων στις καλύτερες τοποθεσίες παραγωγής οίνου της χώρας (Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντινεία, Νεμέα, Σαντορίνη, Κρήτη, ενώ ορισμένα ακίνητα, όπως της Σαντορίνης και της Κνωσού, έχουν δυνατότητες ανάπτυξης στον κλάδο του οινοτουρισμού), κτίρια γραφείων σε Πικέρμι, Θεσσαλονίκη και αλλού, συνολικής επιφάνειας 28.000 τ.μ., καθώς και 5 βιομηχανικές εγκαταστάσεις-οινοποιεία.

Η Premia σχεδιάζει να αξιοποιήσει περαιτέρω τα ακίνητα που θα έρθουν στην κατοχή της, τα οποία εκτιμάται ότι θα της αποφέρουν ετησίως μισθώματα ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΕΕΑΠ αναζητά αντίστοιχες επενδύσεις σε οινοποιητικές μονάδες, με στόχο την παράλληλη διπλή ανάπτυξη, δηλαδή του τομέα οινεμπορίου και του real estate.

Η SSG Ελληνικά Οινοποιεία θα αναλάβει την οινοποιητική παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα μέσω μεταβίβασης των σημάτων, των παραγωγικών μηχανημάτων, των αποθεμάτων (αξίας σύμφωνα με εκτιμήσεις 8,5 εκατ.) και των αναμορφωμένων απαιτήσεων και υποχρεώσεων, ενώ στην κυριότητά της θα έρθει και το οινοποιείο στη Λυών της Γαλλίας. Πιθανό θεωρείται στην SSG Ελληνικά Οινοποιεία, η οποία θα έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και κανένα χρέος σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, να εισέλθουν και τρίτοι επενδυτές.

Επιπρόσθετα, η Premia συνεχίζει την ωρίμανση του επενδυτικού της προγράμματος, καθώς είναι σε διαπραγματεύσεις για πάνω από 10 ακίνητα. Η διοίκηση της εταιρείας κινείται με βάση το στρατηγικό στόχο δημιουργίας χαρτοφυλακίου αξίας 500 εκατ. ευρώ σε μεσοπρόθεσμη βάση και 1 δισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμη. Σύμφωνα και πάλι με σχετικές πληροφορίες, η εταιρεία βρίσκεται κοντά στην εξαγορά ακινήτου logistics περίπου 10.000 τ.μ.

Τέλος, η εισηγμένη μέχρι το τέλος του έτους αναμένει και την ολοκλήρωση του Project Skyline της Alpha Bank (χαρτοφυλάκιο με 575 ακίνητα) στο οποίο είναι προτιμητέος επενδυτής ως μέλος της κοινοπραξίας με Dimand και EBRD. Υπενθυμίζεται πως η κοινοπραξία θα κατέχει το 51% της νέας εταιρείας και σε αυτήν η Premia θα κατέχει το 25%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΣΔΙΤ Αποβλήτων: Προχωρούν οι «5» μεγάλοι για το πάρκο κεντρικού τομέα - Ερωτηματικό η χωροθέτηση

Ανθούν οι ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ευρώπη

Τα 3 σενάρια για την αύξηση των συντάξεων - Πότε «κλειδώνει» το ποσοστό

gazzetta
gazzetta reader insider insider