Attica Bank: Αγώνας μετ΄ εμποδίων για την ΑΜΚ - Υποβάλλει αύριο στην ΤτΕ κεφαλαιακό πλάνο

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Attica Bank: Αγώνας μετ΄ εμποδίων για την ΑΜΚ - Υποβάλλει αύριο στην ΤτΕ κεφαλαιακό πλάνο
Στην ΤτΕ θα κατατεθεί και business plan ενόψει της ΑΜΚ που πάει πλέον για Οκτώβριο – Νοέμβριο. Μεγάλο ερωτηματικό η συμμετοχή της Ellington, καθώς τα δεδομένα για τις κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας αλλάζουν δραματικά. Σε περίπτωση αποχής, η ΑΜΚ θα προχωρήσει μόνο αν βρεθεί άλλος ιδιώτης επενδυτής.

Δρόμος μακράς αποστάσεως και ταυτόχρονα μετ΄ εμποδίων είναι η εξυγίανση της Αttica Bank, με τον ορίζοντα της δεύτερης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου να έχει μετατεθεί πλέον στον Οκτώβριο – Νοέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο, εκτός απροόπτου, η Διοίκηση της Τράπεζας υποβάλλει στην Τράπεζα της Ελλάδος business και capital plan στη βάση των οποίων θα προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης και τα οποία θα πρέπει να συνοδεύονται από γράμμα συμφωνίας των μετόχων για τη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η δεύτερη κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας, όχι μόνο απέχει από το να είναι αναπτυξιακή, αλλά φαίνεται να επιβεβαιώνει όσα έγραφε το insider.gr για κεφαλαιακές ανάγκες που υπερβαίνουν σημαντικά τα 365 εκατ. ευρώ και φτάνουν τα 600. Στη βάση των νέων δεδομένων που απομένει να επιβεβαιωθούν από τις κεφαλαιακές ζημίες που θα αναδειχθούν για τη διενέργεια των τιτλοποιήσεων Astir 1 και 2 και Omega που θα οδεύσουν στον «Ηρακλή» (σημειώνεται ότι η Τράπεζα πρέπει να διαχειριστεί μία ακόμη τιτλοποίηση, την Metexelixis, η οποία όμως δεν προορίζεται για τον «Ηρακλή»), το τοπίο για την επόμενη ΑΜΚ περιπλέκεται. Η αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων Astir από την DBRS αναμένεται στις αρχές Αυγούστου και θα ακολουθήσει μέσα στον μήνα και το rating της τιτλοποίησης Omega.

Η προοπτική, ωστόσο, σχεδόν διπλάσιων κεφαλαιακών αναγκών εξαιτίας των ζημιών που προβλέπονται από τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων, αναπροσαρμόζει τη συμφωνία των μετόχων (ΤΧΣ και Ellington/ΤΜΕΔΕ), αφήνοντας ανοιχτό, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ενδεχόμενο έως και ολοκληρωτικής υπαναχώρησης της Ellington. Σε μια τέτοια περίπτωση, προκειμένου να υλοποιηθεί η νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Attica Bank θα πρέπει να βρεθεί άλλος ιδιώτης επενδυτής στη θέση της Ellington.

Σημειώνεται ότι στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο, η οποία ήταν κρίσιμη για την επιβίωση της Attica Bank και τη διατήρηση της τραπεζικής της άδειας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτέλεσε σανίδα σωτηρίας, καλύπτοντας την ΑΜΚ με ποσοστό 63,1% (σ.σ. μειώθηκε από το 68,2% που το ΤΧΣ απέκτησε σε πρώτη φάση μέσω της μετατροπής των warrants του Δημοσίου). Η Ellington συνέπραξε με το ΤΜΕΔΕ, ωστόσο αποκλειστικά ιδιώτης επενδυτής θεωρείται η Ellington. Υπενθυμίζεται ότι μετά την ΑΜΚ του περασμένου Δεκεμβρίου, το ΤΜΕΔΕ κατέχει ποσοστό 14,7% στην Attica Bank, ο e-ΕΦΚΑ 10,3% και η Ellington/Rinoa 9,9%.

Στη νέα ΑΜΚ ο ιδιώτης πρέπει να καλύψει το πλειοψηφικό ποσοστό και το ΤΧΣ θα πρέπει να περιορίσει σημαντικά το δικό του. Άλλωστε, μετά την περυσινή τροποποίηση του νόμου για το ΤΧΣ, και προς προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και των χρημάτων των Ελλήνων φορολογούμενων, το Ταμείο είναι υποχρεωμένο να πάρει πίσω κατά την αποεπένδυσή του τουλάχιστον τα κεφάλαια που θα εισφέρει στις τράπεζες μέσω της συμμετοχής του σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ή άλλες μορφές κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης ΑΜΚ, οι μέτοχοι της Attica Bank είχαν δεσμευτεί να προβούν σε δεύτερη επένδυση στην Τράπεζα το αργότερο εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του 2021 (σ.σ. το διάστημα αυτό θα ολοκληρωνόταν κανονικά στις 3 Αυγούστου, αλλά πάει πλέον για Οκτώβριο – Νοέμβριο), κατά τρόπο ώστε το ΤΜΕΔΕ και η Ellington να κατέχουν τελικά ποσοστό περίπου 68% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Όπως προέβλεπε η συμφωνία των μετόχων, αυτή η δεύτερη επένδυση συνίσταται σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε με δικαίωμα προτίμησης παλαιών μετόχων είτε χωρίς, και ενδεχομένως σε μια «τρίτη εισφορά κεφαλαίου». Η τυχόν τρίτη εισφορά κεφαλαίου θα δομηθεί είτε ως τρίτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε ως έκδοση από την Τράπεζα τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) ή οποιουδήποτε άλλου εναλλακτικού χρηματοοικονομικού μέσου, όπως μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο.

Η συμφωνία προέβλεπε επίσης ότι το ποσό της δεύτερης αύξησης και της τρίτης εισφοράς κεφαλαίου (στο μέτρο που θα απαιτηθεί), καθώς και ο αριθμός των νέων μετοχών που θα εκδοθούν για καθένα από τα Μέρη θα βασίζονται σε ένα μηχανισμό προσαρμογής σε αναλογία με το ακριβές μέγεθος των προβλέψεων που θα πρέπει να λογιστικοποιηθούν σε σχέση με τα συνολικά ανοίγματα της Τράπεζας ως αποτέλεσμα (α) της διεξαγωγής της Άσκησης Δέουσας Επιμέλειας, (β) της τυχόν Αξιολόγησης Προγράμματος «Ηρακλής» και (γ) της μειωτικής επίπτωσης στη συμμετοχή μετόχων στο κεφάλαιο της Τράπεζας λόγω τυχόν μετατροπής αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC) που τυχόν πραγματοποιηθεί μεταξύ της Δεύτερης Αύξησης και της Τρίτης Εισφοράς Κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι στις 18 Ιουλίου η Attica Bank ενεργοποίησε για δεύτερη φορά τις διατάξεις για τον αναβαλλόμενο φόρο, εισπράττοντας από το Ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 22.817.998,42 ευρώ που αντιστοιχεί στο 100% της οριστικής και εκκαθαρισμένης φορολογικής απαίτησης κατά του Δημοσίου.

Όπως ανέφερε η Διοίκηση της Attica Bank στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου, η Τράπεζα επικεντρώνει πλέον τις προσπάθειές της στις πολιτικές ανάπτυξής της. Στο πλαίσιο της σημαντικής αυτής προσπάθειας, οι πρωταρχικοί στόχοι είναι η Τράπεζα:

  • Να υλοποιήσει πλήρως το στρατηγικό της πλάνο και να καταστεί η πρώτη ελληνική τράπεζα που θα εξαλείψει ταυτοχρόνως τόσο το ζήτημα του DTC, όσο και το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
  • Να αξιοποιήσει την τεχνολογία κάνοντας το ψηφιακό «άλμα» για την εξυπηρέτηση των πελατών της και τη διευκόλυνση της εσωτερικής της λειτουργίας.
  • Να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες μείωσης και εξορθολογισμού της βάσης κόστους.

Πρόσθετα, η Attica Bank, υιοθετώντας τις αρχές του sustainable banking, έχει θέσει στο επίκεντρο του επιχειρηματικού της σχεδίου την αξιοποίηση των επιχειρηματικών ευκαιριών, με τη δημιουργία σύγχρονων τραπεζικών προϊόντων χρηματοδότησης της περιβαλλοντικής στρατηγικής των πελατών της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider