Intel: Deal για την κατασκευή τσιπ για την MediaTek - Θέλει να «κοντράρει» τους Ασιάτες αντιπάλους της

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Intel: Deal για την κατασκευή τσιπ για την MediaTek - Θέλει να «κοντράρει» τους Ασιάτες αντιπάλους της
Η MediaTek αντιπροσώπευε το 38% της αγοράς επεξεργαστών εφαρμογών smartphone το α’ τρίμηνο, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο.

Deal για να κατασκευάζει τσιπ για την MediaTek της Ταϊβάν εξασφάλισε η αμερικανική Intel, γεγονός που αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην εταιρεία.

Η MediaTek είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές επεξεργαστών smartphone και ανταγωνιστής της Qualcomm. Η Intel Foundry Services θα κατασκευάσει διάφορα τσιπ για την MediaTek για μια σειρά από συσκευές smart edge, ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες τη Δευτέρα.

Αφού ανέλαβε τη θέση του CEO της Intel πέρυσι, ο Pat Gelsinger έθεσε ως βασική προτεραιότητα την αναζωογόνηση της επιχείρησης, προκειμένου να «σπάσει» την κυριαρχία των Ασιατών αντιπάλων της, TSMC και Samsung. Μέσω των εργαστηρίων της, η Intel θα κατασκευάζει τσιπ που σχεδιάζουν άλλες εταιρείες. Ο κολοσσός σχεδιάζει να δαπανήσει περισσότερα από 40 δισ. δολάρια για την δημιουργία εργοστασίων κατασκευής σε όλο τον κόσμο.

Οφέλη και για τις δύο εταιρείες

Ο NS Tsai, εταιρικός ανώτερος αντιπρόεδρος της MediaTek, είπε ότι η συνεργασία με την Intel «παρέχει αξία» στην εταιρεία καθώς επιδιώκει «να δημιουργήσει μια πιο διαφοροποιημένη αλυσίδα εφοδιασμού».

Η TSMC είναι ο κύριος συνεργάτης της MediaTek στην κατασκευή τσιπ. Δεν είναι σαφές για ποιους ημιαγωγούς της MediaTek θα είναι υπεύθυνη κατασκευής η Intel.

Οι εταιρείες τσιπ σε όλο τον κόσμο έχουν επικεντρωθεί στην ενίσχυση των εφοδιαστικών αλυσίδων τους και στη διαφοροποίηση της παραγωγής εν μέσω της παγκόσμιας έλλειψης που συνεχίζεται από τις αρχές του 2021.

Αλλά η κατασκευή των πιο προηγμένων τσιπ δεν είναι κάτι που μπορούν να κάνουν πολλές εταιρείες και στην πραγματικότητα η αγορά κυριαρχείται από την TSMC και τη Samsung. Αυτές οι δύο εταιρείες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 70% των παγκόσμιων εσόδων, σύμφωνα με το CNBC.

Καθώς η ζήτηση για τσιπ συνεχίζει να αυξάνεται, η Intel και οι Ασιάτες ανταγωνιστές της σχεδιάζουν να αυξήσουν τις δαπάνες για εργαστήρια.

Ωστόσο, η Intel υστερεί πολύ σε σχέση με τους αντιπάλους της, αν και η συμφωνία με την MediaTek θα δώσει ώθηση στην εταιρεία. Η MediaTek αντιπροσώπευε το 38% της αγοράς επεξεργαστών εφαρμογών smartphone το α’ τρίμηνο, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο, σύμφωνα με την Counterpoint Research.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Intel: Επενδύσεις έως 80 δισ. ευρώ στην Ευρώπη για ημιαγωγούς

Έλλειψη τσιπ: Ο Μπάιντεν συνομίλησε με CEOs μεγάλων εταιριών και επικεφαλής εργατικών συνδικάτων

Ημιαγωγοί: Η TSMC αναμένει αύξηση πωλήσεων 30% το 2022 - Επενδύσεις 40 δισ. δολαρίων 

gazzetta
gazzetta reader insider insider