ΕΤΕ: Υπογράφει την πρώτη στη χώρα Επιχειρησιακή Σύμβαση με πλαίσιο για την τηλεργασία

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΤΕ: Υπογράφει την πρώτη στη χώρα Επιχειρησιακή Σύμβαση με πλαίσιο για την τηλεργασία
Έγινε δεκτό και ικανοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των διεκδικήσεων του Συλλόγου Εργαζομένων.

Την πρώτη από επιχείρηση στη χώρα, επιχειρησιακή σύμβαση που προβλέπει πλαίσιο για την τηλεργασία, αναμένεται να υπογράψει σήμερα η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με τον Σύλλογο Εργαζομένων (ΣΥΕΤΕ). Με τη νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση που θα υπογραφεί με ημερομηνία 30/6/2022, έγινε δεκτό και ικανοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των διεκδικήσεων του Συλλόγου Εργαζομένων (Σ.Υ.Ε.Τ.Ε.).

Ειδικότερα:

Διάρκεια της Σύμβασης

Ο τριετής ορίζοντας της Σύμβασης δίνει ασφάλεια στους εργαζόμενους. Προτάσεις για Επιχειρησιακή Σύμβαση μικρότερης διάρκειας θα προκαλούσε μόνο αβεβαιότητα.

Προστασία της απασχόλησης

Η σχετική ρήτρα περιλαμβάνεται, και μάλιστα πιο ισχυρή, και σε αυτή τη Σύμβαση.

Eπίδομα Δικτύου

Ήταν στην αιχμή των διεκδικήσεων ου Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. και συνιστά κατάκτηση ουσίας και συμβολική καθώς πρόκειται για την πρώτη τόσο μεγάλη αύξηση επιχειρησιακού επιδόματος από το 2007. Επιπλέον, αποκαθίσταται μία αδικία δεκαετιών καθώς αίρεται ο διαχωρισμός ανάμεσα σε Δίκτυο και Διοίκηση.

Η αύξηση θα πραγματοποιηθεί κλιμακωτά ως εξής:

  • 25% από 1/7/2022
  • 25% από 1/12/2023
  • 25% από 1/7/2024
  • 25% από 1/12/2024

Έτσι επιτυγχάνεται διπλασιασμός του επιδόματος Δικτύου και εξίσωσή του με το επίδομα των Διευθύνσεων Διοίκησης. Αφορά περίπου 3.500 εργαζόμενους και στο τέλος της τριετίας θα οδηγήσει σε μόνιμη αύξηση των σταθερών αποδοχών τους κατά περίπου 1.000 ευρώ ετησίως.

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες και της εκτόξευσης της ακρίβειας συμφωνήθηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων, κλιμακωτά, ανάλογα με τον μεικτό μηνιαίο μισθό τους.

Το έκτακτο επίδομα θα είναι αφορολόγητο και διαμορφώνεται σε 700 ευρώ για όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό μέχρι 2.500 ευρώ, σε 400 ευρώ για το εύρος μισθών 2.500

– 3.500 ευρώ και σε 200 ευρώ για όσους λαμβάνουν πάνω από 3.500 ευρώ μηνιαίως.

Εφόσον οι συνθήκες δεν αλλάξουν προς το καλύτερο, ο ΣΥΕΤΕ θα επαναφέρει την διεκδίκηση για την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων και τα επόμενα χρόνια.

ΤΥΠΕΤ

Η ετήσια οικονομική ενίσχυση του Ταμείου Υγείας μέσω της Επιχειρησιακής Σύμβασης κατά 2,35 εκατ. ευρώ συνεχίζεται και την επόμενη τριετία.

Τηλεργασία

Για πρώτη φορά σε επιχείρηση της χώρας θεσμοθετείται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την τηλεργασία, με κατοχύρωση μέσω Κλαδικής και Επιχειρησιακής Σύμβασης. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • Διάταξη για την αποσύνδεση με εξειδίκευση τεχνικών και οργανωτικών μέσων για την παρακολούθησή της
  • Προτεραιότητα στην τηλεργασία σε ειδικές ομάδες εργαζομένων (π.χ. ΑμεΑ, φροντιστές)
  • Μεικτό σύστημα εργασίας με φυσική παρουσία και τηλεργασία
  • Δυνατότητα αίτησης για τηλεργασία και από τον εργαζόμενο
  • Διαβούλευση και ενημέρωση της Διοίκησης με τον ΣΥΕΤΕ ανά τρίμηνο για την παρακολούθηση της εφαρμογής όσων προβλέπονται

Επίδομα τρίτεκνων – πολύτεκνων

Αυξάνεται από 200 σε 250 ευρώ μηνιαίως.

Επίδομα μονογονεϊκών οικογενειών

Αυξάνεται από 100 σε 150 ευρώ μηνιαίως.

Αποκατάσταση τέκνων

Συμφωνήθηκε η σύσταση επιτροπής Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. – Διοίκησης προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικού ασφαλιστικού προγράμματος για τα τέκνα των εργαζομένων που ξεκίνησαν να εργάζονται στην Τράπεζα μετά τον Αύγουστο του 2008.

Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση εργαζομένων για την εισαγωγή των παιδιών τους σε Α.Ε.Ι. εκτός τόπου διαμονής

Αύξηση από 500 σε 700 ευρώ.

Δάνεια

Συμφωνήθηκαν διατάξεις, μεταξύ άλλων, για:

  • Διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια χαμηλά επίπεδα της προηγούμενης Επιχειρησιακής Σύμβασης παρά τις εκριμήσεις – προβλέψεις για σημαντική αύξηση των επιτοκίων στο προσεχές διάστημα
  • Αύξηση του ορίου ατομικού δανείου προσωπικού από επτά μεικτούς μισθούς σε οκτώ και από 18.000€ σε 20.000€.
  • Χορήγηση τριπλάσιων πόντων go4more σε ετήσια βάση (αντί διπλάσιων) για την αποπληρωμή δόσεων δανείων.

Λοιπές παροχές

Συμφωνήθηκε:

  • Η απαλλαγή των εργαζόμενων από την καταβολή προμηθειών για πληρωμή λογαριασμών Κοινής Ωφέλειας μέσω e-banking ή πάγιας εντολής και αύξηση της έκπτωσης για θυρίδες από 30% σε 40%,
  • Δημιουργία ειδικού προγράμματος για την απόκτηση αυτοκινήτου μέσω Leasing.

Κανονισμός εργασίας

Συμφωνήθηκε η επιτροπή που είχε θεσμοθετηθεί με την προηγούμενη Σύμβαση του 2019 να παρατείνει το έργο της με στόχο την ομογενοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στην Τράπεζα. Σημειώνεται ότι κατά τη διαπραγμάτευση ενόψει της υπογραφής της νέας Επιχειρησιακής Σύμβασης, η Διοίκηση της ΕΤΕ είχε θέσει στον ΣΥΕΤΕ ως προϋπόθεση για την υπογραφή της νέας Σύμβασης την εκ των προτέρων αλλαγή του Κανονισμού Εργασίας. Ο ΣΥΕΤΕ απέρριψε το προαπαιτούμενο που έθεσε η Διοίκηση της ΕΤΕ, καθώς η αλλαγή του Κανονισμού Εργασίας απαιτεί εξαντλητικό διάλογο και διαβούλευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Επιπλέον, στη νέα επιχειρησιακή σύμβαση προβλέπονται:

  • Συμμετοχή του ΣΥΕΤΕ στην Επιτροπή Βίας και Παρενόχλησης στην Εργασία.
  • Ειδική διάταξη για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των εργαζομένων για την αντιμετώπιση των αναγκών της ψηφιακής εποχής.
  • Εξασφάλιση της οικονομικής στήριξης των αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων των εργαζομένων καθώς και συνέχιση της λειτουργίας της Λέσχης παρά τα εμπόδια που δημιούργησαν οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νόμο Χατζηδάκη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πότε ξεκινά το μεγάλο πρόγραμμα κατάρτισης 80.000 άνεργων στις ψηφιακές δεξιότητες, με επίδομα 1.000 ευρώ

Oppo: Έρχεται στην Ελλάδα o τέταρτος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphones παγκοσμίως

ΕΤΕ: Συμφωνία για τη νέα 3ετή επιχειρησιακή σύμβαση – Και επίδομα ακρίβειας έως 700 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider