Mασκ: Τα 3 εμπόδια για να ολοκληρωθεί το deal του Twitter και οι απολύσεις του 10% της Tesla

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mασκ: Τα 3 εμπόδια για να ολοκληρωθεί το deal του Twitter και οι απολύσεις του 10% της Tesla
Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Bloomberg την Τρίτη, ο Μασκ είπε ότι υπάρχουν μια σειρά από «άλυτα θέματα» που θα πρέπει να επιλυθούν προτού μπορέσει να προχωρήσει στην εξαγορά.

Τρία βασικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν προτού ολοκληρωθεί η εξαγορά του Twitter, επισημαίνει ο επίδοξος νέος ιδιοκτήτης του μέσου, Έλον Μασκ.

Η πολυσυζητημένη συμφωνία για το Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων, που έχει φέρει αναστάτωση στον χώρο των social media και όχι μόνο, δεδομένων των ιδιόρρυθμων απόψεων του δισεκατομμυριούχου για την ελευθερία του λόγου, τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται όλο και πιο αβέβαιη.

Ο Μασκ απείλησε να εγκαταλείψει το deal, επικαλούμενος ανησυχίες για τον αριθμό των ψεύτικων λογαριασμών στην πλατφόρμα. Ο δισεκατομμυριούχος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια υποχρέωση αποζημίωσης για αθέτηση της συμφωνίας 1 δισ. δολαρίων και πιθανώς ακόμη και μηνύσεις εάν υπαναχωρήσει.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Bloomberg την Τρίτη, ο Μασκ είπε ότι υπάρχουν μια σειρά από «άλυτα θέματα» που θα πρέπει να επιλυθούν προτού μπορέσει να προχωρήσει στην εξαγορά.

1. Ψεύτικοι λογαριασμοί

Ο Μασκ δεν κρύβει τις ανησυχίες του για τον αριθμό των ψεύτικων λογαριασμών στο Twitter. Οι προσπάθειες χειραγώγησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με ψεύτικους λογαριασμούς και bots δεν είναι καινούριες, αλλά ο Μασκ λέει ότι θέλει περισσότερη σαφήνεια από το Twitter σχετικά με το πόσοι από τους χρήστες του είναι γνήσιοι.

Τα δημοσιευμένα στοιχεία από το Twitter τοποθετούν τον αριθμό των ψευδών ή ανεπιθύμητων λογαριασμών σε λιγότερο από το 5% των καθημερινών ενεργών χρηστών αλλά ο Μασκ αμφιβάλλει. Την Τρίτη, είπε ότι «πιθανώς δεν είναι αυτή η εμπειρία των περισσότερων ανθρώπων όταν χρησιμοποιούν το Twitter».

«Ακόμα περιμένουμε μια απόφαση για αυτό το θέμα, και είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα», προσέθεσε.

2. Χρηματοδότηση του χρέους

Το δεύτερο μεγάλο εμπόδιο που αντιμετωπίζει η συμφωνία του Twitter, είναι το μέγεθος του χρέους που απαιτείται για τη χρηματοδότησή της.

Ο Μασκ τον Μάιο δεσμεύτηκε να πληρώσει 33,5 δισ. δολάρια σε μετρητά για την εταιρεία. Έχει επίσης λάβει 7,1 δισ. δολάρια σε δεσμεύσεις χρηματοδότησης μετοχικού κεφαλαίου από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του συνιδρυτή της Oracle Λάρι Έλισον και του ανταλλακτηρίου crypto Binance.

Ο Μασκ ισχυρίζεται ότι το υπόλοιπο της χρηματοδότησης θα έρθει με τη μορφή τραπεζικών δανείων, αλλά το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό παραμένει αβέβαιο.

Παρά το γεγονός ότι είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, μεγάλο μέρος του πλούτου του Μασκ είναι συνδεδεμένο με τις μετοχές της Tesla. Έχει πουλήσει και δεσμεύσει δισεκατομμύρια σε μετοχές της Tesla ως εγγύηση για τα δάνεια.

3. Έγκριση μετόχων

Το τρίτο και τελευταίο εμπόδιο για τον Έλον Μασκ για να πετύχει την απόκτησή του Twitter είναι η έγκριση από τους μετόχους.

Οι επενδυτές αναμένεται να ψηφίσουν για τη συμφωνία στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου.

Το CNBC αναφέρει ότι το αν ο Μασκ θα λάβει αρκετή υποστήριξη από τους μετόχους για την εξαγορά παραμένει ασαφές. Τον περασμένο μήνα, ορισμένοι μέτοχοι του Twitter μήνυσαν τον Μασκ και την ίδια την εταιρεία για την «χαοτική» διαχείριση της διαδικασίας.

«Θα συγκεντρωθεί μέγεθος του χρέους που απαιτείται για τον γύρο (σ.σ. χρηματοδότησης); Και τότε οι μέτοχοι θα ψηφίσουν υπέρ;», διερωτήθηκε ο Μασκ την Τρίτη.

Αυτά, μαζί με το θέμα των ψεύτικων λογαριασμών, είναι «τα τρία πράγματα που πρέπει να επιλυθούν πριν ολοκληρωθεί η συναλλαγή», πρόσθεσε.

Απολύσεις στην Tesla

Αλλά το Twitter δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίον ο Μασκ απασχολεί την δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες, καθώς η κύρια επιχειρηματική του ενασχόληση, η Tesla, βρίσκεται στο επίκεντρο μετά από δηλώσεις του πως η Tesla θα μειώσει τους μισθωτούς υπαλλήλους της κατά 10% μέσα στους επόμενους 3 μήνες, διαβλέποντας ύφεση να καταφθάνει στην αμερικανική οικονομία.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Bloomberg την Τρίτη, ο Μασκ είπε ότι η Tesla θα μειώσει το μισθωτό εργατικό δυναμικό της κατά 10% τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει τον αριθμό των ωρομίσθιων εργαζομένων.

Ένα δημοσίευμα νωρίτερα αυτόν τον μήνα από το Reuters επεσήμανε ότι ο Μασκ ήθελε να περικόψει το 10% των θέσεων εργασίας, επικαλούμενος ένα email του, στο οποίο ο Μασκ φέρεται να λέει ότι έχει ένα «σούπερ κακό προαίσθημα» για την οικονομία.

Ωστόσο, σε ένα δεύτερο email προς το προσωπικό της Tesla, ο Μασκ διευκρίνισε ότι η εταιρεία θα μειώσει τον αριθμό των μισθωτών της κατά 10% και θα αυξήσει το ωριαίο προσωπικό της.

Ο Μασκ την Τρίτη διευκρίνισε ότι αυτό σημαίνει ότι η ανακοίνωση απόλυσης επηρεάζει περίπου το 3,5% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Tesla, προσθέτοντας ότι τα πραγματικά μεγέθη δεν είναι σα και «εξαιρετικό υλικό». Οι μισθωτοί αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα των εργαζομένων της Tesla, πρόσθεσε.

«Σε ένα χρόνο από τώρα, νομίζω ότι ο αριθμός μας θα είναι υψηλότερος τόσο σε μισθωτούς όσο και προφανώς σε ωρομίσθιους», συμπλήρωσε ο Μασκ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Και ο Μασκ μιλά για ύφεση στις ΗΠΑ - Προς απολύσεις του 10% του προσωπικού της Tesla

Tesla: Αγωγή κατέθεσαν πρώην εργαζόμενοι που απολύθηκαν - Κατηγορία για παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider