Trade Estates: Νέες εξαγορές μέσα στο 2022 – Στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο ακινήτων μισού δισ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Trade Estates: Νέες εξαγορές μέσα στο 2022 – Στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο ακινήτων μισού δισ. ευρώ
Ποια είναι τα νέα σχέδια της ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis. Οι συναλλαγές σε logistics και retail parks και η είσοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τρεις νέες κινήσεις, οι οποίες ενδέχεται να ολοκληρωθούν ακόμα και μέσα στο 2022, η Trade Estates ΑΕΕΑΠ, ο βραχίονας του ομίλου Fourlis στο real estate, αναμένεται να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της το προσεχές διάστημα. Όπως αναφέρθηκε στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης Holding που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17/06, ο πρόεδρος του ομίλου, Βασίλης Φουρλής, αναφέρθηκε εκ νέου στον σχεδιασμό της ΑΕΕΑΠ που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τον στόχο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα να διευρύνει την αξία χαρτοφυλακίου ακινήτων στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ.

Εξ αυτών, μόλις το 30% θα αφορά σε ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για τις εμπορικές και αποθηκευτικές ανάγκες των λιανικών concept του ομίλου, με την ΑΕΕΑΠ σταδιακά να επιχειρεί «απογαλακτισμό» από την μητρική συμμετοχών τουλάχιστον σε ότι αφορά τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου της. Υπενθυμίζεται ότι, όπως ήδη έχει αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας, επίκειται η εισαγωγή της ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών έως το β’ εξάμηνο του 2022 προκειμένου να ενισχυθούν free float και προς επένδυση κεφάλαια, ενώ νωρίτερα αναμένεται να διατεθεί ποσοστό 10% - 15% της εταιρείας μέσω private placement.

Αναφορικά με την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου, προς την κατεύθυνση αυτή ο όμιλος διαθέτει προσύμφωνα για την εξαγορά retail parks σε Ιωάννινα και Λάρισα, στα οποία λειτουργούν μάλιστα δύο μεσαίου μεγέθους ΙΚΕΑ, όπως και έκτασης στην Ελευσίνα για τη δημιουργία νέου logistics center. Σε ότι αφορά τη νέα επένδυση σε Logistics Center αφορά σε ακίνητο άνω των 50 στρεμμάτων, που με βάση τη στρατηγική της Trade Estates θα δημιουργηθεί αποθηκευτικό κέντρο που θα εξυπηρετεί retail επιχειρήσεις.

Όπως προκύπτει, η Trade Estates συνεχίζει τις επενδύσεις σε retail parks και αποθήκες, προσβλέποντας την προσέλκυση ξένων αλυσίδων, οι οποίες σχεδιάζουν την εγκατάσταση τους στην ελληνική αγορά.

Η εταιρεία μετά την απόκτηση ακινήτων όπως το Florida στη Θεσσαλονίκη, τα retail parks σε Πειραιώς, Σπάτα, Ηράκλειο και Πάτρα, αλλά και τις παραπάνω συναλλαγές έχει ως στόχο την προώθηση περαιτέρω επενδύσεων 150 εκατ. ευρώ. Προσφάτως αποκτήθηκε σε συνεργασία με την Τen Brinke οικόπεδο στο Χαλάνδρι (Δουκ. Πλακεντίας), όπου θα αναπτυχθούν big boxes καταστήματα, μισθωμένα στην ΑΒ Βασιλόπουλος και την McDonalds.

Η αξία των assets της ΑΕΕΑΠ διαμορφώνεται πλέον στα 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα και με τη χθεσινή ενημέρωση, με βασικούς άξονες τα logistics centers και τα μεγάλου εμβαδού εμπορικά ακίνητα. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ήδη έχει συμφωνήσει με τη Lamda Development την ανάπτυξη retail park 30.000 τ.μ. εντός της έκτασης του Ελληνικού, επένδυση που αναμένεται να προσεγγίσει τα 55 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Trade Estates διαθέτει χαμηλή δανειακή μόχλευση πέριξ του 25-30% ενώ έχει «πετύχει» ευνοϊκό επιτόκιο για την προσεχή εξαετία (από 3,13% έως 3,63%) για το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού της δανεισμού και ειδικότερα για τα 75 από τα 90 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider