Παπαλεξόπουλος - Γενική Συνέλευση ΣΕΒ: Η χώρα έχει γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός

Newsroom
Μοιράσου το
Παπαλεξόπουλος - Γενική Συνέλευση ΣΕΒ: Η χώρα έχει γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός
Παπαλεξόπουλος στο ΣΕΒ
Ξεκινώντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι «βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με μια νέα, οξεία κρίση, σε ένα περιβάλλον με μεγάλες αβεβαιότητες.

Στην ανοικτή εκδήλωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ που πραγματοποιείται σήμερα, (Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022), ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, με συντονιστή της συζήτησης τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.

Ξεκινώντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Παπαλεξόπουλος τόνισε ότι «βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με μια νέα, οξεία κρίση, σε ένα περιβάλλον με μεγάλες αβεβαιότητες. Είναι μικρή παρηγοριά ότι αυτή τη φορά τα αιτία της κρίσης (όπως και της πανδημίας) είναι εξωγενή, με κύρια αφετηρία τον πόλεμο στην Ουκρανία, και ότι οι επιπτώσεις της δεν αφορούν ασύμμετρα την Ελλάδα». Όπως τόνισε όμως τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά: με την εκτόξευση του κόστους ενέργειας, αλλά και των τροφίμων και πρώτων υλών που μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων. Με τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που πλήττουν καίρια πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής, αλλά και γενικά της ευρωπαϊκής, παραγωγής να υποχωρεί, την αναπτυξιακή και επενδυτική προοπτική να απειλείται, και με τις δημοσιονομικές αντοχές μας να δοκιμάζονται εκ νέου. Για αυτό ο Πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι «η αντιμετώπιση των άμεσων κινδύνων αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα» και επέμεινε ότι «η έμφαση στο πως μπορούμε να μεγαλώσουμε την πίτα μπορεί να τονώσει την πληγωμένη μας συλλογική αυτοπεποίθηση, να μας δώσει νέα πνοή, να μας βοηθήσει να πιστέψουμε σε ένα καλύτερο μέλλον». Για αυτό όπως τόνισε στον ΣΕΒ «πιστεύουμε βαθιά στην ανάγκη ταυτόχρονης υλοποίησης μιας ουσιαστικής μεταρρυθμιστικής και αναπτυξιακής ατζέντας».

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαλεξόπουλος περιέγραψε μια σειρά από θετικές εξελίξεις για την χώρα, όπως είναι:

  • η ανάδειξη ενός μικρού, αλλά ζωτικού και αναπτυσσόμενου οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων (που από σχεδόν μηδενική κεφαλαιοποίηση πριν 10 χρόνια, σήμερα αγγίζει τα €8 δισ.), που αναβαθμίζει τις δυνατότητες της χώρας να καινοτομεί,
  • τα σημαντικά βήματα προσέγγισης πανεπιστημίων και επιχειρήσεων,
  • η έμπρακτη απόδειξη ότι η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της δημοσίας διοίκησης, και των ψηφιακών υποδομών, είναι απόλυτα εφικτή,
  • οι διεθνείς προβλέψεις, που είναι θετικές και το brand name της Ελλάδας που έχει βελτιωθεί θεαματικά, και
  • ότι η χώρα μας σήμερα θεωρείται - και είναι- πιο ισχυρή, πιο αξιόπιστη, πιο ώριμη, από ότι προ δεκαετίας.

«Η πρόοδος που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα δεν ήρθε τυχαία» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ σημειώνοντας ότι «έχει επιτευχθεί τόσο από το κράτος όσο και από τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε σχέση με το παρελθόν μας». Όμως σήμερα καλούμαστε να αναμετρηθούμε με πιο δύσκολους, διαχρονικούς «δαίμονες» -τόνισε χαρακτηριστικά- για αυτό και οφείλουμε να συνεχίσουμε στην πορεία οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας, εκμεταλλευόμενοι τη μοναδική ευκαιρία που έχουμε τα επόμενα χρόνια, βάζοντας τον πήχη πιο ψηλά, κράτος και επιχειρήσεις». Ο κ. Παπαλεξόπουλος κατέγραψε στη συνέχεια τους τομείς που χρειάζεται να γίνει συντονισμένη προσπάθεια, όπως είναι:

  • στις εργοδοτικές εισφορές, που παραμένουν υψηλές, μειώνοντας τόσο το εισόδημα των εργαζόμενων, όσο και την ανταγωνιστικότητα των οργανωμένων επιχειρήσεων,
  • στη βελτίωση της ποιότητας της νομοθέτησης, στην απλοποίησή της, και στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι η πολυνομία και οι αργοί ρυθμοί αποτελούν ίσως τη μεγαλύτερη τροχοπέδη στην επενδυτική και οικονομική δραστηριότητα, ενώ το ένστικτο για υπέρ-ρύθμιση κάθε λεπτομέρειας παραμένει πανταχού παρόν,
  • στην αδειοδότηση, όπου ενώ έχει γίνει αρκετή δουλειά βάσης, με μια ιστορικής σημασίας προσπάθεια απλοποίησης και δυνατότητας προβλέψιμης αδειοδότησης παραγωγικών επιχειρήσεων, σήμερα στην Ελλάδα λιγότερο ακόμη από το 25% της έκτασης έχει σαφώς προσδιορισμένες χρήσεις γης, και παρά το κυβερνητικό σχέδιο για το χωρικό σχεδιασμό, η υλοποίησή του έχει ακόμα δρόμο.

Στην ευκαιρία αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης για να υλοποιηθεί ένα τόσο κρίσιμο έργο για την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια δικαίου των επενδύσεων και την ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τις αναγκαίες υποδομές σε ενεργειακά, μεταφορικά και άλλα δίκτυα και διασυνδέσεις, συνθέτουν τις κρίσιμες προϋποθέσεις και για την ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας.

Μια κρίσιμη και επείγουσα εκκρεμότητα αφορά στις παρεμβάσεις και τις επενδύσεις εκείνες που χρειάζονται ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η αγορά ενέργειας. Πλην απροόπτου, η Ευρώπη θα έχει ανταγωνιστικό μειονέκτημα στο κόστος ενέργειας τουλάχιστον για 5-6 χρόνια, μαζί και η Ελλάδα. Η πράσινη μετάβαση επίσης θα προσθέτει πολυπλοκότητα και κόστος για αρκετά χρόνια. Κατά τη διάρκεια της κρίσιμης αυτής μεταβατικής περιόδου -τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος- εγείρονται πολλά ερωτήματα για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Κατ΄ελάχιστον πρέπει να φροντίσουμε οι ελληνικές επιχειρήσεις να μην είναι σε μειονεκτική θέση απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν είμαστε εκεί σήμερα. Αντίστοιχα, σημαντική Ευρωπαϊκή, και συνάμα Ελληνική, πρόκληση είναι και η νομοθέτηση κανόνων που να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο διαρροής άνθρακα, δηλαδή της μεταφοράς παραγωγής εκτός Ευρώπης σε αναζήτηση πιο χαλαρών περιβαλλοντολογικών κανόνων. Τα διλήμματα του τρίπτυχου -αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – κόστος και ασφάλεια εφοδιασμού ενέργειας – και ανταγωνιστικότητα της παραγωγής, προϋπήρχαν. Η κρίση όμως, άλλαξε τα δεδομένα προς το χειρότερο και η Ελλάδα, στο πλαίσιο βέβαια των ευρωπαϊκών πολιτικών, πρέπει να αναζητήσει τον βέλτιστο τρόπο αντιμετώπισης.»

Επισήμανε ότι σήμερα το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η έλλειψη επενδυτικών σχεδίων -η χώρα έχει γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και για εγχώριους αλλά και για ξένους επενδυτές. Ο κίνδυνος σήμερα αφορά τη δυνατότητά μας να υλοποιήσουμε με ταχύτητα, που έχει επενδυτικό νόημα ό,τι σχεδιάζεται, λόγω του πλαισίου της λειτουργίας της χώρας. Γι’ αυτό και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνουμε πίσω στην πορεία ολοκλήρωσης όλων των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος έστρεψε τη ματιά του και στο τι μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις τις εποχής. Όπως σημείωσε «σίγουρα οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν επενδύουν όσο χρειάζεται στην καινοτομία και στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό. Ούτε όμως επενδύουν όλες οι επιχειρήσεις επαρκώς στους ανθρώπους τους. Παράλληλα, σε όρους εταιρικής διακυβέρνησης έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε από την τυπική συμμόρφωση προς την ουσιαστική. Το ίδιο και στην ενσωμάτωση της διαφορετικότητας, στην ισότητα και στην αξιοποίηση των ηγετικών χαρακτηριστικών των γυναικών. «Ζητάμε από το κράτος μεγαλύτερη τόλμη στις μεταρρυθμίσεις. Απαιτούμε από τους εαυτούς μας μεγαλύτερη τόλμη στο μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό». Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπαλεξόπουλος, επεσήμανε: «Πιστεύουμε βαθύτατα στη συνεργασία και στον τεκμηριωμένο διάλογο, χωρίς κραυγές ή ιδεοληψίες. Κυρίως όμως, πιστεύουμε πως οι επιχειρήσεις είναι μέρος της λύσης των προκλήσεων της κοινωνίας μας, και σημαντική πηγή προοπτικής, ειδικά για τους νέους. Θέτουμε ζητήματα, επιδιώκουμε λύσεις και δουλεύουμε για όσο το δυνατόν πιο αμοιβαία και ευρεία οφέλη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΣΕΒ: Παπαλεξόπουλος-Βιδάλης για άλλη μια διετία στην ηγεσία του Συνδέσμου

Όλες οι ειδήσεις

16:43

Wall Street: Νέα «βουτιά» υπό την απειλή της ύφεσης μετά την ανάπαυλα του τριημέρου

16:41

Το πιο ακριβό cocktail του γαλαξία σερβίρεται στο κρουαζιέρα της Disney

16:36

Τσούνης: Η Ελλάδα είναι πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας

16:21

Επιστρέφει 27 με 30 Οκτωβρίου 2022 η Διεθνής Έκθεση Καινοτομίας, iENA, στη Νυρεμβέργη

16:20

Crypto: Το bitcoin «παλεύει» για τα 20.000 δολάρια - Η Nexo προσπαθεί να αγοράζει την «παγωμένη» Vauld

16:18

Νέες φωτιές σε Καλαμάκι Αχαΐας και Άγιο Ιωάννη Κορινθίας

16:13

Ολυμπία Οδός: Νέα διάκριση στα Bravo Sustainability Awards 2022

16:11

Νέα εποχή ψηφιακών πληρωμών στην Ελλάδα από την Alpha Bank και τη Nexi

16:08

Υπουργείο Παιδείας: 15 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

16:06

Δένδιας: Eίμαστε μάρτυρες έξαρσης της επιθετικής ρητορικής και των προκλήσεων στο πεδίο

16:04

Energean: Διευκρινίσεις σχετικά με την Σύμβαση εκμετάλλευσης του κοιτάσματος της Νοτίου Καβάλας

15:49

Δημογραφικό: Πρωτοβουλίες του υπ. Εργασίας για την ενίσχυση και τη στήριξη της οικογένειας

15:43

Μικρή παράταση της πλατφόρμας του εξωδικαστικού ζητάει το ΒΕΑ

15:42

Le Figaro: «Η Τουρκία δεν θέλει πλέον να ονομάζεται γαλοπούλα»

15:38

Έρευνα: Μικρός ο αντίκτυπος του πολέμου για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις

15:37

Έκρηξη κρουσμάτων: Ξεπέρασαν τις 25.000 - 19 θάνατοι, 98 διασωληνωμένοι

15:36

Ουκρανία: «Μαζικοί» ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Σλοβιάνσκ

15:28

Οι ρυθμίσεις στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ

15:28

Κικίλιας: Τεράστιο το περιθώριο τουριστικής ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας

15:19

ΠΟΥ: Πάνω από 5.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων

15:16

Αέριο: Σε λειτουργία εντός Ιουλίου η νέα δεξαμενή στη Ρεβυθούσα

15:12

Μπάκος – Καϋμενάκης: Γιατί επενδύουν στην Intrakat

15:11

Βουλή: Προς κύρωση η Σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της «ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ»

15:08

Πληρώθηκε η εγγύηση για την αποφυλάκιση του Φιλιππίδη - Συνεχίζεται η δίκη

15:05

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Μίλησε ως επαρχιώτης κομματάρχης σε άδεια έδρανα στο Ευρωκοινοβούλιο

15:01

Έρευνα: Οι Γερμανοί αγοράζουν εξοχικά στην Ελλάδα - Αύξηση 300% στις πωλήσεις

14:50

NATO - Στόλτενμπεργκ: Η Φινλανδία και η Σουηδία πλέον θα συμμετέχουν στις συζητήσεις του ΝΑΤΟ

14:49

Kaspersky: Τα σχόλια στο YouTube γίνονται νέο εργαλείο για απατεώνες κρυπτονομισμάτων

14:44

Διακήρυξη του Λουγκάνο: Οι υποστηρικτές της Ουκρανίας παρουσιάζουν τις αρχές για την ανάκαμψή της χώρας

14:40

Πλακιωτάκης: Φοράτε μάσκες στα πλοία για ένα ασφαλές καλοκαίρι