Οι άμυνες των επιχειρήσεων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους 

Μαρίνα Φούντα
Μοιράσου το
Οι άμυνες των επιχειρήσεων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους 
Οι επενδύσεις των εταιρειών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με σκοπό την ελάφρυνση του ενεργειακού βάρους. Όλη η λίστα των επιχειρήσεων που στρέφονται στη λύση της ενεργειακής τους αυτονομίας. 

Ισχυρές άμυνες απέναντι στο δυσθεώρητο ενεργειακό κόστος «χτίζουν» η μια μετά την άλλη μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, δρομολογώντας σειρά επενδύσεων που θα τις βοηθήσουν να διαχειριστούν την ενεργειακή κρίση που έχει χτυπήσει την πόρτα τους.

Με στόχο την ενεργειακή τους ανεξαρτησία και τη μείωση του κόστους κατ’ επέκταση, ισχυροί «παίκτες» του εγχώριου επιχειρείν στρέφονται στη λύση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προκειμένου να βελτιώσουν το σύνολο των ενεργειακών τους υποδομών, αλλά και να επενδύσουν στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές των κτηρίων τους. Πρόκειται για κινήσεις που έχουν ήδη κάνει τα προηγούμενα χρόνια μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, ωστόσο η σφοδρότητα της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης απαιτεί ταχύτερα αντανακλαστικά από όλους, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερες εταιρείες να επιλέγουν τον δρόμο της ενεργειακής αυτοτέλειας, προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να θωρακιστούν έναντι της τρέχουσας ενεργειακής «θύελλας».

Με το βλέμμα στο μέλλον, μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας τροφίμων, του λιανεμπορίου αλλά και οι πιο γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ επανασχεδιάζουν τα επενδυτικά τους σχέδια, αναπτύσσοντας πρωτοβουλίες τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων στα κτήριά τους, ώστε να διασφαλιστεί η ενεργειακή τους αυτοτέλεια και να μειωθεί το κόστος ενέργειας που επιβαρύνει τη λειτουργία τους.

ΚΡΙ - ΚΡΙ

Στη δημιουργία μονάδας βιοαερίου για παραγωγή ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, αποκλειστικά από τα υγρά απόβλητα και τα παραπροϊόντα της βιομηχανίας, προχώρησε η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ ΚΡΙ, σε μια επένδυση ύψους 6 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα έργο υψηλής τεχνολογίας που αξιοποιεί ταυτόχρονα απόβλητα μεγάλης παροχής και υψηλού οργανικού φορτίου που προκύπτουν από την παραγωγή παγωτού, γαλακτοκομικών προϊόντων και ορού γάλακτος. Η μονάδα έχει δυνατότητα αναερόβιας επεξεργασίας έως 3.000 κυβικά λυμάτων ανά ημέρα και έως 200 κυβικά ορού γάλακτος ανά ημέρα. Τα αποτελέσματα είναι πολλαπλά. Το ρυπαντικό φορτίο που εξουδετερώνεται ισοδυναμεί με μια πόλη πληθυσμού 200.000 κατοίκων. Επιπλέον, το παραγόμενο βιοαέριο θα χρησιμοποιείται στη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, η ηλεκτρική ενέργεια θα διατίθεται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ η παραγόμενη θερμότητα θα αξιοποιείται εντός των εγκαταστάσεων συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου. Η μονάδα παράγει 500 κυβικά βιοαερίου ανά ώρα και η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται καλύπτει τις ανάγκες 2.000 νοικοκυριών.

Παράλληλα, θέμα ημερών είναι για την ΚΡΙ ΚΡΙ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 1 MW από ολοκληρωμένο σύστημα φωτοβολταϊκών στις στέγες των παραγωγικών εγκαταστάσεων της εταιρείας, τα οποία θα καλύπτουν σωρευτικά το 7% της ενέργειας που κάνει χρήση τώρα το εργοστάσιο. Η επένδυση ανέρχεται σε 600 χιλ. ευρώ. Η αρχική επένδυση ήταν για 3 MW καθώς δεν υπήρχε ηλεκτρικός χώρος.

«Πληρώνουμε για την ενέργεια 3-4 φορές πάνω από ότι πληρώναμε… Με τις επενδύσεις αυτές, θα μειωθεί το ενεργειακό κόστος της εταιρείας ενώ παράλληλα υπάρχει και περιβαλλοντικό όφελος», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας, Παναγιώτης Τσινάβος.

Όμιλος Σαράντη

Τον ενεργειακό εκσυγχρονισμό του εργοστασίου στα Οινόφυτα ανακοίνωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο όμιλος Σαράντη. Όπως έγινε γνωστό, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών τελευταίας τεχνολογίας στην παραγωγική μονάδα των Οινοφύτων ολοκληρώθηκε και θα συμβάλλει ενεργά στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του ομίλου.

Η εγκατάσταση του εκσυγχρονισμένου φωτοβολταϊκού συστήματος, δυναμικότητας 1MW αναμένεται να παράξει 1.350 Mwh, καλύπτοντας περίπου το 50% των αναγκών του εργοστασίου σε επίπεδο ενέργειας, ενώ παράλληλα εξετάζεται η επέκταση της εγκατάστασης με στόχο τη μετάβαση του εργοστασίου σε πλήρη ενεργειακή αυτονομία. Η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας θα εξυπηρετήσει τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες του εργοστασίου, θέτοντας σημαντικές προϋποθέσεις για μια πιο βιώσιμη παραγωγή.

Το εργοστάσιο των Οινοφύτων, έπειτα από έναν κύκλο επενδύσεων που έχει πραγματοποιηθεί, έχει αναβαθμιστεί καταλυτικά αυξάνοντας σημαντικά την αποδοτικότητα της παραγωγής του ομίλου.

METRO AEBE

Στο μέτωπο της εξοικονόμησης ενέργειας, η METRO AEBE υλοποιεί επενδύσεις που ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία.

Μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων ψύξης, κλιματισμού και φωτισμού, επιτυγχάνεται μείωση της τάξης του 48%, ενώ μέχρι το 2023 ο όμιλος στοχεύει να καλύπτει πάνω από το 30% των ενεργειακών του απαιτήσεων από ιδιόκτητες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω της εγκατάστασης 97 σταθμών φωτοβολταϊκών συστημάτων στα καταστήματά της, σε μια επένδυση ύψους 18 εκατ. ευρώ.

Όπως είχε αποκαλύψει τον περασμένο Φεβρουάριο στο insider.gr, ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών της METRO ΑΕΒΕ, Μανώλης Καρυδάκης, η πρώτη φάση της ανάπτυξης δικτύου φωτοβολταϊκών συστημάτων αναμένεται να υλοποιηθεί στις στέγες 35-40 ιδιόκτητων καταστημάτων My market και METRO Cash & Carry.

«Μέσα σε πέντε χρόνια θέλουμε να είμαστε ενεργειακά ουδέτεροι και ανεξάρτητοι από ορυκτά καύσιμα», σημείωσε πρόσφατα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της METRO AEBE, Αριστοτέλης Παντελιάδης, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία με την nrg για την ανάπτυξη δικτύου φορτιστών ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων στα My market και τα METRO Cash & Carry.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της METRO, η επίπτωση του ενεργειακού κόστους στη λειτουργία του ομίλου είναι δραματική. Για το 2022, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 26,4 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 7,1 εκατ. ευρώ (!) έναντι του 2021, όταν είχε διαμορφωθεί στα επίπεδα των 19,3 εκατ. ευρώ. Με την κατανάλωση, μάλιστα, να είναι σταθερή στα επίπεδα των 121.000 μεγαβατώρων. «Εάν δεν ήταν οι επιδοτήσεις το ενεργειακό κόστος θα ξεπερνούσε τα 30 εκατ. ευρώ», εκτίμησε ο κ. Παντελιάδης, αποκαλύπτοντας ότι το 2020, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τη ΜΕΤRO δεν ξεπερνούσε τα 11 εκατ. ευρώ.

Σκλαβενίτης

Στη λύση των φωτοβολταϊκών συστημάτων στρέφεται και η Σκλαβενίτης, δρομολογώντας την τοποθέτησή τους στη στέγη του νέου καταστήματος στη Νέα Φιλαδέλφεια. Πρόκειται για το πρώην ακίνητο της Renault επί των οδών Λ. Θεσσαλονίκης, Σκρα και Λαχανά, με τη συνολική επιφάνεια του οικοπέδου να ξεπερνά τα 7.358 τμ. «Στην οροφή της κατασκευής τοποθετούνται φωτοβολταϊκές συστοιχίες και σε καθορισμένα σημεία του δώματος προβλέπεται φύτευση με χαμηλούς θάμνους και αρωματικά φυτά», υπογράμμιζε τον περασμένο Ιανουάριο το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ), ανάβοντας το «πράσινο φως» στην επένδυση της Σκλαβενίτης στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Τα σχέδια των υπολοίπων

Την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές των καταστημάτων έχει ήδη ξεκινήσει η ΑΒ Βασιλόπουλος, ενώ σχέδια για ενεργειακή ανεξαρτησία αναπτύσσει και η Μασούτης.

«Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, με το οποίο θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα», προειδοποίησε λίγο πριν το Πάσχα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ιστορικής κονσερβοποιίας ΚΥΚΝΟΣ, Αχιλλέας Αγγελόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν σε όλα τα μέτωπα, η εταιρεία έχει ήδη εκπονήσει μελέτες στην κατεύθυνση μείωσης του ενεργειακού κόστους, ενώ ήδη από το 2020 έχει προχωρήσει σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στη στέγη του εργοστασίου της, με στόχο την ενεργειακή της αυτονομία και δη την εξασφάλιση του 80% περίπου των ενεργειακών της απαιτήσεων. Με τα φωτοβολταϊκά πάνελ παράγεται ηλεκτρική ενέργεια που αποτρέπει την έκλυση 1.100 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, ενώ τη δεδομένη χρονική στιγμή η εταιρεία βρίσκεται σε τροχιά ενεργειακής αναβάθμισης του συνόλου των δομών της.

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Praktiker Hellas, Δημήτρης Γαλάνης, οι αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος είναι θηριώδεις, επηρεάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του δικτύου καταστημάτων και απειλώντας την κερδοφορία της αλυσίδας. Στα τέλη του 2021, το ενεργειακό κόστος είχε διπλάσια επιβάρυνση, ενώ όσο διανύουμε το 2022 η επιβάρυνση έχει τριπλασιαστεί, εξήγησε. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στα καταστήματα, με στόχο την ενεργειακή αυτονομία και ακολουθώντας τα βήματα σημαντικών παικτών του λιανεμπορίου προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Γαλάνης τόνισε πως είναι «είναι μια πιθανότητα που εξετάζεται, καθώς η Praktiker Hellas διαθέτει τεράστιες εκτάσεις και επιφάνειες, ευνοώντας μια τέτοια κίνηση». Ωστόσο δεν απέφυγε να σχολιάσει πως η ΕΕ δεν είναι υποστηρικτική ως προς τον κλάδο του λιανεμπορίου, σε ό,τι αφορά τέτοιου είδους ενέργειες.

Πρόσφατη άλλωστε έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών επιβεβαιώνει την ανησυχία των επιχειρήσεων για την επόμενη ημέρα. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ένα ποσοστό 59% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί η λειτουργία της επιχείρησής του («Αρκετά» έως «Πολύ»), από τις πρόσφατες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους, ενώ σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα (37%) δηλώνουν ότι έχουν επηρεαστεί «Πολύ». Αντίστοιχα, ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες - ποσοστό 23% - έχει επαγγελματικές υποχρεώσεις που έχει καθυστερήσει η πληρωμή τους, ενώ η πλειονότητα αυτών (57% του 23%) φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν («Μάλλον» ή «Σίγουρα») να τις τακτοποιήσουν τους επόμενους μήνες. Επίσης, έξι στους δέκα εκείνων που έχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις που έχει καθυστερήσει η πληρωμή τους (61% του 23%), δηλώνουν ότι αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις τους σε καθυστέρηση («Αρκετά» έως «Πολύ»), κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα γλυτώσουν φόρους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Μόνο το 21,8% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επένδυσε σε νέες τεχνολογίες το προηγούμενο 6μηνο

Ρεύμα: «Μεγάλος Αδερφός» για όλους τους λογαριασμούς από τη ΡΑΕ - Έρχεται και e-εργαλείο για έλεγχο των προμηθευτών

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Κυριακίδου: Οι προτάσεις της Κομισιόν για την προστασία από τον αμίαντο αποτελούν ακόμη ένα σημαντικό βήμα

23:39

Θεοδωρικάκος: Η δόκιμος αστυνομικός που συνελήφθη στη Πολυτεχνειούπολη δεν έχει θέση στην ΕΛΑΣ

23:20

ΗΠΑ: Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη εάν η διαρροή στους αγωγούς Nord Stream είναι αποτέλεσμα δολιοφθοράς

23:06

Wall Street: Με μίνι ράλι απάντησε στο 6ήμερο πτωτικό σερί

23:02

Ιρανός Πρόεδρος: O θάνατος της Μαχσά Αμινί έχει «λυπήσει» τους πάντες στην Ισλαμική Δημοκρατία

22:50

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται

22:28

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί μέσα σε νοσοκομείο του Άρκανσο - Ένας νεκρός

22:13

Πετρέλαιο: Ο κυκλώνας Ίαν ανέβασε την τιμή ξανά πάνω από τα 80 δολάρια

22:06

ΗΠΑ: Ο κυκλώνας Ίαν πλησιάζει στη Φλόριντα - Για «ιστορική» καταιγίδα προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι

21:55

ΥΠΕΞ για Τουρκία: Δεν έχει δικαίωμα να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο και να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο

21:46

Σακελλαροπούλου: Να θωρακίσουμε τη Δημοκρατία απέναντι στις οπισθοδρομικές και αντιδραστικές φωνές

21:32

Τουρκία: Η Ελλάδα συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες - Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας

21:30

Γερμανία: Σε ύφεση από το γ' τρίμηνο προβλέπουν τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της χώρας

21:19

«Σκληρή προσγείωση» για τις ΗΠΑ, προβλέπει δισεκατομμυριούχος - «Γελοία θεωρία» της Fed περί «μεταβατικού πληθωρισμού»

21:08

Σε ιστορικό υψηλό το βούτυρο: 24,6% ακριβότερο από πέρυσι - Οι λόγοι για την άνοδο

20:56

Ρωσία: Έργο «διεθνούς τρομοκρατίας» οι φθορές στον NordStream - Ξεκινά έρευνα η FSB

20:51

Υψηλό έξι ημερών για τον χρυσό - Κέρδη άνω του 2%

20:46

ΗΠΑ: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 1,1 δισ. δολαρίων

20:37

Ευρωκοινοβούλιο: Τιμή για τον Μανώλη Γλέζο στα 100 χρόνια από την γέννηση του - Oι ομιλίες Ανδρουλάκη, Τσίπρα

20:35

Στον ΟΗΕ την Παρασκευή οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream

20:29

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις οδικές μεταφορές επιβατών και την αναδιοργάνωση ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ

20:20

Κρεμλίνο: Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι να καταλήφθεί όλη η περιφέρεια του Ντονέτσκ

20:15

Pimco: Προς ύφεση οδεύουν οι ΗΠΑ αλλά θα είναι σχετικά ήπια

20:13

Μπάιντεν: Ο κυκλώνας Ίαν δεν συνιστά λόγο για να αυξηθεί η τιμή της βενζίνης

20:09

Συνετρίβη μαχητικό αεροσκάφος στη Βουλγαρία - Επέζησε ο πιλότος

19:59

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Οι αλλαγές που έρχονται στο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

19:47

Ideal Holdings: Στο 14,28% μειώθηκε η συμμετοχή της Thrush Investment

19:36

Ρωσία: Αυξήθηκε ο ΔΤΚ για πρώτη φορά από τον Μάιο - Σε ιστορικό χαμηλό η ανεργία

19:25

Διαρροές Nord Stream: Έρευνα από τη Σουηδία για την πιθανολογούμενη δολιοφθορά

19:14

Χατζηδάκης: Το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων οδεύει προς την οριστική επίλυσή του - Αιχμές για ΣΥΡΙΖΑ