Praktiker Hellas: Δεν αποκλείονται ανατιμήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 - Οι προκλήσεις και τα νέα «πράσινα» projects

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Praktiker Hellas: Δεν αποκλείονται ανατιμήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 - Οι προκλήσεις και τα νέα «πράσινα» projects
Εκτίναξη ενεργειακού κόστους, πληθωριστικές πιέσεις, αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα πνίγουν το retail. Πώς διαμορφώνεται η νέα πραγματικότητα. Οι πωλήσεις, οι ανατιμήσεις και τα σχέδια για ένα «πράσινο» μέλλον. 

Τη σκληρή πραγματικότητα που καλείται να αντιμετωπίσει σε καθημερινή βάση ο κλάδος του λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα στη σκιά μιας εύθραυστης διεθνούς συγκυρίας ανέλυσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Praktiker Hellas, Δημήτρης Γαλάνης, αποκαλύπτοντας πως πλέον το μεγάλο στοίχημα για τον κλάδο του retail είναι να αντιδρά γρήγορα και αποτελεσματικά στις ραγδαίες αλλαγές που έρχονται…

«Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, οι τεράστιες πληθωριστικές πιέσεις, οι μεγάλες αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα επιβεβαιώνουν πως έρχονται δύσκολες μέρες. Την ώρα που η Ελλάδα έβγαινε από την κρίση της πανδημίας, ήρθε και ο πόλεμος στην Ουκρανία και μας γύρισε πάλι πίσω», εξήγησε ο κ. Γαλάνης, μιλώντας σε δημοσιογράφους το μεσημέρι της Πέμπτης.

Σε πανικό η εφοδιαστική αλυσίδα

Περιγράφοντας την εικόνα που διαμορφώνεται στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, ο κ. Γαλάνης δεν δίστασε να μιλήσει για καταστάσεις «πανικού», αναφερόμενος στην τεράστια αναταραχή της τελευταίας διετίας, η οποία κορυφώθηκε τους τελευταίους 12 μήνες. «Για καιρό, τα κοντέινερ με φορτία πήγαιναν κι έρχονταν στη θάλασσα, χωρίς να πιάνουν λιμάνι. Όταν στα Praktiker η ζήτηση είναι εποχική και ορισμένα προϊόντα δεν ξέραμε καν πότε θα τα παραλάβουμε, οι δυσκολίες ήταν μεγάλες», σημείωσε.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η κατάσταση ήταν τόσο χαώδης που η αλυσίδα παρέλαβε χριστουγεννιάτικα δέντρα… στο παρά ένα των Χριστουγέννων (γύρω στις 23 Δεκεμβρίου), με αποτέλεσμα το εμπόρευμα να αποθηκευτεί για να αξιοποιηθεί την επόμενη χρονιά δεδομένου ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών είχαν κάνει τις αγορές τους από πιο νωρίς.

Η κατάσταση στην εφοδιαστική αλυσίδα έχει περάσει από πολλά κύματα, καθώς εκεί που πήγαινε να ομαλοποιηθεί, τελικώς ανατράπηκαν ξανά οι ισορροπίες. Τελευταία πηγή ανησυχίας, σύμφωνα με τον κ. Γαλάνη, είναι οι συνθήκες ακραίου lockdown που καταγράφονται στη Σαγκάη, γεγονός που αυξάνει την αβεβαιότητα για μεγάλο κομμάτι των εισαγωγών από την ευρύτερη περιοχή.

Η τριπλάσια επιβάρυνση από το ενεργειακό κόστος και οι ανατιμήσεις

Όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Praktiker Hellas, οι αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος είναι θηριώδεις, επηρεάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του δικτύου καταστημάτων και ρίχνοντας βαριά τη σκιά τους στην κερδοφορία της αλυσίδας. Στα τέλη του 2021, το ενεργειακό κόστος είχε διπλάσια επιβάρυνση, ενώ όσο διανύουμε το 2022 η επιβάρυνση έχει τριπλασιαστεί, εξήγησε.

Ερωτηθείς μάλιστα για το ενδεχόμενο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στα καταστήματα, με στόχο την ενεργειακή αυτονομία και ακολουθώντας τα βήματα σημαντικών παικτών του λιανεμπορίου προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Γαλάνης τόνισε πως είναι «είναι μια πιθανότητα που εξετάζεται, καθώς η Praktiker Hellas διαθέτει τεράστιες εκτάσεις και επιφάνειες, ευνοώντας μια τέτοια κίνηση». Ωστόσο δεν απέφυγε να σχολιάσει πως η ΕΕ δεν είναι υποστηρικτική ως προς το retail, σε ό,τι αφορά τέτοιου είδους ενέργειες.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές τοπίο ο κ. Γαλάνης αποκάλυψε πως έχουν σημειωθεί αυξήσεις τιμών σε προϊόντα της αλυσίδας, προβλέποντας μάλιστα ότι οι ανατιμήσεις πιθανότατα θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022. «Όσο στηρίζει η πολιτεία με επιδοτήσεις, τόσο περιορίζεται ο κύκλος των ανατιμήσεων», έσπευσε να σχολιάσει.

Σε επίπεδο μεγεθών, το 2021 η αλυσίδα κατέγραψε ικανοποιητικά αποτελέσματα συγκριτικά με το 2020, όταν η χώρα τελούσε υπό καθεστώς lockdown και τα καταστήματα ήταν κλειστά, ενώ σε ό,τι αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2022, πλησιάζει τα επίπεδα του 2019 ήτοι το τελευταίο έτος κανονικότητας πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Focus στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τα… σχέδια για το μέλλον

Με ένα δίκτυο που φτάνει πλέον τα 16 καταστήματα σε όλη τη χώρα, η Praktiker Hellas δεν αποκλείει την περαιτέρω επέκτασή της, με τον κ. Γαλάνη να επισημάνει πως «συνεχώς κοιτάζουμε νέους χώρους και αν εντοπιστούν ευκαιρίες θα είμαστε εκεί για να τις αρπάξουμε». Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, πλέον η μεγάλη επένδυση της αλυσίδας στρέφεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στην περαιτέρω ενίσχυση του eshop.

Συζητώντας με τους δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος της αλυσίδας εμφανίστηκε ανοιχτός σε «ο,τιδήποτε βελτιώνει τη ζωή μας», χωρίς να αποκλείει εντελώς την ανάπτυξη shop in shop στο «οικοσύστημα» της Praktiker στο μέλλον.

Η Praktiker Hellas «ξανασυστήνεται» και εγκαινιάζει τον Urban Kipo της

Σε μια προσπάθεια να «ξανασυστηθεί» στο κοινό, παρέχοντας λύσεις που βελτιώνουν το επίπεδο ζωής των καταναλωτών, η αλυσίδα εγκαινίασε χθες το μεσημέρι το νέο της concept Urban Kipos by Praktiker, αλλά και το νέο της πρόγραμμα βιωσιμότητας, «Το ΣΠΙΤΙ μας αλλάζει την ΠΟΛΗ».

Το Urban Kipos by Praktiker είναι μια ολιστική προσέγγιση υπηρεσιών και προϊόντων που καλεί τους καταναλωτές να διαμορφώσουν σε πράσινη όαση τον κήπο, τη βεράντα, την ταράτσα τους, με κεντρικό μήνυμα «φέρε τη φύση σπίτι σου» και δείχνοντας σε όλους πως είναι να «ζουν καλύτερα έξω… σπίτι τους».

Στο πλαίσιο του Urban Kipos, η Praktiker προσφέρει, παράλληλα με όλες τις προϊοντικές επιλογές, την τεχνογνωσία και την εξειδίκευση της ομάδας της Kipos Experts που βρίσκεται στο πλευρό των καταναλωτών προκειμένου να τους βοηθήσουν στην κατεύθυνση δημιουργίας των πιο ονειρεμένων κήπων, βεραντών και ταρατσών.

«Το concept Urban Kipos θα υλοποιηθεί σταδιακά σε όλα τα καταστήματά μας πανελλαδικά», εξήγησε ο κ. Γαλάνης, προσθέτοντας πως στην Praktiker Hellas, η βιωσιμότητα και η ποιότητα ζωής είναι μία επιλογή ουσίας. «Επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην υιοθέτηση ενός πιο πράσινου επιχειρηματικού μοντέλου που καλύπτει όλο το φάσμα της λειτουργίας μας και της σχέσης με τους πελάτες μας. Προσφέρουμε καινοτομίες που αλλάζουν το σπίτι, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους μας να φέρνουμε τη φύση στη ζωή μας με βιώσιμες επιλογές, λειτουργούμε υπεύθυνα μειώνοντας το συνολικό μας ενεργειακό αποτύπωμα και εκπαιδεύουμε τους πελάτες μας, ενώ η περιβαλλοντική μας υπόσχεση και όλες οι πρωτοβουλίες μας τους καλούν, με απλές κινήσεις στην καθημερινότητά τους, να γίνουν συμμέτοχοι στο να αλλάξουμε την πόλη, ξεκινώντας από το σπίτι μας», τόνισε.

Ο κ. Γαλάνης σύστησε στο κοινό το πρόγραμμα βιωσιμότητας της Praktiker «Το ΣΠΙΤΙ μας αλλάζει την ΠΟΛΗ», στόχος του οποίου είναι, μέσα από στοχευμένες δράσεις στον πυλώνα του περιβάλλοντος, την πράσινη λειτουργία της εταιρείας αλλά και τη συνολική της συμβολή στο αστικό πράσινο με καινοτομίες που αλλάζουν το σπίτι και προσφέρουν βιώσιμες επιλογές, να βοηθήσει κάθε σπίτι να γίνει μια δεξαμενή οξυγόνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider