Μαρμαρέλλης: Γιατί πούλησα τη Siris Microbrewery στον όμιλο Photos Photiades – Το όραμα για το μέλλον και η τρέχουσα συγκυρία

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαρμαρέλλης: Γιατί πούλησα τη Siris Microbrewery στον όμιλο Photos Photiades – Το όραμα για το μέλλον και η τρέχουσα συγκυρία
Πώς η μικροζυθοποιΐα Σερρών, γνωστή για τη μπύρα Voreia, περνά στα χέρια του γνωστού κυπριακού ομίλου. Τα χαρακτηριστικά του deal, η εικόνα της μικροζυθοποιίας στην Ελλάδα και τι επιφυλάσσει το μέλλον. Πώς επηρεάζει την κατάσταση η τρέχουσα αρνητική συγκυρία. Τα κόστη και οι ανατιμήσεις.

Στην εξαγορά του 100% των μετοχών της Siris Microbrewery του Γιάννη Μαρμαρέλλη προχώρησε μέσω της θυγατρικής του στην Ελλάδα, Beverage World, ο κυπριακός όμιλος Photos Photiades, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην εγχώρια αγορά της μικροζυθοποιίας.

Mε εφαλτήριο τις Σέρρες, η Μικροζυθοποιία Σερρών & Β. Ελλάδος παράγει από το 2014 φρέσκες και μη παστεριωμένες μπύρες, ενώ έχει γίνει γνωστή για την παραγωγή της premium craft μπύρας Voreia.

Ήταν τον περασμένο Μάρτιο όταν ανακοινώθηκε η επένδυση του ομίλου Photos Photiades στη Siris, με τη Beverage World να αναλαμβάνει την αποκλειστική διανομή της μπύρας Voreia, ενώ μόλις χθες επιβεβαιώθηκε πως πρόκειται για εξαγορά της μικροζυθοποιίας.

«Η εξαγορά ήταν δική μου ιδέα για να εξασφαλίσω μια συνέχεια ευημερίας για την επιχείρησή μου», δήλωσε χθες, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο ιδρυτής της Siris, Γιάννης Μαρμαρέλλης, αποσαφηνίζοντας πως δεν ήταν οικονομικοί οι λόγοι της πώλησης. «Ο στόχος μου ήταν μια στρατηγική συνεργασία με έναν ισχυρό εταίρο για να εξασφαλιστεί το μέλλον της εταιρείας», εξήγησε, ενώ αναφερόμενος στην εξαγορά, έκανε λόγο για μια επένδυση στη γνώση, την οποία χαρακτήρισε ως βασικό βραχίονα ανάπτυξης. «Το ταξίδι της Μικροζυθοποιίας Σερρών ξεκίνησε στην καρδιά της οικονομικής κρίσης. Από τότε περάσαμε από πολλούς σκοπέλους και όχι πάντα αλώβητοι. Ωστόσο το δημιουργικό μας ταξίδι εξελίσσεται συνεχώς, ενώ κάθε μπύρα που παράγουμε, έχει έναν λόγο να καινοτομεί», σημείωσε ο κ. Μαρμαρέλλης.

Στο πλαίσιο της εξαγοράς, ο ίδιος θα παραμείνει ως σύμβουλος στον όμιλο Photos Photiades σε ό,τι αφορά το brand Voreia, ενώ η αρχική συμφωνία προβλέπει την παραμονή του για δύο χρόνια στον όμιλο, με δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας στη συνέχεια.

Ο όμιλος Photos Photiades θα συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα

«Έχω δει πολλές μικροζυθοποιίες στην Ελλάδα, αλλά λίγες με εντυπωσίασαν όσο η Siris. Τίποτα δεν είναι τυχαίο, αφού πάντοτε υπάρχει ένας εγκέφαλος πίσω από κάθε τι καλό», ανέφερε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Photos Photiades, Παύλος Φωτιάδης.

Μέσω της εν λόγω εξαγοράς ο όμιλος εδραιώνει την παρουσία του στην Ελλάδα, ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Φωτιάδης «για εμάς είναι μια συνεργασία. Ο κ. Μαρμαρέλλης παραμένει εδώ, ενώ η Siris θα διατηρήσει την ανεξαρτησία και την αυτονομία της. Εμείς σαν όμιλος βάζουμε την τεχνογνωσία μας, ενώ δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα. Δεν λέμε ποτέ όχι στις ευκαιρίες, ειδικά στον τομέα της μπύρας που αποτελεί για εμάς μέρος της ταυτότητάς μας».

Η μικροζυθοποιία στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον κ. Φωτιάδη, παρά τη διεθνή αρνητική συγκυρία, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, ωστόσο με χαμηλότερους ρυθμούς. Οι μικροζυθοποιίες μάλιστα είναι εκείνες που δίνουν νέα πνοή και προσελκύουν φρέσκο ενδιαφέρον στον κλάδο, τόνισε.

Ο κ. Μαρμαρέλλης, από την πλευρά του, ανέφερε πως το μερίδιο αγοράς για τις μικροζυθοποιίες στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 1,50%, ενώ οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο, παράγουν πολύ διαφορετικά προϊόντα.

«Αισιοδοξούμε πως η αγορά θα πάει προς τα εμπρός, λαμβάνοντας ώθηση και από τον κλάδο του τουρισμού», εκτίμησε ο ίδιος.

Σε διπλό σοκ η διεθνής οικονομία – Ο πόλεμος και οι ελλείψεις

Όπως σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Φωτιάδης, η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι εύκολη, με την παγκόσμια οικονομία να βιώνει συνθήκες διπλού σοκ. Από τη μια πλευρά είναι οι δραματικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και από την άλλη οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα που έχουν ανατρέψει όλες τις ισορροπίες. «Κάθε πρόβλεψη για το μέλλον είναι δύσκολη, ωστόσο είναι βέβαιη η μείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων και κατ’ επέκταση η υποχώρηση της κατανάλωσης», εξήγησε.

Η έλλειψη βύνης – βασικής πρώτης ύλης για την παραγωγή μπύρας – είναι γεγονός στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ όπως αποκάλυψε ο κ. Μαρμαρέλλης, σε ό,τι αφορά τα κόστη, η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου. Η τιμή της βύνης είναι υπερδιπλάσια, καθώς όπως εξήγησε, “πέρυσι αγοράζαμε βύνη για 440 ευρώ τον τόνο, τώρα έχει φτάσει στα 630 ευρώ ο τόνος, ενώ οι συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα για το τέλος του χρόνου, βλέπουν τιμές ακόμη και στα επίπεδα των 950 ευρώ ο τόνος”.

Οι τρεις πυλώνες της Βeverage World, οι ανατιμήσεις και οι τζίροι – ρεκόρ

«Από την ίδρυσή μας το 2005 μέχρι και σήμερα, σκοπός μας είναι να χτίζουμε ποιοτικά brands προς όφελος του καταναλωτή», υποστήριξε, με τη σειρά του, ο Γενικός Διευθυντής της Beverage World, Γιώργος Μακρυγιαννάκης, χαρακτηρίζοντας τη Voreia μια «γαστρονομική και σταθερά ποιοτική μπύρα με σημαντικό στοιχείο την ελληνικότητά της».

Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε τρεις κλάδους και συγκεκριμένα στα αλκοολούχα ποτά, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά.

Σύμφωνα με τον κ. Μακρυγιαννάκη, πράγματι «βιώνουμε τη μια κρίση μετά την άλλη εδώ και δύο χρόνια, ωστόσο η εταιρεία κατόρθωσε να μοιράσει ικανοποιητικά το ρίσκο». Μάλιστα, το 2021 αποδείχθηκε για τη Beverage World, η καλύτερη χρονιά της δεκαετίας, λόγω της στήριξης που παρείχε ο κλάδος του καφέ.

Για το 2021 ο τζίρος της Βeverage World διαμορφώθηκε στα 50 εκατ. ευρώ, έναντι 40 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ οι προβλέψεις για το 2022 κάνουν λόγο για επίπεδα αντίστοιχα με τα περυσινά.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Μακρυγιαννάκης, δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας οι ανατιμήσεις είναι μονόδρομος. «Τόσο στον καφέ, όσο και στα ποτά, καταγράφονται ανατιμήσεις της τάξης του 5-6%», σημείωσε.

Το σημερινό portfolio της Beverage World περιλαμβάνει παγκοσμίως γνωστά προϊόντα, όπως Lavazza, Gin Mare, Angostura, Appleton Estate, Frangelico, Crodino, AXIA και πολλά άλλα.

Ο όμιλος Photos Photiades ιδρύθηκε το 1942 ενώ πλέον κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή και εμφιάλωση ποτών, στην εμπορία ποτών και άλλων προϊόντων, στην ανάπτυξη γης και στον ασφαλιστικό κλάδο, ενώ δραστηριοποιείται σε Κύπρο, Ελλάδα, Ρουμανία, Κροατία και Σλοβενία. Ο όμιλος έχει συνάψει ένα ευρύ δίκτυο διεθνών συνεργασιών και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς συνεργάτες εταιρειών κολοσσών παγκοσμίου φήμης, όπως Carlsberg, Diageo, Jose Cuervo, Danone, Gruppo Campari, Moet Hennessy, Osotspa, Lanson, Lavazza, Ασφαλιστικό κολοσσό ΑΧΑ και πολλές άλλες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Όμιλος Photos Photiades ενισχύει την παρουσία του στην Ελλάδα επενδύοντας στη μικροζυθοποιία Siris Microbrewery

Νήσος: Βάζει στο χάρτη τα «οφέλη της μπύρας στην υγεία» – H πιστοποίηση και το νέο εργοστάσιο στην Πελοπόννησο

gazzetta
gazzetta reader insider insider