Ξεκίνησε η β’ φάση για τις 2 ΣΔΙΤ μονάδες αποβλήτων 660 εκατ. ευρώ σε Αττική

Newsroom
Μοιράσου το
Ξεκίνησε η β’ φάση για τις 2 ΣΔΙΤ μονάδες αποβλήτων 660 εκατ. ευρώ σε Αττική
Ξεκίνησε η Β’ Φάση της Διαγωνιστικής διαδικασίας, για τα δύο Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας για Κεντρικό Τομέα και Πειραιά, που θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ.

Ξεκίνησε η Β’ Φάση της Διαγωνιστικής διαδικασίας, για τα δύο Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας για Κεντρικό Τομέα και Πειραιά, που θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Ένα σημαντικό βήμα μπροστά στην υλοποίηση του σχεδίου της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ, με στόχο την κατασκευή σύγχρονων μονάδων για την «πράσινη» διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Αττικής, έγινε σήμερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΔΣΝΑ.

Συγκεκριμένα, ξεκίνησε από τον ΕΔΣΝΑ η Β’ Φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, που αφορά τη δημιουργία δύο σύγχρονων Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας , που θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και θα καλύπτουν τις ανάγκες του Πειραιά και του Κεντρικού Τομέα της Αθήνας.

Οι υποδομές αυτές περιλαμβάνονται στο ολοκληρωμένο σχέδιο που ήδη υλοποιείται , που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πέραν της κατασκευής σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας την στροφή προς την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση, την προμήθεια και δωρεάν διάθεση προς τους Δήμους σύγχρονου εξοπλισμού για την ανακύκλωση και τη δημιουργία ξεχωριστού ρεύματος για τη συλλογή και διαχείριση των βιοαποβλήτων, την ελαχιστοποίηση του υπολείμματος, καθώς και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στο εγχείρημα για υιοθέτηση ενός φιλικού προς το περιβάλλον μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο στόχος που έχει τεθεί με ορίζοντα το 2025, είναι να μπει οριστικά τέλος στην απαράδεκτη μέθοδο της ταφής των απορριμμάτων που σήμερα εφαρμόζεται στην Αττική και στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.

Τι αφορά η Β’ Φάση της διαγωνιστικής Διαδικασίας.

Οι διαγωνισμοί αφορούν στις υποδομές «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής» και «Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά» με συνολικό Π/Υ άνω των 640 εκ. ευρώ.

Ειδικότερα, ξεκίνησε το πρώτο εκ των δύο μερών της Β Φάσης των διαγωνισμών, ο οποίος υλοποιείται με τη μέθοδο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, στους οποίους συμμετέχουν πέντε μεγάλοι όμιλοι , με διεθνή τεχνογνωσία και δεκάδες επιτυχημένα παρόμοια έργα.

Γεγονός που εγγυάται αφενός την ορθότητα του σχεδιασμού του ΕΔΣΝΑ, αφετέρου την επιτυχημένη ολοκλήρωση του εγχειρήματος, προς όφελος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών της Αττικής. .

Σε αυτό το μέρος, οι συμμετέχοντες καλούνται σε διάλογο για να καθοριστούν, με πλήρη διαφάνεια, οι όροι της διαδικασίας του Ανταγωνιστικού Διαλόγου σκοπός του οποίου είναι η εκτίμηση ως προς τις τεχνικές, χρηματοδοτικές ή νομικές λύσεις που μπορεί να προσφέρει η αγορά, καθώς και η διερεύνηση και ο προσδιορισμός των μέσων που μπορούν να ικανοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες του ΕΔΣΝΑ, σε σχέση με τα συγκεκριμένα έργα.

Σχεδιασμός έργων, με στόχο τη μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η έναρξη της Β φάσης των διαγωνισμών ΣΔΙΤ των εν λόγω έργων υπηρετεί επίσης το στόχο για μείωση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων για τους Δήμους , που έχει τεθεί ως προτεραιότητα από τον ΕΔΣΝΑ, ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι συμπίπτει χρονικά με την εφαρμογή της νέας εθνικής νομοθεσίας που προβλέπει την επιβολή του τέλους ταφής , για κάθε τόνο απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνεται αλλά οδηγείται προς ταφή στο ΧΥΤΑ της Φυλής.

Εκτιμάται ότι η υλοποίηση αυτών των έργων, σε συνδυασμό με τη Μονάδα Επεξεργασίας του Γραμματικού όταν αυτή λειτουργήσει, πέραν από το περιβαλλοντικό όφελος, θα οδηγήσει στη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης από το τέλος ταφής τουλάχιστον κατά τα 2/3, ενώ η υλοποίηση του συνόλου των έργων του νέου ΠΕΣΔΑ θα το μηδενίσει.

Γ. Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής: Κάνουμε τις δεσμεύσεις μας πράξη, για να κάνει η Αττική μια νέα «πράσινη αρχή», στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο οποίος είχε προαναγγείλει τη συγκεκριμένη εξέλιξη, επισήμανε ότι «Η έναρξη της β’ φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας αποτελεί πράξη συνέπειας και ευθύνης. Είναι άλλο ένα βήμα μπροστά στην υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου που παρουσιάσαμε τον Ιανουάριο του 2020, το οποίο επίμονα και μεθοδικά υλοποιούμε με στόχο να μετατρέψουμε την Αττική σε περιφέρεια – πρότυπο της Κυκλικής Οικονομίας. Κερδίζουμε το χαμένο χρόνο, βάζουμε την ανακύκλωση και τον καφέ κάδο στη ζωή μας, δημιουργούμε νέες υποδομές και γυρίζουμε οριστικά σελίδα, ώστε να εξαλείψουμε για πάντα την ταφή των απορριμμάτων. Όμως δεν σταματάμε εδώ. Την αμέσως επόμενη περίοδο εντατικοποιούμε τις προσπάθειες σε όλα τα μέτωπα, επιταχύνουμε τις παραδόσεις οχημάτων και εξοπλισμού ανακύκλωσης στους δήμους και δημιουργούμε, μαζί με τους Δήμους ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υποδομών και δομών ανακύκλωσης σε όλη την Αττική, με μηδενικό κόστος για Δήμους και πολίτες».

Βασίλης Κόκκαλης, Πρόεδρος ΕΔΣΝΑ: Δίνουμε λύσεις και κερδίζουμε το χαμένο χρόνο, με τον ΕΔΣΝΑ πρωταγωνιστή της ανακύκλωσης

Με αφορμή την έναρξη της της Β φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα δύο έργα ΣΔΙΤ, ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλης επισήμανε ότι «ο ΕΔΣΝΑ για πρώτη φορά προχωράει συντεταγμένα στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την πράσινη διαχείριση των απορριμμάτων , σε όλα τα μέτωπα. Με προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή, την ξεχωριστή διαλογή βιοαποβλήτων και έμφαση στην παροχή σύγχρονου εξοπλισμού στους δήμους, ενώ παράλληλα δημιουργούμε με αξιοποίηση πόρων από τις δυνάμεις της αγοράς και το αναγκαίο δίκτυο υποδομών, για την πλήρη και οριστική λύση του προβλήματος των απορριμμάτων στην Αττική. Με τον ΕΔΣΝΑ πρωταγωνιστή, κερδίζουμε το χαμένο χρόνο από την απραξία του χθες και δίνουμε λύσεις εκεί που άλλοι απέτυχαν».

Συνεχίζεται η ενίσχυση των Δήμων με «καφέ» απορριμματοφόρα και κάδους.

Παράλληλα με τις άλλες διαδικασίες , συνεχίζεται από τον ΕΔΣΝΑ η διανομή των καφέ κάδων και των ειδικών οχημάτων συλλογής βιοαποβλήτων ( καφέ απορριμματοφόρα) που ξεκίνησε το 2020.

Μέχρι σήμερα έχουν ήδη μοιραστεί 105 υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα με πλυντήριο κάδων σε 52 Δήμους και πάνω από 11.000 καφέ κάδοι όλων των διαστάσεων, ενώ ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να μοιραστούν τουλάχιστον άλλα 75 οχήματα και πάνω από 14.000 κάδοι , στο σύνολο των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής.

Η προμήθεια του εξοπλισμού γίνεται με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και με μηδενική επιβάρυνση Δήμων και πολιτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:14

Eurobank: 8 στους 10 εργαζόμενους υιοθέτησαν το Υβριδικό Μοντέλο Εργασίας

18:06

UniCredit: Πουλά τη ρωσική θυγατρική της, αφήνοντας «ανοιχτή πόρτα» για να επιστρέψει

18:05

ΤτΕ: Ποια είναι η γενική τάση στα ελληνικά εταιρικά ομόλογα

17:49

ΣΕΛΠΕ: 3 στους 4 καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα με βασικό κριτήριο τη χρηματική δαπάνη

17:36

Τσίπρας για Μητσοτάκη: Μόνο ηγέτες τύπου Όρμπαν θα απαντούσαν με αυτόν τον τρόπο

17:34

Το Χρηματιστήριο έχασε και τις 780 μονάδες, με αρνητικές πρωταγωνίστριες τις τράπεζες

17:34

Garmin Smartwatches: Διακοπές με δράση και χωρίς φόρτιση!

17:34

Πετρέλαιο: Η ισχυροποίηση του δολαρίου και οι φόβοι για ύφεση ρίχνουν τις τιμές

17:26

Attica Bank: Δέσμευση των μετόχων για νέα ΑΜΚ και επαναφορά σε λειτουργική κερδοφορία

17:21

Μαρινάκης - Φράγκου: Οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στη ναυτιλία και η αντιμετώπισή τους

17:00

Tesla: Μεγάλες απώλειες στη μετοχή, μετά από τις απογοητευτικές παραδόσεις οχημάτων στο β' τρίμηνο

16:57

Επιστήμη: Ανακαλύφθηκαν στο CERN νέα «εξωτικά» σωματίδια, ένα νέο πεντακουάρκ και δύο τετρακουάρκ

16:52

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

16:45

Γερμανία: Πτώση 18,1% στις πωλήσεις οχημάτων τον Ιούνιο - Μείωση 11% στο α' εξάμηνο του 2022

16:43

Wall Street: «Κατρακύλα» υπό την απειλή της ύφεσης - Πάνω από 650 μονάδες οι απώλειες του Dow

16:41

Το πιο ακριβό cocktail του γαλαξία σερβίρεται στην κρουαζιέρα της Disney

16:36

Τσούνης: Η Ελλάδα είναι πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας

16:21

Επιστρέφει 27 με 30 Οκτωβρίου 2022 η Διεθνής Έκθεση Καινοτομίας, iENA, στη Νυρεμβέργη

16:20

Crypto: Το bitcoin «παλεύει» για τα 20.000 δολάρια - Η Nexo προσπαθεί να αγοράζει την «παγωμένη» Vauld

16:18

Νέες φωτιές σε Καλαμάκι Αχαΐας και Άγιο Ιωάννη Κορινθίας

16:13

Ολυμπία Οδός: Νέα διάκριση στα Bravo Sustainability Awards 2022

16:11

Νέα εποχή ψηφιακών πληρωμών στην Ελλάδα από την Alpha Bank και τη Nexi

16:08

Υπουργείο Παιδείας: 15 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

16:06

Δένδιας: Eίμαστε μάρτυρες έξαρσης της επιθετικής ρητορικής και των προκλήσεων στο πεδίο

16:04

Energean: Διευκρινίσεις σχετικά με την Σύμβαση εκμετάλλευσης του κοιτάσματος της Νοτίου Καβάλας

15:49

Δημογραφικό: Πρωτοβουλίες του υπ. Εργασίας για την ενίσχυση και τη στήριξη της οικογένειας

15:43

Μικρή παράταση της πλατφόρμας του εξωδικαστικού ζητάει το ΒΕΑ

15:42

Le Figaro: «Η Τουρκία δεν θέλει πλέον να ονομάζεται γαλοπούλα»

15:38

Έρευνα: Μικρός ο αντίκτυπος του πολέμου για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις

15:37

Έκρηξη κρουσμάτων: Ξεπέρασαν τις 25.000 - 19 θάνατοι, 98 διασωληνωμένοι