Apple: Οι εργαζόμενοι στο εμβληματικότερο κατάστημα της Ν. Υόρκης κινούνται για την δημιουργία σωματείου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Apple: Οι εργαζόμενοι στο εμβληματικότερο κατάστημα της Ν. Υόρκης κινούνται για την δημιουργία σωματείου
Apple
Οι εργαζόμενοι στο εμβληματικό κατάστημα της Apple στη Νέα Υόρκη, Grand Central Terminal, κάνουν κινήσεις για να συνδικαλιστούν, προμηνύοντας την έναρξη μιας πιθανής εργατικής μάχης με τον κατασκευαστή των iPhone.

Οι εργαζόμενοι στο εμβληματικό κατάστημα της Apple στη Νέα Υόρκη, Grand Central Terminal, κάνουν κινήσεις για να συνδικαλιστούν, προμηνύοντας την έναρξη μιας πιθανής εργατικής μάχης με τον κατασκευαστή των iPhone.

Οι οργανωτές της κίνησης, που αυτοαποκαλούνται Fruit Stand Workers United, βρίσκονται στη διαδικασία συλλογής υπογραφών από τους εργαζόμενους, σύμφωνα με τον ιστότοπο τους. Οι εργαζόμενοι αναζητούν εκπροσώπηση από την Workers United, μια θυγατρική της International Union Employees Service, η οποία συνδέεται με τις επιτυχημένες απόπειρες των εργαζόμων σε ορισμένα καταστήματα Starbucks στις ΗΠΑ να συνδικαλιστούν.

Το επίπεδο υποστήριξης των συνδικαλιστικών οργανώσεων προς την κίνηση των εργαζόμενων στο συγκεκριμένο κατάστημα της Aplle θα καθοριστεί από τις κάρτες εξουσιοδότησης που θα καταφέρουν να συλλέξουν, και αποτελεί ένα βασικό βήμα πριν από την υποβολή αίτησης δημιουργίας σωματείου στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων.

Η FSWU απαιτεί υψηλότερους μισθούς με μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων απέναντι στην Apple όσον αφορά τις παροχές, την ασφάλεια στο χώρο εργασίας και άλλα εργασιακά θέματα. Ο οργάνωση επεσήμανε πώς η Apple, η πιο «πολύτιμη» εταιρεία στον κόσμο, παρακολουθεί τα έσοδα της και την αξία της να αυξάνεται ενώ «οι εργαζόμενοι λιανικής της εξακολουθούν να ζουν επισφαλώς».

«Το Grand Central είναι ένα εξαιρετικό κατάστημα με μοναδικές συνθήκες εργασίας που καθιστούν απαραίτητο ένα σωματείο για να διασφαλίσουμε ότι η ομάδα μας έχει τα καλύτερα δυνατά πρότυπα διαβίωσης σε καιρούς που έχουν αποδειχθεί έκτακτοι με τη συνεχιζόμενη πανδημία και έναν πληθωρισμό στις τιμές καταναλωτή που συναντάται μια φορά σε κάθε γενεά», αναφέρει ο ιστότοπος της FSWU.

Ένας εκπρόσωπος της Apple είπε στο CNBC ότι η εταιρεία προσφέρει «πολύ ισχυρές αμοιβές και προνόμια» για εργαζόμενους πλήρους και μερικής απασχόλησης. Η Apple καταβάλλει στους εργαζομένους λιανικής της έναν αρχικό μισθό 20 δολάρια ανά ώρα και παρέχει οφέλη όπως γονική άδεια και δικαιώματα μετοχών, ενώ επέκτεινε τις ημέρες ασθενείας και άλλα προνόμια για τους εργαζόμενους λιανικής στις ΗΠΑ νωρίτερα αυτό το έτος.

«Είμαστε τυχεροί που έχουμε απίστευτα μέλη στην ομάδα λιανικής και εκτιμούμε βαθύτατα όλα όσα προσφέρουν στην Apple», είπε ο εκπρόσωπος.

Οι εργαζόμενοι στην Apple επιδιώκουν να συνδικαλιστούν σε μια εποχή που ο εργασιακός ακτιβισμός ξεφυτρώνει σε όλη τη χώρα. Οι εργαζόμενοι της Amazon σε μια αποθήκη του Staten Island ψήφισαν για το πρώτο συνδικάτο της εταιρείας στις ΗΠΑ νωρίτερα αυτό το μήνα και οι barista των Starbucks σε διάφορες τοποθεσίες ψήφισαν για τη δημιουργία συνδικαλιστικών οργανώσεων. Στα τέλη Μαρτίου, οι εργολάβοι του Google Fiber στο Κάνσας Σίτι του Μιζούρι, υποστήριξαν μια προσπάθεια για συνδικάτο, και έγιναν οι πρώτοι εργαζόμενοι με δικαιώματα διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του Συνδικάτου Εργαζομένων της Alphabet.

Από τον Σεπτέμβριο, η Apple δήλωσε ότι έχει 154.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, αν και ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει διεθνείς εργαζόμενους και το εταιρικό εργατικό δυναμικό της εταιρείας, μαζί με υπαλλήλους λιανικής σε 270 Apple Stores των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΕ διευρύνει τις κατηγορίες κατά της Apple για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων

Apple: Εξετάζει την προμήθεια τσιπ μνήμης για τα iPhone από την Κίνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider