Σρι Λάνκα: Ο κεντρικός τραπεζίτης ζητάει δωρεές από πολίτες για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σρι Λάνκα: Ο κεντρικός τραπεζίτης ζητάει δωρεές από πολίτες για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση
Η Σρι Λάνκα διέρχεται τη χειρότερη οικονομική κρίση από την ανεξαρτησία της το 1948.

Η Σρι Λάνκα ζήτησε σήμερα από τους πολίτες της χώρας που ζουν στο εξωτερικό να στείλουν χρήματα στη χώρα, η οποία κήρυξε στάση πληρωμών και δεν διαθέτει επαρκή αποθέματα συναλλάγματος για να εισάγει βασικά προϊόντα, καύσιμα και φάρμακα.

Η Σρι Λάνκα διέρχεται τη χειρότερη οικονομική κρίση από την ανεξαρτησία της το 1948. Η χώρα ανακοίνωσε χθες Τρίτη στάση πληρωμών για το σύνολο του εξωτερικού της χρέους, ύψους 51 δισ. δολαρίων, προκειμένου να αποδεσμεύσει πόρους για να αγοράσει καύσιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Νανταλάλ Ουιρασίνγκε ζήτησε σε ανακοίνωσή του από τους πολίτες της Σρι Λάνκα που ζουν στο εξωτερικό «να στηρίξουν τη χώρα αυτή την κρίσιμη στιγμή προσφέροντας χρήματα τα οποία έχουμε τόση ανάγκη».

Τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν ανοίξει στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γερμανία, ώστε να μπορούν να κάνουν τις δωρεές τους τα μέλη της διασποράς και ο Ουιρασίνγκε υποσχέθηκε ότι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν σωστά.

Η κεντρική τράπεζα «εγγυάται ότι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την εισαγωγή βασικών προϊόντων, περιλαμβανομένων τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων», τόνισε.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Σρι Λάνκα θα χρησιμοποιήσει τα 200 εκατ. δολάρια τα οποία θα έπρεπε να έχει καταβάλει τη Δευτέρα στους δανειστές της για να εισάγει βασικά προϊόντα.

Επιφυλάξεις

Ωστόσο πολλοί Σριλανκέζοι της διασποράς εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους.

«Δεν μας πειράζει να βοηθήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε τα χρήματά μας στην κυβέρνηση», δήλωσε ένας γιατρός από τη Σρι Λάνκα που ζει στην Αυστραλία.

Ένας τεχνικός υπολογιστών που ζει στον Καναδά δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως τα χρήματα θα δαπανηθούν σωστά. «Μπορεί να γίνει το ίδιο που συνέβη με τις δωρεές μετά το τσουνάμι», σχολίασε αναφερόμενος στα εκατομμύρια δολάρια που έλαβε η Σρι Λάνκα σε δωρεές μετά το καταστροφικό τσουνάμι του Δεκεμβρίου του 2004, από το οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 31.000 άνθρωποι στη χώρα.

Πολλοί Σριλανκέζοι υποπτεύονται ότι αξιωματούχοι της χώρας υπεξαίρεσαν μέρος των χρημάτων αυτών. Όντως ο νυν πρωθυπουργός Μαχίντα Ρατζαπάξα αναγκάστηκε να επιστρέψει στο κράτος τα χρήματα από τις δωρεές που είχαν κατατεθεί στον προσωπικό του τραπεζικό λογαριασμό.

Εδώ και εβδομάδες οι κάτοικοι της Σρι Λάνκα είναι αντιμέτωποι με πολύωρες διακοπές ρεύματος, με ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα. Μεγάλο μέρος των 22 εκατ. κατοίκων του νησιού έχει βυθιστεί στη φτώχεια.

Η κρίση, που οφείλεται στην πανδημία covid-19 η οποία στέρησε από τη χώρα τα έσοδα από τον τουρισμό, επιδεινώθηκε από μια σειρά κακών πολιτικών αποφάσεων, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Λόγω της κρίσης ξέσπασε ένα ευρύ κίνημα κατά του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα – αδελφού του πρωθυπουργού --και της οικογένειάς του.

Τις τελευταίες εβδομάδες πλήθος ανθρώπων προσπάθησε να εισβάλει στα σπίτια πολιτικών αξιωματούχων και οι δυνάμεις ασφάλειας αναγκάστηκαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές κάνοντας χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.

Σήμερα χιλιάδες άνθρωποι είχαν στήσει σκηνές έξω από το γραφείο του προέδρου.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος να συνομιλήσει με τους διαδηλωτές.

«Ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να ξεκινήσει συνομιλίες με τους διαδηλωτές στο Galle Face Green», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Μαχίντα Ρατζαπάξα αναφερόμενο σε ένα από τα βασικά σημεία όπου διεξάγονται κινητοποιήσεις.

«Αν οι διαδηλωτές είναι έτοιμοι να συζητήσουν τις προτάσεις τους για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κράτος, τότε ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να καλέσει τους εκπροσώπους τους για συνομιλίες», πρόσθετε.

Εξάλλου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Samagi Jana Balawegaya (SJB) ανακοίνωσε ότι δίνει στον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό διορία μίας εβδομάδας για να παραιτηθούν προτού καταθέσει πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αν και την προηγούμενη εβδομάδα αποχώρησαν από τον κυβερνητικό συνασπισμό περισσότεροι από 20 βουλευτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε απόλυτη χρεοκοπία η Σρι Λάνκα - «Πιστόλι» σε πληρωμή χρέους 51 δισ. δολαρίων

Σρι Λάνκα: Ανεστάλησαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο - Παραιτείται ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας

gazzetta
gazzetta reader insider insider