ΑΠΕ: Ουρανοκατέβατα κέρδη 935 εκατ. ευρώ το 2022 για χρηματοδότηση των μέτρων για την κρίση

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΠΕ: Ουρανοκατέβατα κέρδη 935 εκατ. ευρώ το 2022 για χρηματοδότηση των μέτρων για την κρίση
Σημαντική «ένεση» προβλέπει ο ΔΑΠΕΕΠ από τις μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση του υπερπλεονάσματος του Λογαριασμού, που αξιοποιείται για τις επιδοτήσεις των καταναλωτών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Ευρύ οικονομικό «χώρο» για τη χρηματοδότηση των οικονομικών μέτρων στήριξης μέσω του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), χωρίς να επηρεαστεί η βιωσιμότητα του Λογαριασμού, εκτιμά ο ΔΑΠΕΕΠ ότι θα δημιουργήσουν μέσα στο 2022 τα ουρανοκατέβατα κέρδη των μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα κέρδη αυτά αφορούν τα επιπλέον ποσά που αποκομίζουν οι «πράσινες» μονάδες με συμβάσεις Feed in Premium από την πώληση της ηλεκτροπαραγωγής τους στις χονδρεμπορικές αγορές, και τα οποία υπερβαίνουν τις εγγυημένες αποζημιώσεις τους. Ποσά τα οποία, σύμφωνα με τη ρύθμιση που έχει θεσπίσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιστρέφονται από τους επενδυτές στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, ώστε από τα υπερπλεονάσματα του Λογαριασμού να χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το Δελτίο του ΕΛΑΠΕ που εξέδωσε ο ΔΑΠΕΕΠ πριν από λίγες ημέρες, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 935,35 εκατομμύρια ευρώ τα ποσά που θα επιστραφούν από τη συγκεκριμένη κατηγορία «πράσινων» σταθμών στον Ειδικό Λογαριασμό. Επομένως, τα ποσά αυτά θα παίξουν σημαντικό ρόλο ώστε το πλεόνασμα του Λογαριασμού στο τέλος του τρέχοντος έτους, όπως προβλέπει ο Διαχειριστής, να διαμορφωθεί σε 2,49 δισ. ευρώ.

780 εκατ. για το «δίχτυ προστασίας»

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει δρομολογηθεί η αξιοποίηση 780 εκατ. ευρώ φέτος από τον ΕΛΑΠΕ για το «δίχτυ προστασίας» των καταναλωτών, σύμφωνα με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση, η οποία προβλέπει για αυτό τον σκοπό τη μεταφορά των εν λόγω κονδυλίων στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Επομένως, ακόμη και μετά τη μεταφορά αυτών των κονδυλίων, ο Λογαριασμός εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2022 με ένα «εύρωστο» θετικό ισοζύγιο, της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, οι ΑΠΕ αποτελούν σημαντικό οικονομικό «πυλώνα» στη χρηματοδότηση της στήριξης και με έναν ακόμη έμμεσο τρόπο, καθώς η ενίσχυση των εσόδων του ΕΛΑΠΕ έδωσε τη δυνατότητα να μειωθεί κατακόρυφα το ποσό από τα δικαιώματα ρύπων που καταλήγει στον Ειδικό Λογαριασμό, και να «οδεύσει» αντίθετα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Μάλιστα, παρά τη μείωση των εσόδων από τα δικαιώματα, με βάση το δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ (για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2021), ο λογαριασμός έκλεισε με ένα σημαντικό πλεόνασμα το 2021, το οποίο ανήλθε στα 322,86 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννη Γιαρέντη, οι προβλέψεις για το 2022, που περιλαμβάνονται στο Δελτίο, δείχνουν μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον του ΕΛΑΠΕ, κάτι που αποτελεί εγγύηση για την επενδυτική ασφάλεια που χρειάζονται οι ΑΠΕ. Ταυτόχρονα, τα πλεονάσματα δίνουν το δικαίωμα σε σημαντικές ενισχύσεις του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, μετά από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας που βιώνουν οι καταναλωτές.

«Η συνεχιζόμενη θετική πορεία του ΕΛΑΠΕ προέρχεται βασικά από τα σημαντικά έσοδα που προκύπτουν από την συμμετοχή των ΑΠΕ στις αγορές και που σε άλλους ενεργειακούς παραγωγούς εμφανίζονται σαν κερδοφορία. Η διάθεση των πλεονασμάτων του ΕΛΑΠΕ προς το ΤΕΜ , δηλαδή προς στους καταναλωτές, επιβεβαιώνει την συμβολή των ΑΠΕ στην μείωση του ενεργειακού κόστους. Πέρα και πάνω από την μείωση της μοναδιαίας τιμής της KWh , οι ΑΠΕ στηρίζουν τον καταναλωτή και μέσω του ΤΕΜ», σημειώνει ο κ. Γιαρέντης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider