Τι «τρέχει» με το ακίνητο στον Ταύρο που «βγάζει» προς αξιοποίηση το ΤΑΙΠΕΔ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι «τρέχει» με το ακίνητο στον Ταύρο που «βγάζει» προς αξιοποίηση το ΤΑΙΠΕΔ
Για τις 31 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί η ημερομηνία υποβολής προσφορών στον διεθνή διαγωνισμό για την εκμετάλλευση της έκτασης των 3.300 τ.μ. Τι φέρονταν να επιζητάει η τοπική δημοτική αρχή.

Στο τέλος του μήνα «κληρώνει», θεωρητικά και εκτός απροόπτου, για τους υποψήφιους επενδυτές που θα θελήσουν να δώσουν το παρών στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του ακινήτου των πρώην αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του «Υπερταμείου» (ΕΕΣΥΠ).

Η ημερομηνία υποβολής προσφορών στον διεθνή διαγωνισμό που έχει προκηρύξει το Ταμείο εδώ και καιρό έχει πάρει παράταση έως τις 31 Μαρτίου (αρχικά ήταν για τα μέσα Μαρτίου 2022), ωστόσο, η εξέλιξη του διαγωνισμού κρύβει και ένα… «ερωτηματικό» υπό την έννοια ότι η δημοτική αρχή φέρεται να μην επιθυμεί την αξιοποίησή του, τουλάχιστον με το μοντέλο που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ.

Κατά συνέπεια, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς που παρακολουθούσαν τις εξελίξεις και τον διαγωνισμό, ανεξαρτήτως των λόγων για τους οποίους η τοπική δημοτική αρχή εμφανίζεται να επιθυμεί τη διακοπή της διαδικασίας και την παραχώρηση της έκτασης από το ΤΑΙΠΕΔ σε αυτήν, μένει να φανεί κατά πόσο το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ενδέχεται να επηρεάσει τους ενδιαφερόμενους. Οι οποίοι προφανώς και θα επιθυμούν να συμμετέχουν σε μια διαδικασία «καθαρή», με την έννοια ότι δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν αντιδράσεις, δεν θα έρθουν σε αντιπαράθεση με την τοπική κοινωνία και τον δήμο.

Ο Δήμος Μοσχάτου - Ταύρου φέρονταν να επιθυμεί να παραχωρηθεί ο χώρος σε αυτόν ώστε να αξιοποιηθεί, προς όφελός του και των κατοίκων, ως Κέντρο με εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, δίχως άλλες χρήσεις, ενώ παλιότερα υπήρχαν δημοσιεύματα και για τον «ιστορικό» ρόλο του κτηρίου. Σε κάθε περίπτωση, η «τύχη» του διαγωνισμού, αν δηλαδή προχωρήσει ομαλά, όπως παλιότερα υποστήριζαν πλευρές του ΤΑΙΠΕΔ ότι θα γίνει, αλλά και η συμμετοχή των επενδυτών θα φανούν στις προσεχείς ημέρες.

Όπως είχε αναδείξει το insider.gr, προς τα τέλη της περασμένης χρονιάς το ΤΑΙΠΕΔ εκκίνησε σχετική διαδικασία για την αξιοποίηση του ακινήτου των πρώην αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο, μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, με στόχο να βρει επενδυτή που θα εκμεταλλευθεί μια έκταση σχεδόν 3.300 τ.μ., με συντελεστή δόμησης 3, που δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης κτιρίων με συνολικό εμβαδόν που μπορεί να προσεγγίσει τα 10.000 τ.μ. Άνθρωποι της αγοράς είχαν αναφέρει ότι η έκταση «σηκώνει» διάφορες χρήσεις, όπως κατοικίες, ξενοδοχεία και τουριστικές εγκαταστάσεις, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, υπηρεσίες υγείας και άλλες.

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έχει αποφασίσει να «βγάλει στη βιτρίνα» προς αξιοποίηση όχι μόνο τις μεγάλες υποδομές, αλλά και assets με αυξημένη σημασία ως προς τα τοπικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Όπως σημείωνε το ΤΑΙΠΕΔ, στα σχεδόν 80 χρόνια ζωής το ακίνητο των πρώην αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ πέρασε από διάφορες φάσεις λειτουργίας και χρήσεων. Τα τελευταία χρόνια παρέμεινε ως μια ανενεργή αποθήκη σε ένα μεγάλο οικόπεδο. Πλέον, μέσω του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, δίνεται η ευκαιρία για την αναγέννησή του, αξιοποιώντας τα πολλά θετικά χαρακτηριστικά που διαθέτει. Στο ακίνητο βρίσκεται χαρακτηρισμένο ένα κτίριο ως νεότερο μνημείο με εμβαδόν 837 τ.μ., το οποίο, μετά την αποκατάστασή του θα αποτελέσει τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή και σημείο αναφοράς ανάλογα με τις χρήσεις που θα δεχθεί (π.χ. χρήσεις πολιτισμού, εστίασης κτλ.).

Όπως αναφέρονταν στην προκήρυξη, σημαντικό μέρος της οποίας είχα δημοσιεύσει τότε το insider, πρόκειται για αστικό ακίνητο που περικλείεται από τις οδούς Κορυζή, Θράκης και Τιμοθέου Ευγενικού στον Ταύρο. Εντός της έκτασης υφίστανται παλαιά κτίσματα με χρήσεις Εκθεσιακών Χώρων, Εργαστηρίων και Αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ, που χτίστηκαν από το 1940 έως το 1970. Το συνολικό εμβαδόν των κτισμάτων ανέρχεται σε 1,526.79 τ.μ. Ένα εξ’ αυτών των κτισμάτων με την απόφαση 207951/8.6.2021 (ΦΕΚ 368/Δ/2021), κηρύχθηκε μνημείο με εμβαδό κάλυψης 583,95τμ. και συνολική δόμηση 837,22 τ.μ. Σε άμεση γειτνίαση με το ακίνητο έχουν αναπτυχθεί κατοικίες, κοινωνικές υποδομές, δημόσια διοίκηση και εμπορικές χρήσεις τοπικού και υπερτοπικού χαρακτήρα.

Το ακίνητο βρίσκεται μόλις 250 μ. από την Λεωφόρο Πειραιώς και 150 μ. από τη Λεωφόρο Χαμοστέρνας με εύκολη προσβασιμότητα με αυτοκίνητο. Η περιοχή του ακινήτου εξυπηρετείται από πλήθος γραμμών ΗΛΠΑΠ και ΟΑΣΑ, οι οποίες διέρχονται από τη Λεωφόρο Πειραιώς και τις οδούς Παναγή Τσαλδάρη και Χρυσοστόμου Σμύρνης, συνδέοντας το ακίνητο με το κέντρο του Ταύρου, την Αθήνα, καθώς και με περιοχές των Νοτίων Προαστίων (Μοσχάτο, Καλλιθέα, Πειραιά κ.λπ.). Το ακίνητο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 650 μ. (8 λεπτά απόσταση βαδίσματος) από τον σταθμό ΗΣΑΠ «Ταύρος», 800 μ. από τον Προαστιακό σταθμό «Ταύρου» και 1 χλμ. από τον σταθμό ΗΣΑΠ «Πετράλωνα».

Γειτνιάζει με τη Λεωφόρο Πειραιώς (Γέφυρα Χαμοστέρνας), στην οποία καθώς και στην ευρύτερη περιοχή φιλοξενούνται χώροι πολιτισμού, άθλησης & ψυχαγωγίας (κέντρα διασκέδασης, πολιτιστικά ιδρύματα, θέατρα κ.ά.), το Ίδρυμα Μιχ. Κακογιάννης, Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Ταύρου, Δημόσιες Υπηρεσίες, Κτίρια Γραφείων, Κτίρια Διοίκησης, το Δημαρχείο Ταύρου, το ΙΚΑ Ταύρου, εμπορικές χρήσεις τοπικού και υπερτοπικού ενδιαφέροντος, ενώ κοντά είναι το Athens Heart Shopping Mall, το Praktiker κ.λπ.

Η αξιοποίηση του ακινήτου θα γίνει σύμφωνα με το υφιστάμενο πολεοδομικό καθεστώς που διέπει την περιοχή και τους θεσμοθετημένους όρους δόμησης που προβλέπουν Συντελεστή Δόμησης 3 και κάλυψη 0,60. Ειδικότερα, η περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο έχει γενική χρήση γης Πολεοδομικού Κέντρου, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης μέσα από μια ευρεία επιλογή χρήσεων γης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Οι επιτρεπόμενες χρήσεις για το ακίνητο είναι κατοικία, ξενώνες, ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, τράπεζες ασφάλειες, κοινωφελείς οργανισμοί, διοίκηση (στα κέντρα γειτονιάς επιτρέπονται μόνο κτίρια διοίκησης επιπέδου γειτονιάς), εστιατόρια, αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης αναψυχής, χώροι συνάθροισης κοινού, πολιτιστικά κτίρια και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις, κτίρια εκπαίδευσης, θρησκευτικοί χώροι, κτίρια κοινωνικής πρόνοιας, επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης, κτίρια γήπεδα στάθμευσης, πρατήρια βενζίνης, αθλητικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων, εκθεσιακά κέντρα, εγκαταστάσεις μέσων μαζικών μεταφορών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το παγκόσμιο yachting των 8,5 δισ. δολαρίων και οι περιφερειακές μαρίνες του ΤΑΙΠΕΔ

ΤΑΙΠΕΔ: Τα νέα 6 projects 1,1 δισ. ευρώ του PPF – Από το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» έως το… «μικρό Ελληνικό της Εκκλησίας» στο Σχιστό

ΤΑΙΠΕΔ: «Προσκλητήριο» για το στέγαστρο «Καλατράβα» και το λίφτινγκ του ΟΑΚΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider